Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner_Plastikemballage bør afskaffes

Redaktør Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted

Klumme: Det har været galt i mange år, men det er desværre blot blevet værre og værre.

Her tænker jeg på plastikemballage. I dag er det sådan, at det næsten er ligegyldigt hvad man køber, så er det pakket så forsvarligt ind i plastikemballage, at man ikke skulle tro, at det ikke skulle åbnes igen. For det er efterhånden blevet mere en regel end en undtagelse, at det nærmest ikke er til at åbne emballagen.

Det er næsten med livet som indsats, når plastikken skal fjernes. Det er i hvert fald ofte, at der skal et større værktøjsarsenal som saks, kniv, tænger og måske sågar også skruetrækkere til, for at få hul på plastikhelvedet og komme ind til det, som man skal bruge.

Annonce

Og selvfølgelig fik jeg da skåret en finger til jul, jeg gav mig i kamp med en motoriseret barberskraber, som havde fået påmonteret et plastikpanser, som nærmest var umuligt at få åbnet – uden at komme eftertrykkeligt til skade.

Det er som sagt så godt som alting, der er pakket så godt ind i plastik, at det er lige til at gå amok over. Det var så lige hvad jeg gjorde i julen, da jeg endnu en gang kæmpede mod plastikemballagen.

Det er ikke kun barbergrej, der er emballageret så vildt og voldsomt. Det gælder også legetøj, kabler, elektronik og dagligdags ting som pålæg, og tusindvis af andre ting. Det hedder sig ellers, at netop pålæg skulle være så smart, at det lige kan åbnes med et snuptag, men det er ikke min erfaring, at det er sådan. Det er snarere lige modsat.

Bevares, der findes da fabrikanter og importører, der har gjort sig den ulejlighed at pakke deres varer ind, så de er forholdsvis enkle at åbne, men langt de fleste mener åbenbart, at de er sat i verden for at genere forbrugerne mest muligt, og derfor svejser de plastikemballagen sammen, så man er nødt til at være bevæbnet til tænderne for at få fat i tingene bag plastikken. Det kan man vist ikke kalde forbrugervenligt.

En helt anden ting er så også, at det er særdeles skidt for miljøet med alt det plastik, for meget af det kommer jo til syvende og sidst til at ligge og flyde i naturen. Det kan vi ikke være bekendt.

Jeg har ikke løsningen på, hvad der kan erstatte plastik i de mængder, der anvendes i dag. Jeg tænker bare, at det må være muligt at emballere varer med eksempelvis pap – naturligvis genanvendeligt.

Uden at kloge mig alt for meget, så tænker jeg også, at det må være billigere at pakke tingene ind i pap eller andet i stedet for de store mængder plastik, der som regel er formstøbt, og det er jo ikke gratis.

Hvis der endelig skal bruges plastik, så må det være et  krav, at forbrugerne skal kunne åbne det på en simpel måde.

Lige præcis på dette område mener jeg, at EU burde gå ind og stille nogle krav til, at produkterne i alle medlemslandene skal kunne åbnes helt enkelt og ligetil. Og ikke som nu, hvor man risikerer liv og levned, når varer skal pakkes ud.

Det kan naturligvis også være mig, der bare ikke har fattet producenternes måde at gøre tingene på. Det tvivler jeg dog på. Jeg kender mange, der bander og svovler lige så meget som mig, når emballagen skal pilles af tingene – og som lige så ofte kommer til skade, når kniven smutter eller man skærer sig på de skarpe plastikkanter.

Så et opråb herfra om, at plastikemballage afskaffes eller gøres meget mere brugervenligt, tak.

Selvfølgelig fik jeg da skåret en finger til jul, jeg gav mig i kamp med en motoriseret barberskraber, som havde fået påmonteret et plastikpanser, som nærmest var umuligt at få åbnet

Fra Kronvolds Kårner
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Henrik Dam holder foredrag: Fra postbud i Vorbasse til Folketingets formand

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Nyt program: Ældre Sagen tager på fem rejser og ture i år

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Seniorer holdt et minuts stilhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted reklamerer for sin unikke forurening: Skræmmer vi potentielle tilflyttere væk?

Ugeavisen Grindsted

Nerverne blev slidt tynde: Grindsted vandt med mindst mulig margin - men besynderlig fejl kunne have kostet sejren

Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Ugeavisen Grindsted

Ny ejer i The Classic Barber: Ahmad har overtaget den gammeldags barbersalon

Billund Ugeavis

Kommunen har ansat en borgerrådgiver: Skal hjælpe borgerne med dialogen med kommunen

Ugeavisen Grindsted

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Billund Ugeavis

Snart er det slut med Småt brændbartgenbrugspladserne

Ugeavisen Grindsted

Brian Hollænder er selvstændig kloakmester: Når vi kommer med kameraet, stikker de  nysgerrige rotter snuden frem

Ugeavisen Grindsted

Psykisk sårbare har efterlyst bedre forhold i læserbreve, i artikler og på borgermøder - nu får de opbakning: - Det kan kun gå for langsomt

Annonce