Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Kørekort på telefonen

Redaktør Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted.
Annonce

Klumme: Forleden aften opdagede jeg, at den app, som digitaliseringsstyrelsen – frygteligt ord – har udviklet, så man kan få sit kørekort over på telefonen, var klar til download.

Jeg har længe tænkt på, at det kunne være smart, hvis kørekortet lå på telefonen, så jeg ikke behøvede at huske kørekortet, inden jeg satte mig bag rattet.

Så jeg blev henrykt, hentede straks appen, og gik i gang med at installere vidunderet. Det gik også fint – et stykke tid.

Lige indtil jeg nåede det punkt, hvor jeg skulle skanne mit pas ind – eller indtaste nummeret manuelt. For problemet er, at jeg ikke længere har et pas. Det udløb i 2010 og jeg har ikke haft behov for at få et nyt, og tænker heller ikke, at jeg vil få et behov for det.

Men når jeg ikke har et gyldigt pas, så kan jeg ikke anvende kørekorts-appen.

Jeg skal blankt erkende, at jeg blev sur, da jeg opdagede det.

Jeg skrev med det samme en mail til digitaliseringsstyrelsen og bad om at få en forklaring og ikke mindst en løsning for dem, som ikke har et gyldigt pas.

Jeg havde nok ikke regnet med at høre fra den omtalte styrelse, men efter et døgns tid, så kom der alligevel et svar fra en fuldmægtig i styrelsen.

Forklaringen var – og er vel stadig – at grunden til, at jeg skal bruge et pas er, at der åbenbart ikke ligger et verificeret billede af mig i et register, som styrelsen kan lægge ind i appen kørekortet på min telefon.

- Fotoet fra det fysiske kørekort bliver destrueret, efter at kørekortet er trykt, og kan derfor ikke anvendes i appen. Men fordi pasfotoet lever op til de samme krav for kørekort-fotoet, kan det anvendes i appen. Alle danske pas indeholder en chip hvori pasfotoet ligger. Når man skanner sit pas med appen, overføres fotoet til appen, lyder det i svaret fra fuldmægtigen.

Jeg synes ikke, at den forklaring holder en halv meter i byretten og slet ikke i landsretten. For hvis det kun handler om at få lagt et foto ind i appen, så kan det vel klares på Borgerservice eller hos en fotograf der tager pasfotos.

Det skrev jeg så til den almægtige fuldmægtig, men det synes han åbenbart ikke var værd at svare på. Så jeg venter stadig på hans svar. Og jeg har bestemt ingen planer om at anskaffe mig et nyt pas. Det koster tilsyneladende 628 kroner plus et pasfoto. Og jeg har ingen idé om, hvad jeg skulle med et pas – udover at bruge i den nye app. Her på matriklen har vi det særdeles godt med at være i Danmark – især i disse corona-tider.

Det er så åbenbart ikke kun mig, der er blevet sur over, at man kun kan bruge appen hvis man har et kørekort, der ikke er løbet ud. Og det lader til, at det er kommet bag på den styrelse, at alle danskere ikke har et gyldigt pas.

For flere medier har nu skrevet om, at kørekort-appen kun kan bruges af dem, der har et pas. Bevares, det er da temmelig sikkert også de fleste danskere, der har et gyldigt rødbedefarvet pas, og de kan så hente og installere den.

Med mindre at styrelsen opdaterer appen, så det bliver muligt at bruge den af folk, der ligesom mig ikke har et pas. Det ville klæde digitaliseringsstyrelsen at gøre hurtigst muligt.


Forklaringen var – og er vel stadig – at grunden til, at jeg skal bruge et pas er, at der åbenbart ikke ligger et verificeret billede af mig i et register, som styrelsen kan lægge ind i appen kørekortet på min telefon.

Fra klummen Kronvolds Kårner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

40 års jubilæum

Annonce