Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Lys i en mørk tid

Redaktør Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted. Arkivfoto

I disse for vort land så alvorlige tider, hvor solen den kun kommer frem når den gider, har go'e gamle Gud garanteret en mening med livet. Og ellers så gi'r vi os selv noget at leve for, sang Michael Falch i 1995. En på alle måder både genial og poetisk tekst fra sangen ”Der er Sommer på vej”.

Sangen er skrevet i en anden tid, med andre problemer end vi står med i dag. Det var længe før coronavirussen var begyndt at rase, og hvor klimaforandringer endnu ikke var så tydelige. Og metoo-debatten var heller ikke begyndt at rulle. Det var den gang, man stadig godt kunne give hinanden et klap på skulderen eller på låret, uden der var nogen, der tog anstød af det.

Men når det hele nu er så trist og sørgeligt og det bliver rigtig tidligt mørkt, så har vi mennesker altså behov for lys. Lys, der får mørket til at syne knap så dunkelt, og som kan skabe en vis hygge i alt det uhyggelige, som det sker udenfor de små hjem, på gader og stræder i julemåneden, når de mange tusinde lys bliver tændt.

Så i år har jeg sat mine ellers så stålsatte principper på pause. For allerede nu har jeg fundet de to træer, der normalt står i indkørslen, frem og har fået sat fuld blus på dem. Det samme er sket med de fire træer på terrassen, der også har fået noget strøm. Så når mørket falder på, og det gør det allerede tidligt om eftermiddagen på denne årstid, så er det knap så mørkt at komme hjem og knap så mørkt at kigge ud i haven.

Alt i alt giver lys altså et eller andet mentalt. Man bliver i bedre humør oven i alt det triste, som er det dominerende i øjeblikket. Det er baggrunden for, at jeg i år har brudt med mit princip om, først at sætte den udendørs julebelysning op tidligst den 1. december.

Jeg havde ellers sat mig for, at denne udgave af Kronvolds Kårner skulle være en positiv en af slagsen, og det er det sådan set også med den udendørs belysning midt i alle tristesserne. Men der drypper alligevel lidt malurt i det positive bæger. For da jeg havde fået sat træerne på terrassen op og sat strøm på, var det et noget blegt syn, der mødte mig. Lysene på over halvdelen af grenene på hvert træ lyste ikke. Træerne var vist tre år gamle, men alligevel, men måske er det levetiden for sådan nogle.

Nå, men den blege belysning kunne ikke rigtig få humøret op, så vi måtte afsted til byggemarkedet efter fire nye træer. Denne gang valgte vi de lidt dyrere ”profi” udgaver i håb om, at de gav mere lys og at de ville holde lidt længere. Træerne gav rigtig nok meget mere lys. Ja, det så ligefrem smukt og varmt ud.

Så hyggeligt. Men ak, allerede dagen efter dukkede den negative ånd frem, da vi opdagede, at der var flere grene på det ene træ, der ikke virkede. Det afstedkom mange eder og forbandelser i det lille hjem. En banden og svovlen over, at tingene aldrig virkede, og når vi nu endda havde valgt de dyrere træer. Nå, men det blev så til en bytter og nu vi krydser nu fingre for, at de lysende dioder kan holde i en del år, så vi I disse for vort land så alvorlige tider kan bevare den positive ånd i en mørk tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Konfirmationsliste

Ugeavisen Grindsted

25 år på Agrometer

Ugeavisen Grindsted

Spilletider byttet om

Annonce