Annonce
Ugeavisen Grindsted

Museumsinspektøren er lidt af en træmand

31-årige Jona Hørup Ruskjær har været museumsinspektør ved Billund Kommunes Museer siden november 2019. Foto: Jan Kronvold
I november startede en ny museumsinspektør ved Billund Kommunes Museer. Ved siden af arbejdet som inspektør holder Jonas Hørup Ruskjær meget af at arbejde i træ og har et lille firma, hvor han sælger sine ting.
Annonce

Grindsted/Svejbæk: Når Jonas Hørup Ruskjær kommer hjem fra sit arbejde som museumsinspektør ved Billund Kommunes Museer, går han ofte ud i sin garage, som han har indrettet til et værksted med trædrejebænk, rundsav og diverse maskiner til forarbejdning af træ.

Her fremstiller han forskellige figurer, som fugle, pingviner, flyvemaskiner, luftballoner, skærebrætter og serveringsbakker i forskellige træsorter, som han sælger gennem sit lille firma, Wood by Ruskjær.

Den røde tråd i hans arbejde er, at det træ, som han anvender er genbrugstræ, der ellers ville være blive smidt ud. Det er enten afskæringer fra andre produktionsvirksomheder eller planker, der er fundet for smalle for savværkerne. Disse kasserede råmaterialer giver Jonas Ruskjær nyt liv, og det er med til at holde priserne nede på produkterne.

Størstedelen af produktionen foregår helt manuelt i hans værksted i Svejbæk.

- Jeg åbnede Wood by Ruskjær i 2017 og sælger direkte til kunder fra webshoppen. Desuden er der en fysisk butik, et galleri i Hjerm ved Struer, der sælger mine ting, fortæller Jonas Ruskjær.

Annonce

Inspireret af sin far

Interessen for at arbejde med træ har altid været der. Nok kraftigt inspireret af hans far, der er snedker. Baggrunden for at starte sin egen virksomhed var et ønske om at skabe flotte dekorative trævarer, hvor Jonas samtidig mærkede en stigende interesse fra venner og bekendte.

- Jeg har altid gået og lavet alle mulige ting i træ. Jeg synes, det er sjovt, og så kan jeg lave noget sammen med min far, siger Jonas Ruskjær.

Den 31-årige Jonas Ruskjær er uddannet cand.mag. i historie og kulturforståelse, og han kom til Billund Kommunes Museer som museumsinspektør i november 2019. Han kom fra en inspektørstilling hos Museum Midtjylland, hvor han var i knap tre år.

- Jeg søgte stillingen, fordi det lød spændende, og trods museets størrelse har vi store ambitioner. Og da det er et mindre museum, har jeg en alsidig hverdag med mange forskelligartede opgaver, siger Jonas Ruskjær.

Et par af de fugle, som museumsinspektør har lavet hjemme i sin garage. PR Foto

Han bruger en del af sin tid i museets to magasiner i Vorbasse og Grindsted, hvor der er gang i en større samlingsrevision frem mod museets forestående magasinbyggeri. Desuden er han koordinator for de frivillige på Karensminde.

- Jeg er bindeleddet mellem museet og de frivillige, og er som regel på Karensminde hver tirsdag. Her oplever jeg ugentligt den store opbakning og velvilje blandt museets mange frivillige, der ønsker at skabe nogle fantastiske rammer for vores gæster. Jeg har også andre opgaver - blandt andet PR-arbejde for museet og skoletjeneste. Desuden laver jeg lidt grafisk arbejde, fortæller Jonas Ruskjær.

Annonce

Souvenir

Det grafiske arbejde er ligeledes alsidigt. Det omfatter alt fra de større opgaver som opsætning af årsprogram til flyers og senest har Jonas bistået udformningen af etiketterne på Karensmindes nye øl, Karensminde Ale, hvor museumsgårdens to heste er på.

Wood by Ruskjær

Træarbejde er museumsinspektør Jonas Hørup Ruskjærs helt store hobby.

Han har værksted i sin garage hjemme i Svejbæk og åbnede en webshop med sine produkter i 2017.

Man kan se mere til hans arbejde på adressen: Wood by Ruskjær

Netop øllet mener Jonas Ruskjær også er en del af formidlingen til historien om, hvordan det gik for sig på gårdene i "gamle" dage.

Jonas Ruskjær fremstiller også serveringsbakker i træ. Det foregår i samarbejde med hans far. PR Foto

- Øllet er et led i vores formidling og skal også ses som en souvenir, som folk kan tage med hjem. I den forbindelse skal souveniren forhåbentlig forlænge museumsoplevelse i og med at gæsten husker udflugten til Karensminde, når de senere nyder vores gode Karensminde Ale, siger museumsinspektøren.

Han er gift med Malene, der er marketingskoordinator. Parret har sønnen August på et år.


Jeg har altid gået og lavet alle mulige ting i træ. Jeg synes det er sjovt, og så kan jeg lave noget sammen med min far.

Museumsinspektør Jonas Hørup Ruskjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Ugens film i biografen

Ugeavisen Grindsted

Tak er kun et fattigt ord

Annonce