Annonce
Ugeavisen Grindsted

Minister: Minister lover plan for Grindstedforurening i 2020

Miljøminister Lea Wermelin (S) var i mandags på besøg i Grindsted for med egne øjne at se de forurenede områder. Ministeren vil først i 2020 komme med en mere konkret plan for, hvordan der kan blive gjort op med forureningen. Arkivfoto: Andreas Bjerre
Trods pres fra flere lokale folketingsmedlemmer for hurtigst muligt at få lagt en plan for en oprydning i Grindsted, regner miljøminister Lea Wermelin (S) først med at have en plan klar i 2020.
Annonce

Grindsted: Hvornår kan der være ryddet op efter den omfattende forurening i Grindsted?

Det var et spørgsmål, som både Anni Matthiesen (V) og Anne Valentina Berthelsen (SF) meget gerne ville have miljøminister Lea Wermelin (S) til at besvare, da ministeren var kaldt i samråd om generationsforureninger.

Noget konkret svar kom der dog ikke ud af ulejligheden. Miljøministeren forklarede, at hun efter årsskiftet vil indlede en dialog med regionerne, og at der herefter vil blive lavet en mere fast køreplan.

- Jeg kan godt forstå, der er et ønske om, at jeg kunne fremlægge en tidsplan. Men det kan jeg ikke, for der lå ikke en plan, da jeg trådte ind i ministerkontoret. Derfor skal den plan laves, sagde Lea Wermelin og tilføjede, at de første projekter i forbindelse med forureningen i Grindsted allerede er sat i gang.

- I forhold til Grindsted Å vil vi starte et pilotprojekt med et konkret afværgeprojekt. Det forventer jeg vil have den forventede effekt, men det er for tidligt at sige, om det er tilfældet, lød det fra ministeren.

Grindstedforureningen

Forureningen i Grindsted stammer fra Grindstedværket, der i forbindelse med produktion af lægemidler udledte affaldsstoffer samt spildevand til Grindsted Å og senere til Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet. Her er der deponeret omkring 286.000 kubikmeter spildevand indeholdende omkring 1200 skadelige stoffer, heriblandt kviksølv. Dumpingen af spildevand fortsatte indtil 1973.

Sagen om forureningen har ligget stille i en del år, indtil der blev pustet nyt liv i den offentlige debat i begyndelsen af 2018. Det skete, efter at forskere fra Danmarks Tekniske Universitet havde kortlagt, præcist hvilket sted en stor del af forureningen sev op i Grindsted Å samt dokumenteret mængden af forureningen, som blandt andet bestod af over 200 kilo vinylklorid årligt.

Da den offentlige debat blev genoplivet, påtog Region Syddanmark, der har ansvaret for forureningsindsatsen generelt, sig tovholderrollen for at undersøge, om der er forhøjet sundhedsrisiko i Grindsted efter forureningen fra Grindstedværket.

Grindstedværket blev i 1939 overtaget af Danisco, som i 2011 solgte værket til amerikanske Dupont.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce