Annonce
Ugeavisen Grindsted

Rapport: Du bliver ikke mere syg af at bo i Grindsted

En rapport slår fast, at borgerne i Grindsted ikke er mere syge end andre. Det sker, efter at mange borgere har udtrykt bekymring for sygdomme, som skulle være relateret til forureninger i byen. Arkivfoto: Martin Ravn
Borgerne i Grindsted har overordnet det samme helbred som folk i alle mulige andre byer. Det slår en rapport fast.
Annonce

Sundhed: Man har ikke større risiko for at blive syg, bare fordi man bor eller har boet i Grindsted.

Det er hovedkonklusionen i den sundhedsundersøgelse af byen, som Region Syddanmark præsentererede onsdag aften på et online presse-borgermøde i regionshuset i Vejle.

- Der er ingen generel øget sygdomsforekomst i Grindsted, lyder konklusionen i rapporten, der blev sat i værk af regionsrådet i 2018.

Det skete på baggrund af bekymring blandt borgerne i Grindsted om de helbredsmæssige konsekvenser fra det kemiske affald, der i perioden 1924-70 blev udledt fra Grindstedværket, og som i dag fortsat ligger under byen. Flere personer havde således fortalt om sygdomme, de mente havde relation til forureningen.

Men undersøgelsen af sygdomsforekomsten blandt nuværende og tidligere borgere i byen konkluderer, at der faktisk er lidt lavere dødelighed i Grindsted i forhold til de 12 byer, som kan sammenlignes med Grindsted.

Efter fremlæggelsen af rapporten svarede professor ved Statens Institut for Folkesundhed Annette Kjær Ersbøll, der er blandt forskerne bag rapporten, på, om der er grund til bekymring for borgerne i Grindsted.

- Vi ser, at der ikke er forskelle overordnet set. Så ja, der er ingen øget risiko for sygdomme i Grindsted.

Annonce

Lavere dødelighed

Særligt har der været rejst bekymring for en øget forekomst af den alvorlige hjernesygdom ALS, fertilitetsproblemer og børnelidelser. Disse bekymringer kan ikke bekræftes af rapportens analyser. Undersøgelsen viser, at der hverken er overvægt af disse lidelser eller svære luftvejslidelser som KOL.

Selvom dødeligheden er lidt lavere, og sygdomsforekomsten i Grindsted er på niveau med sammenligningsbyerne, er der en del udsving på enkeltstående sygdomme. For eksempel er der frem til 1990'erne påvist 14 procent flere tilfælde af prostatakræft i Grindsted i forhold til sammenligningsbyerne.

Koncerndirektør Kurt Espersen, der er formand for styregruppen bag undersøgelsen, påpeger, at der altid vil være udsving på visse sygdomme i visse årtier, når man zoomer helt ind på en by, som det er gjort i undersøgelsen.

- Men udsvingene går begge veje, og der er ikke noget mønster i, at der for eksempel er en generel øget forekomst af kræft eller neurologiske sygdomme over tid.

Annonce

Dæmpe frygt

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, er lettet over, at der nu er dokumentation for, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted.

- Det er svært at sige, hvad jeg havde forventet, men jeg vil sige, det er bedre end frygtet i forhold til et scenarie med massiv overrepræsentation på tværs af aldre, årtier og sygdomme. Det er ikke det billede, vi står med. Vi kan glæde os over, at vi står med den rapport, vi nu gør. Jeg håber, den giver lidt mere ro i sindet over for dem, der har haft bekymring for egen eller andres sundhed, sagde Stephanie Lose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Ugens film i biffen

Annonce