Annonce
Ugeavisen Grindsted

Set fra min verden: Tyveri ved højlys dag!

Jan Poulsen, arrangør Grindsted Festuge. Foto: Martin Ravn
Annonce

I 2012 - 2013 kunne man i det ganske land se en masse parcelhusejere få monteret solceller på deres ejendomme.

Det var jo miljømæssigt en god løsning, og da ordningen på dette tidspunkt også havde opbakning fra statens side, var det også en ganske god løsning økonomisk for den enkelte ejer.

Dengang var aftalen med Energinet, som er statens selskab, at hvis man producerede eksempelvis 3.500 kWh el, og havde et årsforbrug på 3.700 kWh, så ville man skulle betale for 200 kWh.

Den overskydende el, som blev produceret på solrige dage, kunne man i praksis ”gemme” til de mørke vinteraftener, hvor der selvsagt ikke produceres el fra solcellerne. Da mange tusinde husstande så havde lavet investeringer i eget solcelleanlæg for mellem 60.000 - 125.000 kroner, så ”opdagede” Energinet (læs myndighederne), at ordningen var for god. Vi belastede/sled jo på el-nettet i lighed med de, der ikke har solceller.

Derfor blev der indført en form for belastningsafgift i 2014 - kun to år efter. Meget smart - men det ville jo have været meget rart at vide før investeringen. Men ok - sådan måtte det jo være, og så fred med det.

Dette var desværre ikke det sidste fra Energinet!

I slutningen af 2018 fik solcelleejerne besked fra Energinet, at vi ville komme på flexafregning i stedet for nettoafregning.

Dette indebærer blandt andet, at den overskydende strøm fra sommermånederne (hvor solcellerne yder mest), bliver afregnet med cirka 27 øre pr. kilowatt, da man ikke kan ”gemme” det til senere brug.

I de mørke vintermåneder, hvor et privat hjem normalt bruger mest strøm, og solcellerne stort set ikke producerer noget, der skal vi så købe strømmen - og det til en afregningspris på cirka 2 kroner.

Med andre ord betaler vi cirka syv gange mere for strømmen, end det vi får!

Ordningen er ikke til forhandling, sådan er det bare…

Hvem andre end staten kan tillade sig dette?

Og om det er rød eller blå blok, der har magten, er vist lige fedt.

Da ordningen blev indført, var den tidligere lokalredaktør hos Vejle Amts Folkeblad i Grindsted, Lars Christian Lilleholdt (Venstre), energiminister. Og den nye socialdemokratiske energiminister, Dan Jørgensen, har intet gjort for at ”tilbagerulle” ordningen.

Nu er vi tusindevis af solcelleejere, der føler, at vi er blevet lokket til at gøre temmelig store investeringer, med et i dag meget dårligere resultat, end vi var blevet sat i udsigt.

Og kære læsere: Næste gang de folkevalgte politikere lokker med miljørigtige investeringer - tror I så, at jeg hopper på den? Nej - for jeg er allerede engang blevet udsat for tyveri ved højlys dag!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Ugens film i biografen

Annonce