Annonce
Ugeavisen Grindsted

Specialbyggede traktorer: Forsvarets store maskiner bliver bygget i Stenderup

Det er indehaveren af Schrøders Maskinfabrik, Jan Schrøder Christensen, der hovedsaglig har stået for opbygningen af de tre store maskiner til forsvarets søredningsstationer. Foto: Martin Ravn
Schrøders Maskinfabrik i Stenderup er ved at færdiggøre den tredje specialbyggede traktor til forsvarets redningsstationer. Der er blevet brugt over 600 timer på hver maskine.
Annonce

Grindsted: Indehaveren af Schrøders Maskinefabrik i Stenderup, Jan Schrøder Christensen, og hans medarbejdere er i øjeblikket i gang med den sidste af tre specialbyggede traktorer til Forvarets Søredningstjeneste. De to første er leveret, mens den tredje skal leveres midt i februar.

Den tredje og sidste af de store maskiner kommer til at høre til på kystredningsstationen i Sønderho på Fanø og skal sættes ind ved redningsaktioner, hvor den blandt andet skal slæbe redningsbåde ud i vandet. Den store, ombyggede Valtra-traktor er spækket med alt i elektronisk udstyr som blandt andet gps, navigation, varmesøgende infrarødtkamera til eftersøgning af personer, radar og søgelys, som alt sammen styres fra førersædet i traktoren.

Det er traktormærket Valtra, der fik ordren fra forsvaret, som så sendte opgaven videre til Jan Schrøder Christensen i Stenderup, der i 20 år har ombygget traktorer til skovmaskiner for Valtra.

- Vi har fået leveret tre helt nye traktorer, som vi har haft splittet ad i atomer og så bygget helt om. Kun selve kroppen, motoren og det elektriske system har vi ikke rørt ved. Det hele skal være vandtæt, det elektroniske system er lukket inde, og alt er håndlavet her på fabrikken, fortæller Jan Schrøder Christensen.

De tre skovtraktorer til forsvaret er nogle af de største opgaver, som Jan Schrøder Christensen, har udført på maskinfabrikken. Foto: Martin Ravn
Annonce

Til maler

Nu er Jan Schrøder Christensen og hans medarbejdere nået så langt med den sidste traktor, at den skal skilles ad igen og delene skal sendes til maler. Så får de delene tilbage, som så skal samles ved hjælp af lim, fugemasse og skruer og bolte, så alt er helt tæt.

- Produktionstiden for de mere almindelige skovmaskiner, som vi laver for Valtra, er på cirka 250 timer pr. traktor. Vi bygger 12-13 traktorer om året. Jeg har efterhånden bygget godt 250 traktorer i de 20 år, hvor jeg har været her, fortæller Jan Schrøder Christensen.

Det har hovedsaglig været Valtra-traktorer i fire forskellige størrelser, som Schrøders Maskinfabrik har beskæftiget sig med, og lige nu er der tre mere i ordrebogen.

- I 2018 byggede vi kun seks traktorer. Det er det mindste antal, som jeg har været med til. I år ser det ud til, at vi får rigtig travlt, for der er meget arbejde i hver enkelt traktor, fortæller Jan Schrøder Christensen.

På værkstedet står der også en traktor af mærket John Deere, som er i gang med at blive byget om til en robust skovtraktor, der kan holde til lidt af hvert.

- Det er den første John Deere, som vi laver, og den 1. marts kommer den første Fendt-traktor ind. Vi er efterhånden næsten de eneste i Danmark, som bygger skovtraktorer, fortæller Jan Schrøder Christensen.

Annonce

Mange skovtraktorer

Nogle af de store maskiner bliver også bygget med kraner på, og ind i mellem skal der også monteres spil, så maskinerne kan trække store træstammer eller sågar trække sig selv fri.

Traktorerne bliver solgt gennem forhandlere, og skoventreprenører og godser er de største aftagere af maskinerne fra Schrøders Maskinfabrik.

- Vi har normalt to traktorer inde ad gangen. Lige nu har vi tre, men så kniber det med pladsen, mener Jan Schrøder Christensen.

Han har i øjeblikket to svende og en lærling ansat på værkstedet. Det er på grund af travlhed, for han har normalt kun en enkelt svend og en lærling ansat.

Ombygningen af traktorer til skovmaskiner er det, som Schrøders Maskinfabrik hovedsaglig beskæftiger sig med.

- Vi laver også lidt hegn og beslag til traktorer, siger Jan Schrøder Christensen.

Det er traktormærket Valtra, der har levet tre spritnye traktorer, som Schrøders Maskinfabrik har byget om. Foto: Martin Ravn
Normalt er der kun gang i ombygning af to traktorer på værkstedet i Stenderup, men i øjeblikket er der tre og så er der ikke for meget plads. Foto: Martin Ravn
Selve svejsningen af de tykke plader, som bruges til at forstærke skovtraktorerne, udgør kun en lille del af arbejdet med de store maskiner. Der går meget tid med tilpasninger. Foto: Martin Ravn
Siden Jan Schrøder Christensen overtog maskinfabrikken efter sin far i 2000 har han bygget omkring 250 skovtraktorer. Det har hovedsaglig været Veltra-traktorer, der er blevet skilt ad og bygget helt om. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce