Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Livet på hovedgården: Cynthia har sjæl og hjerte med på arbejde

I 10 år har Cynthia Winthers professionelle liv - såvel som hendes private - taget udgangspunkt i de historiske omgivelser på Ll. Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Cynthia Winther bor, arbejder og lever sit liv på Ll. Restrup Hovedgaard, og stedets ånd, det unikke særpræg og den ældgamle historie er med i alt, hun foretager sig.
Annonce

Hvam/Aalestrup: De hvide staldbygninger på Ll. Restrup Hovedgaard med de små sprossede vinduer og den solide hovedbygning lavet af kampesten, som i øvrigt er den eneste af sin art i landet, er alt sammen solidt, men alligevel forgængeligt og har i generationer forandret sig.

Til gengæld er udsigten fra haven på hovedgården ned over Simested Å og ådalen stort set den samme, som den vore forfædre kunne nyde fra samme sted, og noget af det mest selvfølgelige på Ll. Restrup Hovedgaard er, at naturen altid vil være den samme.

Derfor er naturen også et af stedets største fortrin - sammen med de mennesker, der hver dag kæmper med liv og sjæl for at bevare stemningen og samtidig udvikle aktiviteterne på den ældgamle hovedgård.

Et af de mennesker er 48-årige Cynthia Winther. I 2010 overtog hun sammen med sin mand driften af Ll. Restrup Hovedgård efter sin svigerfamilie. Landbrug har været en primær indtægtskilde på gården i århundreder, men i dag danner den de unikke rammer om events og forskellige fester - især bryllupsfester.

- Forretningen prøver vi at udvikle med respekt i forhold til stedets historie, så der er ingen tvivl om, at jeg tænker over, at man skal forsøge at holde jordforbindelsen. Når man laver ændringer på et sted som her, så skal det være med respekt. Men det kan sagtens lade sig gøre at ændre, uden at stedet mister sin sjæl, fortæller Cynthia Winther, der har en kandidatgrad i business development fra Copenhagen Business School.

Inden længe går bryllupssæsonen for alvor i gang på Ll. Restrup Hovedgaard. Her kan man få en skræddersyet bryllupsfest, hvor der er tænkt på alt, og hvor historien ånder en i nakken.
Annonce

Langt fra Danmark

Cynthia Winther har slået dybe rødder på hovedgården, men hendes opvækst er foregået langt væk fra hovedgårde, landlig stil og dansk historie om bønder og adel, som knytter sig til hovedgården - nemlig i Filippinerne. Her mødte hun sin senere ægtemand, hvis forældre tidligere har drevet hovedgården.

- Vi gjorde os masser af tanker om det at overtage. En del af overvejelserne handlede om, om jeg skulle vælge en anden karriere eller denne, men jeg kom frem til, at hvis man har muligheden for at bevare det helt unikke sted her, så skulle jeg det. Men det ville sikkert have været nemmere for mig at vælge et almindeligt arbejde end det at blive selvstændig, fortæller Cynthia Winther, der også havde andre betænkeligheder.

- Jeg tænkte også meget over, hvordan folk ville modtage mig og tænke om mig som repræsentant for et stykke gammel dansk historie. Men det har jeg fået vendt til noget positivt, fordi man som udefrakommende virkelig kan se skønheden i ting, som andre måske ikke tænker over. I dag har jeg det sådan, at jeg tager de gode ting fra min gamle kultur og de bedste ting fra den danske, fortæller hun.

Annonce

Værdifuldt fællesskab

I dag danner hovedgården ramme om såvel arbejds- som familieliv. Et rigt familieliv, hvor flere generationer bor sammen under hovedbygningens tunge tag, idet Cynthia Winthers svigermor, Inge-Lise Winther, for få år siden flyttede tilbage til Ll. Restrup.

For familien betyder det, at alle på en eller anden måde uvægerlig er en del af fortællingen om den gamle hovedgård.

- Det er en livsstil at bo her, men der skal også være en balance i tingene. Så selvom der skal arbejdes hårdt for pengene, er der alligevel også plads til virkelig kvalitetstid, siger Cynthia Winther og tilføjer:

- Det med at have hele familien under samme tag, er jo noget, flere og flere gør, og der er noget værdifuldt menneskeligt i det. Så får børnene farmors historier, siger Cynthia Winther.

- Børnene er opvokset med, at det er naturligt at bo her, og de passer rigtig godt på tingene. Vi kører stedet her som familie, og vi har hjertet med.

Både Cynthia og Inge-Lise Winther er enige i, at der er en ganske særlig ånd på stedet, og at det i øvrigt også er særligt at bo et sådant sted.

- Det er svært at beskrive, men det er en følelse eller fornemmelse, man får, når man ved, at mennesker har spadseret rundt her i hundredevis af år og har forsøgt at få et liv og en hverdag til at fungere her, siger Inge-Lise Winther.

Hovedbygningen er den eneste af sin art i Danmark med sin kampestens-facade. Samtidig er den familien Winthers hjem.
Annonce

Identitet i naturen

Det er blandt andet forskellige erfaringer, som Inge-Lise Winther gjorde sig på Ll. Restrup Hovedgård tilbage i 1990'erne, der har ført til forretningen, som den er i dag.

Staldbygningerne dannede dengang ramme om lidt af hvert - tøjdesign og -salg, gårdbutik, kunstudstillinger og kulturelle arrangementer. En dag forespurgte en gæst om muligheden for at fejre sin 50 års fødselsdag på stedet, og således blev det.

I dag festes der på stedet fra april til oktober, og i 2021 er det meningen, at der skal være aktiviteter hele året. Bryllupper er klart den mest populære fest at holde på stedet - komplette fester, hvor der er sørget for alt, og hvor familien trækker på mange års erfaring.

- Det er her, du kan få en fleksibel fest i en unik historisk ramme. Med vores erfaring og med hele hjertet vil vi så skabe den bedste fest, siger Cynthia Winther.

Inge-Lise Winther har et bud på, hvorfor stedet er blevet kendt som et unikt sted at fejre sit livs fest:

- Ådalen ligner sig selv og ser ud, som den altid har gjort, og der er noget værdifuldt i ting, der ikke forandrer sig. Brudepar kan vende tilbage efter mange år og få samme oplevelse. Jeg tror, man mister en del af sin identitet, når der eksempelvis pludselig er kommet en Netto der, hvor man plejede at løbe på skøjter, siger Inge-Lise Winther.

Cynthia Winther stammer fra Filippinerne, og det er en styrke. Evnen til at se skønheden i ting, vi andre måske tager for givet, er lettere, når man kommer fra en anden kultur, mener hun.
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Lille Restrup Hovedgaard. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce