Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Corona-forvirring

Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted
Annonce

Klumme: Her gik vi lige og troede, at det der corona-helvede var ved at være et afsluttet kapitel. Desværre ser det ud til, at smittespredningen er på hastig fremmarch igen flere steder i landet.

Forleden kom statsminister Mette Frederiksen (S) så med nye retningslinjer og påbud om, hvad vi bør gøre og krav om, at vi skal bære mundbind, når vi benytter offentlig transport.

Det samme skal personale i caféer, restauranter og gæster, der står op. Når de sidder ned, så sker der åbenbart ingen smittespredning. Men statsministeren appellerer til, at befolkningen bruger den sunde fornuft. Det er åbenbart ikke sket i den seneste tid, hvor folk har været forsamlet til større fester, begravelser og hvad ved jeg.

Og det har da også været tydeligt for enhver, at den forsigtighed, som var herskende i foråret, hvor alle folk holdt afstand og sprittede hænder i eksempelvis supermarkeder, er stille og roligt forduftet. Med den adfærd er der ikke så meget at sige til, at corona-krisen er vendt tilbage for fuld hammer mange steder.

De mange forskellige udmeldinger fra sundhedsmyndigheder og eksperter om, hvad vi skal og navnlig ikke skal, er ikke ligefrem med til at gøre det hele nemmere. Sundhedsmyndighederne i Danmark har længe sagt, at der ikke er beviser for, at det hjælper på smittespredningen at bære mundbind. Alligevel indfører man bind og samtidig viser nye undersøgelser, at der stadig ikke er beviser for, at bindene hæmmer spredning af smitten.

Og at fugtige og våde mundbind slet ingen virkning har. Problemet er, at bindene hurtigt bliver våde på indersiden af vores udåndingsluft. Så chauffører og ansatte på restauranter og caféer skal godt nok skifte mundbind meget tit i løbet af en arbejdsdag. Jeg læste også forleden, at det giver en øget risiko for vand i lungerne, hvis man går og indånder den fugtige luft i bindet i for lang tid.

Det står dog soleklart, at borgerne ikke er klar til at give afkald på noget som helst. De fleste vil stadig gerne rejse ud, selv om myndighederne fraråder det. Det er det samme med de unge mennesker, de vil holde fester – fordi det har de ret til – så pyt med coronaen, synes at være indstillingen.

Vi så i foråret, at det faktisk er muligt at holde sygdommen i skak. Så hvad om vi alle tager hinanden i hænderne – sådan rent åndeligt – og begynder at holde afstand igen, spritte hænder, hoste i armhulen og lader være med at være sammen med ret mange mennesker, og blev hjemme i Danmark i stedet for at rejse ud.

Så er jeg ret sikker på, at vi igen kan knække corona-kurven. Jeg tror desværre, at det er endnu vigtigere, at vi passer på nu, hvor efterår og vinter nærmer sig, og dermed også sæson for influenza og forkølelse, hvor vores immunforsvar bliver nedsat.

Dermed må det være nemmere for en virus som corona at trænge igennem. Hvis den teori holder, kan vi desværre stå med rigtig mange dødsfald inden vi rammer foråret. Og det skal vi da undgå, når vi nu ved, hvad vi skal gøre – og især ikke gøre.


Hvad om vi alle tager hinanden i hænderne – sådan rent åndeligt – og begynder at holde afstand igen, spritte hænder, hoste i armhulen og lader være med at være sammen med ret mange mennesker, og blev hjemme i Danmark i stedet for at rejse ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce