Annonce
Ugeavisen Grindsted

Nu lukker Bjarne sit livsværk: Ophørsudsalget i Tøj og Sport er i gang

For Bjarne Kristiansen, Tøj og Sport i Sdr. Omme, udebliver mandagens genåbningsfest. Han åbnede med nyheden om, at butikken lukker. En dag med blandede følelser. Foto: Annette Bruun Jarl
Bjarne Kristiansen lukker den butik, der i 37 år har været omdrejningspunktet i hans liv. Corona har gjort det svært for ham at betale regningerne, og det tager han nu konsekvensen af. Han er dog slet ikke færdig med at have med kunder at gøre.

Sdr. Omme: En institution i Sdr. Omme findes snart ikke mere. Bjarne Kristiansen, indehaver af butikken Tøj og Sport i Hovedgaden, siger stop nu. Skilte med "ophørsudsalg" er sat op i vinduerne, og snart er det slut.

Dermed er en butikshistorie på næsten 40 år ved at være slut. 64-årige Bjarne Kristiansen er oprindeligt uddannet reservedelsekspedient inden for autodele, men ville hellere åbne en sportsbutik. Sådan en har han haft i Hovedgaden, siden han var 26 år.

Det er faldende omsætning gennem flere år og og især det sidste års tid med coronanedlukninger, der har fået ham til at hive i bremsen.

- Jeg er egentlig slet ikke klar til at lukke, men jeg er nødt til det, lyder det fra Bjarne Kristiansen, der allerede før jul besluttede, at det skulle være slut.

Annonce

Blødende hjerte

Oprindeligt skulle udsalget være begyndt den 3. januar, men på grund af coronanedlukningen bliver der først nu. Det har ikke været nogen nem beslutning at træffe.

- Jeg gør det med blødende hjerte, men når man ikke kan betale regninger mere, så skal man gøre noget. Og jeg er nødt til at gøre noget nu, inden det går helt galt. Jeg har analyseret på det og spurgt mig for og tror, at vi kan kommer til at leve med corona i et år mere. Det kan jeg ikke holde til, siger Bjarne Kristiansen.

Tøj og Sport i Hovedgaden

Tøj og Sport har eksisteret siden 1983 og haft fire adresser i Hovedgaden i Sdr. Omme.

  1. I 1983-85 var det i nummer 16 (i dag tom grund).
  2. 1985-88 lå butikken i Hovedgaden 6 (i dag Milano Pizza og Grill).
  3. 1988-96 var adressen Hovedgaden 25 (i dag bolig).
  4. Fra 1996-2021 har adressen været Hovedgaden 4.

Tøj og Sport plejer han  over for turister selv at beskrive som "en blandet landhandel i udkantsdanmark". Han sælger nemlig både tøj, sportsudstyr, fiskestænger og meget andet i sin butik. En stor del af hans indtjening kommer fra salg til klubber og firmaer. Begge dele har ligget stille i lange, lang tid.

Annonce

Telefon ringede ikke mere

- Fra marts til juni sidste år holdt telefonen simpelthen op med at ringe, og nu står jeg og kigger ind i et halvår, hvor der næsten ingen omsætning vil være. Når hele idrætslivet er lukket ned, er der jo ingen, der skal ud og have jakker og trøjer med logo på, siger han.

Bjarne Kristiansen giver dog ikke kun coronasituationen skylden for, at han nu må lukke.

- Vi er også oppe imod nethandel. Omsætningen er gået ned gennem flere år, og så har jeg tilpasset mine omkostninger. Nu går den ikke længere, siger Bjarne Kristiansen.

Annonce

Foreningernes mand

Han har boet i Sdr. Omme hele sit liv, og det bliver der ikke lavet om på, for her er netværket stort og stærkt.  Bjarne Kristiansen har i mange år været formand for badmintonklubben og næstformand i Sdr. Omme Idrætsforening, med i jydekomiteen og meget andet.

- Der er nok ikke den forening, jeg ikke har været med i gennem årene. Jeg har altid været meget involveret i Sdr. Omme, og det vil jeg blive ved med at være, så jeg kommer til at tilbyde min hjælp med et eller andet frivilligt, siger Bjarne Kristiansen, der dog har besluttet sig for at stoppe som næstformand i SOIF.

Kurt Isager, med ryggen til, var en af de kunder, som straks fra formiddagen kiggede indenfor hos Bjarne Kristiansen. Han synes, det er trist, at butikken lukker, og sikrede sig to par sko til nedsat pris. Bjarne Kristiansen havde fra morgenstunden fået opkald fra folk, der havde hørt nyheden om, at han lukker. Det, synes de, er ærgerligt.  Foto: Annette Bruun Jarl

Efter ophørsudsalget, som han forventer vil tage cirka to måneder, skal han have fundet sig et nyt arbejde.

- Jeg elsker kontakten med kunderne, så jeg håber, jeg kan finde noget med kundekontakt igen. Jeg er åben overfor alt. Jeg har glædet mig til at tage på arbejde hver eneste dag. Butikken er en livsstil for mig, en hobby, som jeg har kunnet leve af. Det kan jeg så ikke mere, siger han.

Annonce

Fortsat erhverv

Det er Marlene og Henrik Thimm Vesterby, der i godt to år har ejet ejendommen, som Tøj og Sport har til huse i. Når Bjarne Kristiansen om nogle måneder rykker ud, har de tænkt sig at leje lokalet ud igen.

- Først skal det renoveres og gøres mere moderne, og så lejer vi ud igen, siger Marlene Thiim Vesterby, der selv har sin frisørsalon Hair by Thiim i ejendommen.


Jeg gør det med blødende hjerte, men når man ikke kan betale regninger mere, så skal man gøre noget.

Bjarne Kristiansen


Hun har også en idé om, hvilken type butik der ville passe godt:

- En ny sportsbutik, en ny detailhandel eller måske et kontor. Det bliver i hvert fald ikke til lejlighed, for vi vil gerne bevare erhverv i Sdr. Omme, siger hun.

Lokalet ved siden af Tøj og Sport er lejet ud til rengøringsfirmaet Gyvelgaard Service og rengøring, der bruger det til lager.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

25 år på Agrometer

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Spilletider byttet om

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Lions fik lange arme

Annonce