Annonce
Ugeavisen Grindsted

Set fra Min Verden: Skam dig - du er ikke som os andre!

Anna Jakobsen, afdelingsleder, Herningsholm Erhvervsskole. Foto: Martin Ravn
Annonce

Klumme: I dagligdagen arbejder jeg med unge mennesker i alderen 16-18 år. Det er helt fantastisk. Jeg elsker at se disse unge kvinder og mænd udvikle sig og skabe deres egen identitet. Mange gange er de langt klogere end os gamle nisser. De tør nemlig prøve ting af og udforske hvem de er.

Jeg ved godt at vi også HAR været der, men mon ikke vi også kunne have godt af, sådan her 20, 30, 40, eller endda 50 år senere, at revidere vores identifikationsproces?

Desværre er det ikke altid populært at ”stikke ud” i vores samfund. Hvis ikke man agerer som andre, tænker og tror som alle andre, så er det ikke godt. Mange mennesker vil ikke sige eller fortælle noget om deres holdninger til for eksempel religion eller politik. Det er ikke behageligt at være anderledes og vi bliver kommer ud af vores komfortzone hvis vi ligefrem skal forklare, eller forsvare, hvad vi tænker og tror.

Men hvorfor er det sådan egentlig?

GDPR, som er den lovgivning der sikrer beskyttelse af personoplysninger, fremkom blandt andetpå grund af forfølgelsen og udryddelsen af mennesker under 2. verdenskrig. Mange af disse mennesker blev dræbt, fordi deres religiøse og politiske overbevisning eller herkomst fremgik af lister og registre.

Vores forsigtighed med at udtale os om for eksempel politisk overbevisning stammer måske fra det frygtelige der kunne ske ved at tro, tænke og stamme fra et specifikt område. Set i lyset af historien er der altså belæg for at være forsigtig, for tænk hvis det går galt?

Janteloven beskrives af den dansk-norske forfatter Aksel Sandemose i romanen ”En flykning krysser sitt spor”. Her skildres det familie- og samfundsmæssige tryk på en dreng med hovedbudskabet: ”Du skal ikke tro, at du er noget.” Janteloven er et udtryk for kollektivets pres på og begrænsning af det enkelte individ, og som vi henfalder til gang på gang.

Det er nemmere at sige noget kritisk og kigge lidt skævt på nogen, der ikke gør som man ”plejer”, end at rose et anderledes initiativ.

Risikovillighed og mod hører tit ungdommen til, men måske kunne vi vinde på at være mere modige, os voksne. Turde at træde frem, trods alt og på trods af historien og sige hvad vi mener og agere efter det. For tænk, hvis vi har ret i det vi gør, eller når vi tænker og agerer anderledes.


Desværre er det ikke altid populært at ”stikke ud” i vores samfund. Hvis ikke man agerer som andre, tænker og tror som alle andre, så er det ikke godt.

Anna Jakobsen, Klummeskribent
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce