Annonce
Ugeavisen Grindsted

Set fra min verden: Lukkede fitnescentre kan give flere dødsfald end Covid-19

Klummeskribent Rikke VinbechFoto: Martin Ravn
Annonce

Klumme: Jeg ved, at jeg taler på manges vegne, når jeg nævner hvor ubelejligt en stopper coronavirus fik sat for vores daglige aktivitet. Sætninger som: ”Nu var jeg lige kommet så godt i gang”, efterfulgt af: ”Det er gået op for mig, hvor meget træning og daglig bevægelse betyder”, kan jeg virkelig relatere mig til.

For mig betyder min træning utrolig meget. Jeg har i mange år gået i fitness, og det er min store hobby. Jeg vil næsten gå så langt at sige, at det er en del af min identitet.

Så at blive ”frarøvet” en del af sig, og ikke kunne tage ind og træne i en time og lukke omverdenen af for en stund. Det er ikke sjovt. At vores kære statsminister så oveni hatten har meldt ud, at alle fitnesskæder skal holdes lukket frem til august – dét er mig en kæmpe gåde.

Jeg er til daglig teamleder i Magion Fitness, og vi var så klar til, at kunne slå dørene op hvornår det skulle være. Vi havde tilpasset os alle forbeholdene, fundet nye gode alternativer, så centeret stadig kunne blive brugt samtidig med, at vi alle kunne passe på hinanden.

Men sådan kommer det ikke til at gå. Nu må centeret endnu stå urørt, indtil fase fire træder i kraft. Jeg er så ærgerlig over den situation, det har sat os i. Ikke kun for mig selv personligt, men allermest for alle de medlemmer vi har, som jeg ved savner deres træning. Fitness og træning omhandler jo så meget mere, end blot en tonet krop og store muskler. Og blandt andet derfor er hver femte dansker medlem af et fitnesscenter.

Da jeg selv dagligt er i Magion Fitness, ser jeg og observerer vores medlemmer. Og det er faktisk de færreste, der kommer for kun at træne. Jeg møder så mange, med hver deres unikke årsag til, at de gentagende gange træder over dørtærsklen. Blandt andet får nogle af de seniorer, der måske står alene, mulighed for at komme ud og være sociale med andre end de nærmeste.

Alle de som er overvægtige, som til dagligt har brug for at bevæge sig. Og de med psykiske problemer, som har så inderligt brug for at komme væk og få tankerne på noget andet. For ikke også at nævne alle de med dårlig ryg, led der driller, skavanker, stress, angst, depression og andre livsstilssygdomme som hjerte-kar, sukkersyge, forhøjet blodtryk og andre sygdomme, som tidligere har været holdt nede med ugentlige træninger. Jeg er sikker på, at de mangler det hver og en – for træning gør så meget mere ved det mentale helbred end vi lige er klar over.

Uanset, så vil det på sigt have store konsekvenser for samfundet og folkesundheden. Jeg går med den frygt, at grundet forlængelsen af nedlukningen, vil der med stor sandsynlighed opstå flere dødsfald som følge af livssygdomme grundet inaktivitet, kontra dødsfald medført af Covid-19.

Jeg ryster uforstående på hovedet over denne beslutning, og håber virkelig, at det hele bliver taget op til overvejelse igen. Den danske folkesundhed skal reddes, inden det er for sent, og ikke først når fase fire indtræder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce