Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Borgerforeningsformand: Folk skal se, at arbejdet nytter

Heine Glerup Sørensen blev tidligere på året formand for Skals Borgerforening. Det frivillige arbejde er dog ingenlunde nyt for ham, og sammen med resten af foreningen vil han hellere end gerne informere om de mange tiltag, der er gang i lige nu.
Som landsby er Skals et aktivt sted, men det er imidlertid ikke nogen selvfølge. Det er blandt andet derfor Heine Glerup Sørensen bruger store dele af sin fritid på frivilligt arbejde.
Annonce

Skals:  Tidligere på året blev Heine Glerup Sørensen udpeget som ny formand i Skals Borgerforening, men det med at arbejde for byen er bestemt ikke noget nyt for den 46-årige Skals-bo.

Han har nemlig været aktiv i borgerforeningens arbejde i en 10 års tid, og det er der en særlig grund til:

- Når man bor i en landsby som Skals, så kommer tingene ikke af sig selv. Og så er arbejdet jo også en unik mulighed for at påvirke ting, siger han.

Annonce

Positiv udvikling

Alle gode forudsætninger for det perfekte lokalområde er i den grad til stede i Skals, mener han. En hverdag med et samfund under pres uden daglivarebutik og mangeartede tilbud er heldigvis ikke noget, man ser i Skals. Her har man nemlig fået sat gang i en positiv udvikling - så meget, at det ind i mellem kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der egentlig er gang i af projekter.

- Det er jo ikke sådan, at byen bærer præg af at være forladt, og folk er rendt skringende bort. Og de steder, der er lukket ned, som eksempelvis Nordea-bygningen, har vi jo fundet en ny funktion til, siger han med henvisning til dagens mødested: Torvecaféen, hvor blandt andet borgerforening og mange andre fra tid til anden mødes.

- Det er jo et udtryk for, at man som borger selv kan påvirke de processer, der gør, at der sker noget. Og det er bare 100 gange bedre, når borgerne selv er med i udviklingen.

Det med, at borgerne selv er drivkraften i udviklingen, er netop tilfældet med Skals' borgerdrevne udviklingsplan, og der er såmænd nok at holde styr på. Derfor nedsatte man for få år siden en initiativgruppe bestående af et repræsentativt udsnit af Skals-borgere, så der kunne skabes en helhed og et overblik over de mange projekter, hvor der både er kommunale og mere borgerdrevne projekter imellem.

Annonce

Kort og langt sigt

Af kommende projekter drejer det sig blandt andet om renovering af Skals Skole og børnehuse, renovering af plejecenteret, ønsket om at skabe liv på Skalma-grunden, en ny bypark og en renovering af byens centrale plads, Torvet.

Nogle af projekterne er langvarige projekter mange år ud i tiden, og borgerne må derfor have en smule tålmodighed. Andre er mere jordnære og kan realiseres inden for nær fremtid. Vigtigst er det dog, at borgerne oplever, at der netop sker noget, og at der kommer noget ud af alle anstrengelserne. Her nævner han blandt andet arbejdet på Torvet:

- Projektet med Torvet er en af de lavthængende frugter, og vi regner med, det realiseres i indeværende år. Det er vigtigt, at borgerne kan se resultater, og man kan høste frugterne af alt det benarbejde, der er lavet, siger han.


Projektet med Torvet er en af de lavthængende frugter, og vi regner med, det realiseres i indeværende år. Det er vigtigt, at borgerne kan se resultater, og man kan høste frugterne af alt det benarbejde, der er lavet.

Heine Glerup Sørensen, formand for Skals Borgerforening


Annonce

Det nytter

Minigolfbane og legepark er eksempler på, at det nytter, mener Heine Glerup Sørensen.

- Jamen der sker jo noget, når man selv engagerer sig, og de ting står som et synligt modbevis på en gammel floskel om, at "der sker aldrig noget i Skals." De ting er eksempler på, at man selv kan trække i arbejdstøjet og gøre sin stemme gældende, siger han.

Selvom han selv gerne bruger fritiden på det frivillige arbejde, er han af den opfattelse, at det generelt skal være mindre forpligtende at gøre en indsats. Mange lader sig nemlig afskrække af, at frivilligt arbejde ofte er noget, der kan sidestilles med en omfattende fritidsaktivitet eller et halvkrævende arbejde:

- Det skal gerne være sådan, at man kan levere en indsats, når man har overskud til det. Gerne inden for noget, der er inden for ens eget interessefelt, så man kan være på der, hvor man har lysten og ambitionen.

Annonce

Flere unge, tak

Ifølge borgerforeningsformanden er den tilgang måske også en, der kan være med til at trække flere unge med ind i arbejdet for deres by.

- På den måde kan den yngre stemme måske blive aktiveret i Skals. Gennemsnitsalderen er altid høj i forhold til det frivillige arbejde. Den yngre generation bakker godt nok op om arrangementer i byen, men engagementet til at gøre et frivilligt stykke arbejde mangler lidt, siger Heine Glerup Sørensen og nævner som eksempel Skals' arbejdsgruppe:

- Der er ikke nogen med under 30 år, og det er jo lidt ærgerligt, for det er jo dem, der kommer til at bo i fremtidens Skals. Derfor er skolen en vigtig medspiller for os, og vi er i gang med et samarbejde, fortæller han.

Samtidig håber han, i takt med at projekterne realiseres, at flere Skals-borgere vil være medlemmer i borgerforeningen.

- Det går da fremad med antallet af medlemmer, men det kommer også fra et lavt niveau. Det skal gerne nå dertil, at folk synes det er en selvfølgelighed, at man er med i borgerforeningen, der er hele byens talerør. Det er en forening for alle, der bor her. Samtidig har vi også vendt blikket indad og set, at vi nok har gjort for lidt for at informere om de ting, der er gang i.

Blandt andet skal Skals Borgerforenings nyrenoverede hjemmeside ses i det lys. Håbet er, at folk her nemmere kan holde sig orienteret om det omfattende arbejde i foreningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce