Annonce
Ugeavisen Grindsted

Set fra Min Verden: Giv landmænd lov til at skyde ulve

Klummeskribent Jan Poulsen Foto: Martin Ravn

Klumme: I mange år er udtrykket ”ulven kommer”, blevet brugt i overført betydning, når der var noget, som man skulle tage sig i agt for.

Ja, udtrykket har også været titlen på en dramaserie. Nu er udtrykket desværre ikke kun til brug på denne måde - for ulven er kommet. Jeg skriver desværre, for ulven er et rovdyr, der nærmest som en terrorist sniger sig ind på marker med får, kalve og lignende.

Alt for ofte kan man læse, at nu er der dræbt 8, 28 ja 33 får efter ulveangreb. Og hvad må landmanden gøre? Ja, nærmest ingenting, for ulven er fredet. Han kan ofre tusindvis af kroner på mere hegn - men fårene er jo allerede hegnet ind.

Annonce

Jeg synes, at det må være landmandens ret at skyde denne terrorist forklædt i ulveklæder, når/hvis den bevæger sig ind på en indhegnet mark, for der hører den ikke hjemme. Ulven tager jo ikke kun ét får – næh, den går amok i en blodrus, og dræber i flæng 8 - 28 eller 33 får til ingen verdens nytte.

Den kan jo ikke gemme i en fryser til senere brug. Men landmanden må ikke dræbe ulven for at beskytte sine dyr. I stedet bliver han straffet - han kan risikere fængselsstraf. Er det rimeligt?

Ikke efter min bedste overbevisning. Mange husker sikkert filmen, hvor ulven følger landmandens traktor inde på en mark. Dette er da ikke naturligt - en ulv der går ved siden af en traktor?

I sidste weekend var der en ulv, der angreb en flok køer på Skallingen - med et drab af en kalv til følge. Landmanden der passer disse kvæg, kørte på sin ATV for at drive køerne sammen igen, ulven var kun 3-4 meter fra ATV’en.

Skal vi acceptere dette? Jeg synes, at det var ok, at ulven der fulgte traktoren blev skudt. Og jeg synes også, at episoden i sidste weekend viser, at kommer ulven for tæt på, bør det være tilladt at skyde den.

Hvad hvis den kom tættere på beboelse? Hvis en ulv ikke er bange for en traktor eller ATV, vil den så ikke være til fare for børn og hunde? Skal man bare acceptere dette?

Uden for indhegninger findes der af naturlige årsager ikke tal på hvor mange rådyr og deres unger, som ulvene har dræbt - men det er helt sikkert flere end får. I den frie natur har byttedyrene dog en teoretisk chance for at slippe væk - det har de ikke i en indhegning.

Indrømmet - jeg ved godt, at dette indlæg vil dele vandende - men ulven kommer.


Jeg synes, at det må være landmandens ret at skyde denne terrorist forklædt i ulveklæder, når/hvis den bevæger sig ind på en indhegnet mark

Fra Jan Poulsens klumme
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

15 år på Agrometer

Annonce