Annonce
Ugeavisen Grindsted

Tandplejen skal samles i Grindsted og Billund: Forældre i Vorbasse er kede af at komme af med den lille tandklinik

Den kommunale tandpleje skal samles i Grindsted og Billund i løbet af den kommende byrådsperiode. Arkivfoto. Søren Bidstrup
For to år siden havde de store børn i Billund Kommune landets dårligste tænder. Derfor ryster politikkerne ikke på hånden, når de foreslår at centralisere den kommunale tandpleje. Det vil sikre bedre tandsundhed, mener de.

Billund Kommune: Et flertal i det kommende Billund Byråd er klar til at centralisere den kommunale tandpleje og lukke de små undersøgelsesklinikker i Vorbasse, Sdr. Omme og Hejnsvig. Det er  skolebestyrelsen i Vorbasse frustreret over.

Det fremgår af et læserbrev, hvor skolebestyrelsen  peger på, at man ønsker at beholde den lokale tandklinik - blandt andet for, at børnene kan være fraværende fra skolen i kortere tid, og forældrene får mindre fravær fra arbejde.

Det er dog et argument, der preller af på Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), der sammen med Venstre gennem flere år har arbejdet for at få den kommunale tandpleje centraliseret.

Annonce

Sunde tænder til alle

Tidligere har der dog ikke været flertal for det. Det er der nu. Det er i hvert fald det, Venstre, Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti har givet hinanden håndslag på i konstitueringsaftalen for det nye byråd. Baggrunden er blandt andet, at Billund Kommune i 2019 blev nummer sjok i en samlet opgørelse over tandsundheden i kommunerne.

- Centralisering er det, vi er blevet anbefalet af sundhedsmyndighederne, for det er den måde, hvorpå vi bedst kan sikre alle børn sunde tænder, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det er svært at rekruttere tandlæger, og vi vil gerne gøre vores til at skabe et arbejdsmiljø, hvor vi har de bedst kvalificerede, tilføjer hun og peger desuden på, at tandplejepersonalet i dag bruger meget tid på at køre frem og tilbage til de små klinikker, pakke ud og pakke ned.

Centralisering er det, vi er blevet anbefalet af sundhedsmyndighederne, for det er den måde, hvorpå vi bedst kan sikre alle børn sunde tænder.

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S)
Annonce

Mere tid til forebyggelse

- Når de ikke længere skal brug tid på det, har de mere tid til at komme ud i klasserne og i det hele taget bruge mere tid på det forebyggende arbejde, siger hun.

Forældrene efterlyser i læserbrevet et stormøde for forældre til børn og unge, hvor tandsundheden og centraliseringen skal på dagsordenen. Det er Ann Charlottte Gaardsvig Vilstrup helt med på.

- Jeg stiller rigtig gerne op for at forsvare den her beslutning. Jeg kan godt forstå, hvis man ude omkring føler, at der bliver taget noget fra en, og jeg synes, det er helt rimeligt, at forældrene spørger: Hvorfor?

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup understreger desuden, at man kan få hjælp til transporten af kommunens familieafdeling, hvis det er et problem.

- Ingen bliver ladt i stikken, siger hun.

Annonce

Varde har én klinik

Det er op til det nye byråd at beslutte, hvornår de små klinikker konkret bliver lukket, og tandplejen samles i Grindsted og Billund.

Politikerne lægger op til, at der skal være tandlægeklinik i både Grindsted og Billund. Til sammenligning er der i Varde Kommune, som arealmæssig er større end Billund, én kommunal tandplejeklinik.

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Henrik Dam holder foredrag: Fra postbud i Vorbasse til Folketingets formand

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Nyt program: Ældre Sagen tager på fem rejser og ture i år

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Seniorer holdt et minuts stilhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted reklamerer for sin unikke forurening: Skræmmer vi potentielle tilflyttere væk?

Ugeavisen Grindsted

Nerverne blev slidt tynde: Grindsted vandt med mindst mulig margin - men besynderlig fejl kunne have kostet sejren

Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Ugeavisen Grindsted

Ny ejer i The Classic Barber: Ahmad har overtaget den gammeldags barbersalon

Billund Ugeavis

Kommunen har ansat en borgerrådgiver: Skal hjælpe borgerne med dialogen med kommunen

Ugeavisen Grindsted

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Billund Ugeavis

Snart er det slut med Småt brændbartgenbrugspladserne

Ugeavisen Grindsted

Brian Hollænder er selvstændig kloakmester: Når vi kommer med kameraet, stikker de  nysgerrige rotter snuden frem

Ugeavisen Grindsted

Psykisk sårbare har efterlyst bedre forhold i læserbreve, i artikler og på borgermøder - nu får de opbakning: - Det kan kun gå for langsomt

Annonce