Annonce
Ugeavisen Grindsted

Ny særudstilling om jernbanen under besættelsen

Det er museumsinspektør Anna Louise Siggaard, der står bag den nye særudstilling på Museumscenter Karensminde. Foto: Jan Kronvold
En ny særudstilling på Museumscenter Karensminde fortæller om jernbanen og dens betydning under besættelsen. Museumsinspektør Anna Louise Siggaard er kurator på udstillingen "Spor af besættelsen".
Annonce

Grindsted: Billund Kommunes Museer har netop åbnet en ny særudstilling, "Spor af besættelsen".

Det er museumsinspektør Anna Louise Siggaard, som står bag udstillingen, som hun fik idéen til for tre år siden.

Udstillingen er delt op i fem udstillingsspor og fortæller historien om jernbanens store betydning under besættelsen fra 1940 til 1945. Det betød, at der blev åbnet fem spor i Grindsted, som er den røde tråd på udstillingen

- Inden krigen var der nedgang i befordring med toget, da danskerne var begyndt at få biler. Men på grund af rationering af brændstof blev tørv og brunkul to af de vigtigste brændselskilder og folk måtte tage toget i stedet for bilen. Det betød, at jernbanen fik en opblomstring. Efter krigen gik det ned igen og i 1960'erne blev mange baner lukket, fortæller Anna Louise Siggaard.

Annonce

Tematisk opbygget

Hver af de fem spor har et rum på den store udstilling, som fortæller forskellige historier fra et af de mørkeste kapitler i danmarkshistorien.

Spor 0 er udstillingens samlingspunkt, hvor de besøgende kan få det store perspektiv over jernbanen. Derfra er der togskinner på gulvet rundt til de fire øvrige rum.

På særudstillingen kan man blive lidt klogere på 30 lokale modstandsfolk, der alle har fået en klods. Foto: Jan Kronvold

- Udstillingen er bygget tematisk op, og gæsterne kan gå ind og ud og dykke ned i de emner, som de finder interessante. Spor 1 er modstanden, spor 2 er hverdagen, spor 3 er værnemagten og spor 4 er tyske flygtninge. Der var et stort had til tyskerne og der er mange barske historier, men det er vigtigt at fortælle dem, for det er vores alle sammens historie, mener Anna Louise Siggaard.

På udstillingen kan de besøgende få et unikt indblik i, hvordan danskernes hverdag var under krigen, hvor der var basal mangel på mange ting. Det blev løst på flere opfindsomme måder. Der blev blandt andet fremstillet sko af rødspætter, veste af papir og tøj af faldskærme.

Annonce

30 lokale modstandsfolk

I spor 1 kan man stifte nærmere bekendtskab med 30 af de lokale modstandsfolk. Hver af de 30 er sat op på klodser, som kan drejes, og på hver side står der historier om hver enkelt. I rummet kan man også høre to af modstandsfolkene, Rudolf Nielsen og Olav Prip, fortælle om sabotage-aktioner.

Bag 23 låger i modstandsrummet kan også ses genstande, som alle havde noget med sabotage og jernbanen at gøre. Det er ting fra den store besættelsessamling, som i 1983 blev overdraget til kommunen, og som nu indgår i museets samling.

- Besættelsessamling Grindsteds Venner har været med til at støtte op om udstillingen og har været med til at udvælge nogle af temaerne, siger Anna Louise Siggaard.

Hun mener, at man godt kan sammenligne vores dages corona-pandemi og til det der skete under besættelsen.

- På grund af corona har vi skullet indstille os på en ny verden. På samme måde, som det var tilfældet under krigen. Samfundet ændrer sig konstant, og man kan bruge udstillingen til at få en dialog på tværs af generationer, siger Anna Louise Siggaard.

Annonce

For større børn og voksne

Kuratoren mener, at særudstillingen "Spor af besættelsen" er beregnet for større børn og voksne, da det er tunge emner, som bliver fortalt.

Spor af besættelsen

Særudstillingen "Spor af besættelsen" på Museumscenter Karensminde åbner for publikum den 1. december.

Mandag den 30. november klokken 14 åbnes udstillingen digitalt på Facebook.

Billund Kommune Museer har åbent alle dage 10-16 (frem til og med 20. december 2020).

Der kan bookes rundvisning i særudstillingen på museets hjemmeside.

Det koster 65 kroner inklusiv besøg på Museumsgården Karensminde.

Billund Kommunes Museer følger Sundhedsstyrelsens covid-19 retningslinjer som betyder, at gæster skal bære mundbind.

- Der er ikke sat slutdato på udstillingen, men den bliver stående i en mindst et år. Jeg håber, koblingen mellem krigen og jernbanen vil falde i folks smag, og at udstillingen vil trække folk udefra og at folk får en god oplevelse med sig hjem, siger Anna Louise Siggaard.

Man kan booke rundvisninger i den nye særudstilling. Det sker på museets hjemmeside.

Gæster skal i henhold til covid-19 restriktioner bære mundbind under besøget.


På grund af corona har vi skullet indstille os på en ny verden. På samme måde, som det var tilfældet under krigen. Samfundet ændrer sig konstant, og man kan bruge udstillingen til at få en dialog på tværs af generationer

Museumsinspektør Anna Louise Siggaard, der er kurator på udstillingen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

40 års jubilæum

Annonce