Annonce
Ugeavisen Grindsted

Månedens bøger: Om at overleve som outsider i provinsen

Bibliotekarerne giver deres anbefalinger til månedens bøger. Foto: Chresten Bergh
Månedens roman, fagbog og børnebog på bibliotekerne i Grindsted og Sdr. Omme anbefalet af bibliotekarerne.
Annonce
Annonce

Månedens roman

”Jenka i Jammerbugten” af Troels Kjær.

Lille Jeppe vokser op på et husmandssted i 1960’ernes Thy.

Jeppe bliver vidne til sine forældres meget forskellige familier. Den ene – moderens- er frigjort og musikalsk, mens faderens familie indeholder gammeldags bondekultur og sindssyge. Jeppe oplever kvinderne som handlingsaktive helte, mens mændene er nogle introverte stivnakker.

Romanen er en forrygende tidsrejse gennem 1960’ernes Thy, og læseren præsenteres for en række genkendelige emner fra 1960'erne hvad angår tøj, biler, levevis, spirende seksualitet og den stadig gammeldags skolegang. Den rummer stor poesi, barndommens iagttagelser foruden herlig humor blandet med det det sørgmodige.

En roman for alle, der vil vide noget om en svunden tid i provinsen og om at overleve som outsider.

Annonce

Månedens fagbog

”Fredrik og Matilde: kvindebevægelsens og fredsbevægelsens pionerer” af Ole Mortensøn.

Fredrik Bajer er Danmarks hidtil eneste modtager af Nobels Fredspris. Sammen med sin hustru, Matilde Bajer, stod han bag Dansk Fredsforening. De to var også dybt involveret i dannelsen af Dansk Kvindesamfund. Begge brugte hele deres liv på kvindesagen og fredssagen – både nationalt og internationalt. Det krævede store ofre, men de var dybt passionerede og stod side om side. Historien om dem er ganske bemærkelsesværdig. Ægteparret udviser stort mod og virker fremsynede i en tid, hvor kvinder ikke regnes for meget. Vejen mod ligestilling er lang, ligesom arbejdet for fredssagen synes svært i en tid med krig og konflikter.

Bogen er en lærerig og tankevækkende biografi om et ægtepar, der brændte for at skabe bedre vilkår for kvinder og sætte fokus på fredsbevægelsen.

Ole Mortensøns fortælling er detaljeret men alligevel let af læse. Biografien kan varmt anbefales til alle med interesse for historie, samfundsforhold og humanisme.

Annonce

Månedens børnebog

”Der er ingen drager i den her historie” af Lou Carter.

Dette er historien om en drage, der er hamrende træt af altid at være skurken i alle historierne. Den forlader derfor sin egen historie og drager ud og tager på besøg i andres. Han kommer forbi mange klassiske figurer, som Hans og Grethe, Guldlok og de tre små grise, men ingen af dem ønsker at have en drage med i deres historie. På et tidspunkt kommer dragen op at slås med kæmpen fra Hans og bønnestagen, og det ender med et nys fra kæmpen, som er så voldsomt, at solen slukkes og indhyller verden i mørke. Nu er der pludselig brug for en sej ildsprudende drage, der på ægte helteagtig vis kan tænde solen igen.

”Der er ingen drager i den her historie” er rigtig godt fundet på, og genkendelserne af de mange figurer skal nok vække glæde hos de små.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce