Annonce
Ugeavisen Grindsted

Portræt: Kulmosegård giver unge uanede muligheder

33-årige Peter Noe, til venstre, er Kulmosegårds pedel og alt mulig-mand. Her er han ved at ordne en støvsuger sammen med en af de unge, Mashail, på 16 år. Foto: Jan Kronvold
På Kulmosegård er der masser af tilbud til unge, der ikke helt har fundet den rette vej i livet. Også den idylliske placering med egen sø er med til at få de unge til at falde helt ned på jorden.
Annonce

Grindsted: Det emmer af idyl, ro og fred bag ejendommen Kulmosegård lidt uden for Eg.

Den store sø er omkranset af dunhammere, bænke og et par shelters og hvis man går en tur rundt om søen, ender man ved en overdækning, hvor man kan sidde og meditere eller bare filosofere over tilværelsen. Det giver mange af de unge mennesker, der kommer på Kulmosegård, ro i sjælen at være ude i de smukke omgivelser.

- Nogle af dem, der har særlige psykiske udfordringer, fungerer godt her. Jeg tror, det er naturen og roen, der gør det. Naturen og miljøet på gården er medvirkende til, at vi kan opnå en særlig relation med de mennesker, der kommer her, siger Lene Krabbe, der er uddannet socialpædagog og som projektchef har det overordnede ansvar for Kulmosegård.

Det er Give-Grindsted Uddannelsescenter, der har overtaget Kulmosegård, og det skal give unge med forskellige udfordringer helt nye muligheder.

Og er der ikke det tilbud på stedet, som de unge efterlyser, så bliver det som udgangspunkt oprettet. Lige nu er der dog en bred vifte af tilbud i forbindelse med oprettelsen af STU-uddannelsen, Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse, der lægger vægt på mere praktisk læring fremfor boglig læring.

Kulmosegård

Kulmosegård ligger på Grindsted Landevej 102 i Eg ved Grindsted, og ejes af Give-Grindsted Uddannelsescenter.

Ejendommens stuehus er på 300 kvadratmeter, og der er desuden værksteder, stald og der hører 28 hektar jord med til ejendommen.

Fra den 1. august tilbød Give-Grindsted Uddannelsescenter STU-uddannelse til unge med særlige behov.

Planen på sigt er at få opstillet containere til boliger, så unge kan bo der i kortere perioder.

Annonce

Bus på landet

Der er lige nu træværksted, grafisk værksted, metal-værksted og syværksted, og så er der udehold med dyr, hvor de unge med kærlighed for dyr får et ansvar for dem. Desuden er der et køkken, hvor de unge er med til at udarbejde madplaner og deltage i madlavningen. Det er vigtigt, for de unge skal lære at kunne klare sig selv på sigt.

- I øjeblikket har vi to shetlænder-ponyer, kaniner og katte, fortæller Lene Krabbe.

Det var ikke med i de oprindelige planer, at der skulle være et grafisk værksted. Men det var et ønske fra flere af de unge, der selv fik bygget og gjort deres pc'er klar til de grafiske opgaver. Også på et andet punkt klædes de unge godt på til fremtiden.

- Der kører en bus mellem Varde og Grindsted, hvor der er timedrift, så de unge på sigt kan lære at tage en bus selv, fortæller Lene Krabbe.

For de unge med forskellige behov er det vigtigt med afklarende og støttende forløb, og projektchefen mener, at STU-uddannelsen er mega spændende.

Annonce

Ildsjæle

- Den giver de unge et helt andet miljø. Vi vil gerne lave læring i et miljø, så det ikke bliver en traditionel skole. Vi sætter ting i værk efter de behov, der er. Det er oprettelsen af det grafiske værksted et eksempel på, siger Lene Krabbe.

Hun har arbejdet i Give-Grindsted Uddannelsescenter i omkring syv år. Uddannelsescentret er en selvejende institution, som har eksisteret i knap 30 år i forskellige konstellationer og har administration og undervisning i Give - som også er hovedkontoret. Derudover driver Give-Grindsted Uddannelsescenter sprogcenter med dansk-undervisning i Grindsted og der er også en afdeling i Billund. Og Kulmosegård er det seneste skud på undervisnings-stammen.

Lene Krabbe betegner medarbejderne på Kulmosegård som ildsjæle, og tager ofte tingene, lidt som de kommer.

- Vi går langt for at få tingene til at hænge sammen, og derfor er vi ikke kun otte til 16-mennesker, siger Lene Krabbe.

Det glæder hende - og de øvrige ansatte på Kulmosegård - når eleverne kalder STU for deres skole. Så har de på en måde fået et ejerskab af stedet.

- Det foregår på elevernes præmisser, og vi bliver gode rollemodeller for dem, siger Lene Krabbe.

33-årige Peter Noe, til venstre, er Kulmosegårds pedel og alt mulig-mand. Her er han ved at ordne en støvsuger sammen med en af de unge, Mashail, på 16 år. Foto: Jan Kronvold
Projektchef på Kulmosegård, Lene Krabbe, i de idylliske omgivelser bag ved gården. Foto: Jan Kronvold
Kattene og de øvrige dyr på gården er med til at give de unge, der er glade for dyr, et ansvar. Foto: Jan Kronvold
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce