Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Diamantbrudepar: Knudby har det meste

Oda og Harry Thomsen kan søndag 20. oktober fejre Diamantbryllup. Foto: Jens Ingolf Nørgaard
Oda og Harry Thomsen boede 56 år i Knudby. I 48 år var Oda dagplejer og omsorgskvinde for børn fra nær og fjern. Samtidig var Harry en af landsbyens fremmeste ildsjæle i borgerforening og forsamlingshus. I sidste uge kunne de fejre diamantbryllup.
Annonce

Knudby: I Knudby skal man være stedkendt for at skille de geografiske navne fra hinanden. Kører man ind i den langstrakte landsby fra Skivesiden står der Borup på byskiltet. Kører man ind fra Viborgsiden står der Knudby. Fra begge sider står der Årets Solby 2001, som indikerer, at omkring halvdelen af husene opvarmes med solceller. Lige midt i ligger Taarup Forsamlingshus, og tidligere lige her overfor Taarup Brugsforening.

Oda, 80 år, og Harry Thomsen, 82 år, kom til Knudby i 1959, da de blev gift. I morgen, søndag 20. oktober, fejrer de deres diamantbryllup – 60-års bryllupsdag.

Oda er født i Stårup, og i barndomshjemmet var de fire piger, der hver havde en hest og en ko, de skulle passe. I hjemmet var der en enkelt cykel. Når to af de store piger blev bedt om at tage til Højslev for at handle, var turen nøje tilrettelagt. Den ene kørte et stykke på cykel, lagde cyklen i vejgrøften og begyndte at løbe. Hendes søster startede med at løbe, tog cyklen og indhentede den første. Sådan nåede de i fællesskab både frem og tilbage på indkøbsturen.

Oda tjente i flere år på landet efter konfirmationen. Her var hun med til at hakke roer og passe dyrene ud over det huslige arbejde.

Annonce

Sømand og børn

Harry er født i Lund og kom ud at tjene, da han var syv år. I alle skoleårene arbejdede han på den samme gård og var hver dag på arbejde, inden han gik i skole. Som ung fik han hyre på en Coaster i Sæby. Han ville ud at opleve og sejlede i nogle år verdenshavene tynde.

Da han gik i land, blev han i livets bærende havn, Knudby, sammen med Oda. Harry havde flere arbejdspladser indenfor byggefagene. En del år på jernstøberi og senere hos byggefirmaet JMH Huse. Han arbejdede for Hedeselskabet, og de sidste år på arbejdsmarkedet kørte han land og rige rundt med værktøjsmaskiner for SAV-fabrikken i Knudby.

I Knudby var Oda Thomsen dagplejer lang tid før, nogen kendte det ord. I 48 år var Oda omsorgskvinden, der sikrede trygge kår for landsbyens børn. Man kendte ikke til minimumsnormeringer, og der var altid plads til en mere. Hvert år var en Knudby-borger, der var tandlæge i Schweiz, hjemme en periode om sommeren, hvilket betød tre børn ekstra for Oda at passe. En anden periode blev der ud over fuld tid om dagen passet tre børn om natten.

- Da jeg søgte om at blive godkendt som kommunal dagplejer, blev det afslået, da man ikke mente, der var børn nok i Knudby. To dage senere var 14 Knudbybørn tilmeldt. Jeg fik lov til at etablere mig, og senere fandt man ud af, at der var behov for en egentlig daginstitution i Knudby, hvor jeg var ansat de sidste år, fortæller hun og tilføjer, at hun gennem sytten år også havde rengøringsjob om lørdagen.

Annonce

Knudby og Skive

Oda og Harry Thomsen mistede for tyve år siden en søn. De har datteren, Anette, der producerer papirposer, og sønnen Ole, der arbejder med stilladser, samt tre børnebørn. Knudbys kulturliv har nydt godt af Harry Thomsens aldrig svigtende iderigdom og vilje til at få noget til at ske.

- Jeg har i en lang årrække haft glæde og tilfredshed ved at være formand for både Taarup Borgerforening og Taarup Forsamlingshus. Der har været stor opbakning til at arrangere kulturelle arrangementer, og vi har haft dygtige medlemmer, der har formået at søge midler hjem i mange gode sammenhænge. Sammen med Oda startede vi folkedans i forsamlingshuset, og det gik godt i knap en snes år. Sammen med private venner har vi været på sjove cykelture både lokalt og længere væk. Vi har været på mange ø-ferier sammen, og et eksempel er en cykeltur rundt om Randers Fjord med et lille telt i bagagebæreren. Vi fik lov at få bad og lave kaffe i personalerummet ved egnens kirker, lyder det fra livserfarne mennesker med natur, kultur og omsorg som ledetråde i tilværelsen.

For fire år siden flyttede Oda og Harry Thomsen til deres pensionistbolig på Højlundsvej 194 i Skive. Her har de lys og luft omkring sig. Oda går hver dag seks-syv kilometer med hunden. Harry må efter en blodprop tage til takke med sin kørestol og har en iltslange tilknyttet vejrtrækningen. Han tager en tur på el-scooteren, når han skal en tur ud i samfundet, som han udtrykker det.

- De 56 år i Knudby har for os været en drømmetilværelse, som vi gerne ville gøre om. Vi har nogle gange rejst ned til sydens sol ved Middelhavet. Det har hver gang været fantastisk at vende hjem til den natur, kultur og omsorg, der altid har været omkring os i Knudby, slutter diamantbrudeparret.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce