Annonce
Ugeavisen Grindsted

Månedens bøger: Med sønderjyder i tysk krigstjeneste

Månedens bøger er anbefalet af bibliotekarerne. Foto: Chresten Bergh
Månedens roman, fagbog og børnebog på bibliotekerne i Grindsted og Sdr. Omme anbefalet af bibliotekarerne.
Annonce
Annonce

Månedens roman

"Enkeland" af Karsten Skov.

Titlen på denne historiske roman er dyster af en god grund. Den handler om de dansksindede sønderjyder, der blev tvunget i tysk krigstjeneste under første verdenskrig, fordi Sønderjylland dengang var tysk.

Vi følger både soldaterne og de efterladte familier, der frygter dårligt nyt fra fronten. Omdrejningspunktet i romanen er sammenhold - både sammenholdet mellem de udsendte soldater og sammenholdet mellem familierne tilbage i landsbyerne, hvor de kæmper for at få livet til at hænge sammen.

Enkeland er Karsten Skovs anden roman, og den lykkes lige så godt som debutromanen Knacker, der udkom i 2013. Filmen ”I krig og kærlighed” bygger på debutromanen.

Handlingen i Enkeland er gribende, og bogen er velskrevet og let at læse.

Annonce

Månedens fagbog

"Ved verdens ende: hvordan Nordsøens vikinger, handelsfolk og fromme mænd forandrede historien" af Michael Pye.

Den britiske historiker Michael Pye skriver en vidtfavnende fortælling om kulturen omkring Nordsøen gennem 1000 år.

Vi hører tit, at Europas historie begynder med oldtidens græske og romerske riger efterfulgt af mørk middelalder, inden den italienske renæssance vakte tanke og udvikling til live igen. Men det er ifølge den britiske historiker Michael Pye helt forkert. Vi skal kigge væk fra Middelhavet og i stedet se mod Nordsøen, hvis vi vil forstå fundamentet for nutidens Europa. Da romerne trak sig tilbage fra Nordeuropa, efterlod de småt befolkede, barbariske områder på kanten af den kendte verden. Men i løbet af de følgende tusind år fra vikingetiden og frem blomstrede der her en kultur, som har præget verden siden.

Læseren får med denne bog et unikt indblik i udviklingen af den nordeuropæiske kultur, som vi også er en del af i Danmark. Forfatteren har en fin pointe, når han viser, hvordan fattige samfund ved havet skaber fremskridt pga. og ikke på trods af det barske miljø.

Annonce

Månedens børnebog

"Tora går selv i skole" af Tord Nygren.

Dette er en meget fin billedbog til oplæsning for børn fra cirka fem år.

Forfatteren har selv illustreret med smukke billeder i klare farver.

Bogen handler ikke om trafikkens farer og alt det, man skal passe på, men derimod om de mange små, fine oplevelser, man kan få med et vågent blik. Tora når både at snakke med en kat, hoppe i vandpytter og se på store maskiner, inden hun når frem til skole lige til tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce