Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Sæt kameraer op på alle plejehjem

Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted
Annonce

Klumme: I den seneste tid har der været stor debat om de ældres pleje og omsorg på plejehjem og plejecentre i Danmark. Det skyldes, at TV2 – med de pårørendes accept – har lavet skjulte optagelser i to dement-ramtes lejligheder i henholdsvis Aarhus og Randers.

Optagelserne fandt sted i begyndelsen af året, og da Aarhus Kommune så de skjulte optagelser, blev der straks nedlagt fogedforbud mod at vise dem. Med god grund, kan man vist roligt sige, nu hvor de forfærdelige forhold af de ældre mennesker blev afsløret.

Heldigvis kan man sige – fik Ekstra Bladet fat i optagelserne og chefredaktør Poul Madsen rystede ikke så meget på hånden, men offentliggjorte dem på avisens hjemmeside. Så kom der gang i sagerne, og både politikere og fagforeningsfolk stillede sig i kø ved håndvasken, da fogedforbuddet blev ophævet, og TV2 fik sendt dokumentaren om de rystende forhold på de to plejehjem.

---

Det er nu ikke første gang, at man hører, hvor dårligt de ældre bliver behandlet på plejehjem. Min påstand er, at de optagelser kunne laves på hvilket som helst plejehjem i Danmark, og man ville få samme billede.

Bevares, der findes da forhåbentlig steder, hvor forholdene er bedre, men det er meget få steder. Der er lige nu en stor debat om, hvad der kan gøres for, at plejepersonalet behandler de ældre med både ære og værdighed – og fremfor alt menneskeligt, hvilket betyder, at de behandles ordentligt, der tales ordentligt til dem, og frem for alt ikke tales ned – eller hen over hovedet på dem.

Fra flere sider har det lydt, at der skal mere uddannelse til, der skal flere ressourcer – læs penge – til, der skal være mere opsyn og den slags. Jeg tror ikke på, at uddannelse, penge eller øget opsyn gør det.

Ikke-uddannede social og sundhedshjælpere og assistenter med empati, medmenneskelighed og indlevelse kan være meget bedre egnet til jobbet end uddannede. Det er et spørgsmål om kulturen på plejecentrene.

Der har også været meget debat om, hvem der har ansvaret for den syge kultur på plejecentrene. Som jeg ser det, er det i første omgang lederne på plejecentrene, der om nogen burde vide, hvad der foregår. Kommunerne må have det overordnede ansvar for, at alt er i orden. Det er så ikke i orden, at det er kommunerne, der selv gennemfører tilsyn. For kommunerne kan nu engang ikke undersøge sig selv. Det bør være en uafhængig instans, der naturligvis skal komme på uanmeldt besøg flere gange om året.

---

For vi skal jo huske på, at de ældre mennesker, der er på plejecentrene har knoklet et helt arbejdsliv og været med til at bygge det velfærdssamfund op, som vi alle nyder godt af i dag.

Derfor kan vi som samfund ikke være bekendt at behandle dem som det rene skidt og tale til dem, som man ikke engang ville tale til dyr. De har krav på en værdig alderdom – også selv om de er ramt af demens, og måske ikke forstår så meget af, hvad der foregår omkring dem.

For at sikre den ordentlighed burde der sættes kameraer op hos alle beboere på alle plejehjem i Danmark, og det skulle alle medarbejdere have at vide ved ansættelsen. På den måde kunne man sikre, at de ældre fik den pleje, som de fortjener.


For at sikre den ordentlighed burde der sættes kameraer op hos alle beboere på alle plejehjem i Danmark, og det skulle alle medarbejdere have at vide ved ansættelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Tak er kun et fattigt ord

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

40 års jubilæum i Lego

Billund Ugeavis

Det er en ommer!

Ugeavisen Grindsted

Ugens film i biografen

Ugeavisen Grindsted

Bryllup

Annonce