Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Rigtig god jul

Redaktør Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted.
Annonce

Klumme: Julen står for døren. Det bliver for mange en underlig og i hvert fald anderledes jul i forhold til tidligere år. Naturligvis på grund af coronaen, som vel på det nærmeste har smadret det meste af 2020, siden pandemien brød ud i lys lue i marts, hvor det meste af landet blev lukket helt ned.

Hen på året blev der åbnet op igen, lige indtil sidste uge, hvor en stor del af landet igen blev lukket ned på grund af alt for høje smittetal.

Nedlukningen betød blandt andet, at butikscentre blev lukket, mens butikker må holde åbent frem til juleaften.

Jeg har da et håb om, at nedlukningen af butikscentrene har betydet, at borgerne i Grindsted og omegn har købt julegaverne i de lokale butikker i stedet for at bestille gaverne på nettet. Hvis det er tilfældet, så kan nedlukningen i sidste ende betyde, at butikkerne i byen overlever – og det er vel i alles interesse. Så har nedlukningen da været godt for noget.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har på det kraftigste anbefalet, at vi fejrer julen med så få personer som overhovedet muligt - højst 10 - og at vi ikke går rundt og juletræet og synger de traditionelle julesange.

Jeg tænker, at de anbefalinger er mærkelige. For hvordan kan der være større smittefare ved at gå rundt om træet og synge ”Højt fra træets grønne top” i forhold til at sidde ved julebordet og spise and, steg, brunede kartofler og højlydt debattere statsministerens håndtering af krisen, eller andre aktuelle emner. Det forstår jeg simpelthen ikke.

Men jeg tror så heller ikke, at der er mange danskere, der vil rette sig efter de anbefalinger. Slet ikke nu, hvor der tilsyneladende er en vaccine lige på trapperne. Så tror jeg, at et flertal af danskerne vil holde deres jul som de plejer. Måske med lidt færre familiemedlemmer rundt om bordet, men med de samme ritualer. For sagen er jo, at julen har så mange herlige traditioner, hvor familierne mødes på kryds og tværs af aldre og geografi, som man nødig vil bryde. Og netop i et år som dette, hvor så mange har været afskåret fra så meget, betyder julen måske i virkeligheden ekstra meget.

For den corona har nu efterhånden ligget som en våd og klam dyne over os alle i alt for lang tid. Så lang tid, at den menneskelige psyke snart ikke kan klare mere. Vi vil ud, vi vil se mennesker, vi vil ud og opleve og bare være frie til at gøre lige præcis, hvad vi vil. Og julen, den hyggelige og rare højtid er som skabt til, at vi er sammen og hygger igennem. På rigtig dansk manér, som kun vi danskere kan gøre det.

Det kan myndighederne ikke forhindre, så når vi kommer ind i det nye år, så bliver jeg ikke spor forbavset, hvis smittetallene går helt amok. Og det vil heller ikke undre mig, hvis de nuværende restriktioner bliver forlænget til efter den 3. januar.

Så er det bare et spørgsmål om, hvor hurtigt vi kan blive vaccineret, om vaccinen er effektiv og hvor hurtigt den virker.

Jeg tror desværre, at vi skal hen over foråret, måske hen midt på året, før vi kan begynde at leve nogenlunde normalt igen, men jeg håber inderligt ikke, at der går så lang tid.

Men nu skal vi holde jul og hygge os sammen - ikke hver for sig - på et højere plan.

God jul til alle og enhver.


Jeg har da et håb om, at nedlukningen af butikscentrene har betydet, at borgerne i Grindsted og omegn har købt julegaverne i de lokale butikker i stedet for at bestille gaverne på nettet.

Fra klummen Kronvolds Kårner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

40 års jubilæum

Annonce