Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Hurra for hverdagen

Jan Kronvold
Annonce

Klumme: December er for langt de fleste af os en måned, som byder på bugnende frokostborde med alt for meget og ikke mindst alt for fed og usund mad – for ikke at tale om konfekt og slik i uendelige baner.

Det er nu også måneden, hvor vi mødes, ja, bevares over maden, men lige pludselig kan det hele også blive for meget. Så længes nogle af os efter hverdagen igen. Det fik mig tænke på den nu afdøde forfatter og digter, Dan Turell, som på smukkeste vis hylder de ganske almindelige hverdage.

”Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen. Den langsomme opvågnen til den kendte udsigt, der alligevel ikke er helt så kendt. Familiens på en gang fortrolige og efter søvnens fjernhed fremmede ansigter”.

Sådan lyder indledningen til den – efter min mening – geniale beskrivelse og hyldest til hverdagen.

Jeg benægter ikke, at det er lidt hyggeligt, når vi rammer 1. december. Når de mange udendørs lys på træer og buske sørger for lidt hygge på en mørk årstid, og når de rød-klædte nissemænd og koner kommer frem i de små hjem, så det oser langt væk af god gammel dansk hygge. Men det er altså også – for mange – en af de mest stressende og dyreste måneder på hele året. Der skal købes gaver i massevis, der skal planlægges og sørges for julefrokoster og julemad.

I mange familier er det også i december, at der bliver ufred og ballade over, hvor og hvem, der skal holde jul hvorhenne. Og det er ikke kun i skilsmisse-familier, at de slag bliver taget. Og den ballade kan såmænd snildt vare et stykke hen i det nye år, hvor mange af os stadig har et større lager af usunde ting fra julen liggende, da vi igen har fået købt alt for meget ind.

Det er derfor, jeg holder af hverdagen.

”Selv gennem alle dens irritationer, ungen der skal hentes i børnehaven – netop som man er kommet i gang. Den konstante indkøbsliste i jakkelommen med sine faste krav om kød, kartofler, kaffe og kiks. Når vi alle sammen mødes med indkøbsposer og tørrer sved af panderne”, fortsætter Dan Turell – og gud, hvor jeg er enig med ham.

Der er noget så almindelig dejligt over hverdagen, som man hurtigt kommer til at savne, når december nærmer sig sin afslutning.

”Jeg holder af hverdagen. Ikke i modsætning til fest og farver, tjald og balfaldera. Det skal til, med alle sine efterladte slagger. Så meget usagt og tilnærmelsesvist vævende og hængende i luften bagefter. Som en art psykiske tømmermænd, som kun hverdagens morgenkaffe kan kurere. Fint nok med fester. Al plads for euforien. Lad de tusinde perler boble. Men hvilken lykke så bagefter at lægge sig i hvilens og hverdagens seng”, lyder ordene fra Dan Turell.

De ganske almindelige grå hverdage har også sine egne helt overskuelige rutiner, som man knap tænker over. Man gør det bare – som de uundgåelige procedurer i badet og på toilettet. Vi tænker ikke over det. Gør det bare. Og det er vi nogle, der holder meget af. Nøjagtig lige som den gamle forfatter og digter gjorde: ”Jeg holder af hverdagen. Jeg er vild med den. Hold da helt ferie, hvor jeg holder af hverdagen. Jeg holder stinkende meget af hverdagen”.

Det gør jeg også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Bio: Ugens film i biffen

Annonce