Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Edel er havemenneske: Når græsset gror, giver det ro i sjælen

I godt 30 år har Edel Nygaard Rüsz revet og hakket, luget, plantet og sået. Det har hun gjort, fordi haven er hendes altoverskyggende fritidsinteresse.
I godt 30 år har Edel Nygaard Rüsz revet og hakket, luget, plantet og sået. Det har hun gjort, fordi haven er hendes altoverskyggende fritidsinteresse, fordi det giver hende ro og fordi hun ikke kan lade være.
Annonce

Skringstrup/Ugelris:  Det var noget så enkelt som en træstub der gjorde, at Edel Nygaard Rüsz for godt 30 år siden blev bidt af det at gå i haven.

Dengang var den store landhave på Nørdamvej lige op ad Himmerlandsstien en ganske traditionel en af slagsen - et stykke med prydhave og et stykke med køkkenhave.

- Træstubben var for stor til at flytte. Så jeg plantede et par træer i den, og pludselig var det noget helt andet. Så det var egentlig ret simpelt, fortæller 67-årige Edel Nygaard Rüsz.

Siden er det gået sådan, at Edel hvert år har lagt beslag på mere jord til sin have. Nu fylder den tre-fire store parcelhusgrunde - så vidt hun ved, for det er aldrig noget, hun har opmålt.

- I mange år jokede mine børn med at "mor tager lidt af marken til haven hvert år," ler Edel Nygaard Rüsz.

Edel Nygaard Rüsz

Foruden det at være aktiv med sin egen have derhjemme, er Edel Nygaard Rüsz ganske engageret i forskellige interessefællesskaber for have-folk.

Blandt andet er hun aktiv i den lokale afdeling, Vesthimmerlands Havekreds, hvor hun for øjeblikket er formand. Her udveksles erfaringer og holdes forskellige arrangementer - blandt andet "åben have", hvor Edel Nygaard Rüsz også deltager fra tid til anden. På haveselskabets hjemmeside kan man følge med i, hvilke arrangementer, der finder sted.

Edel Nygaard Rüsz er ligeledes hovedbestyrelsesmedlem i Haveselskabet.

Annonce

Høre græsset gro

I haven er Edel Nygaard Rüsz omgivet af hundredvis af planter, træer og buske.  Haven er opdelt i forskellige zoner, og blandt de nyeste skud på stammen er et såkaldt "stumpery" - en havefunktion efter engelsk forbillede, der domineres af døde træer som eksempelvis store stubbe og rødder.  Også en cottagehave indrammet af hække er hun den glade indehaver af, og fælles for det hele er, at det er et arbejde i udvikling.

En del af Edel Nygaard Rüszs have er indrettet som et såkaldt "stumpery" - en havefunktion efter engelsk forbillede. De døde rødder skaber masser af liv sammen med planter, der trives godt i skyggen som eksempelvis bregner.

- Når jeg går i gang med noget, har jeg gerne et billede i hovedet af hvordan det skal se ud. Jeg kan så på forhånd ikke sige, om det ender sådan. Slutresultatet kan godt være flere år ude i tiden. Nogle gange lykkes det fra start, og andre gange må det laves om, fortæller hun.

Edel Nygaard Rüsz har en forkærlighed for sjældne buske og træer, men ellers byder haven på lidt af hvert. Fra store, lysende grønne hostaer med uforlignelig grokraft til de mindste planter, der er svære at få øje på, hvis man ikke ved, de er der. Der er noget at komme efter for alle sanser stort set året rundt.

I cottage-haven kan man tage et lille hvil på den runde bænk. I det hele taget er små åndehuller spredt ud over den store have med rund hånd.

- Der er ikke nogen årstider, der er bedre end andre. Sådan et gyldent skovbryn om efteråret er ligeså flot som en nyudsprunget sommerbøg, siger Edel Nygaard Rüsz, der følger med i haven på sin faste morgenrunde, der gåes stort set året rundt, når altså vejret tillader det.

- Jeg kan godt finde på at bruge en time eller to. Bare sådan lige for at gå rundt og høre græsset gro, tilføjer hun.

Annonce

For farligt

I dag er Edel Nygaard Rüsz pensionist, og hun har således mere tid til haven end da hun var på arbejdsmarkedet.

- Jeg kan undre mig over, hvordan jeg nåede det, da jeg var på arbejdsmarkedet. Dengang gik jeg gerne ude hver aften til det blev mørkt. Nu arbejder jeg nok mere effektivt, fortæller hun.

Små humoristiske indslag præger også haven hist og her.

Fysikken og alderen har gjort, at hun nu tager arbejdet i mindre bidder end førhen. Samtidig bruger hun også gerne de hjælpemidler, der er til rådighed nu om stunder.

- Trangen til at lave noget er så stor. Så hvis maskiner kan gøre arbejdet lidt lettere, så under jeg mig selv det.

Haven er i øvrigt fortrinsvis Edels domæne. Ægtemanden klarer mere støjende opgaver som fræsning og græsslåning, men han går ikke hustruen i bedene:

- Det er for farligt, simpelthen, for han kender ikke forskel på planterne, ler hun.

En af favoritplanterne er hosta, der findes mange steder i haven. De rummer grokraft og stor mangfoldighed i de smukke blade.

Hvordan kan du egentlig overskue den store have?

- Det kan jeg heller ikke, haha. Jeg plejede at sige, at jeg skulle have 14 dage med godt vejr, hvor ingen i familien skulle have mad, for at haven var i orden. Men så snart man har vendt ryggen til det, så gror det jo igen. Nu går jeg i haven, når vejret er til det, og jeg synes, jeg har tid. Men det er noget, man aldrig bliver færdig med.

Geranier i alle afskygninger præger et lille hjørne af haven. Duftene er så forskellige som planternes udseende.

- Men hvorfor så ?

- Lidt filosofisk kan man sige, at nogen er nødt til at skrive, tegne, synge eller male for at udtrykke sig, og det her er så noget, som jeg er nødt til. Uanset hvor meget jeg sætter mig for, at nu skal haven fylde lidt mindre, så kan jeg ikke gennemføre det.

Flere høje træer præger også haven.


Lidt filosofisk kan man sige, at nogen er nødt til at skrive, tegne, synge eller male for at udtrykke sig, og det her er så noget, som jeg er nødt til. Uanset hvor meget jeg sætter mig for, at nu skal haven fylde lidt mindre, så kan jeg ikke gennemføre det.

Edel Nygaard Rüsz, haveentusiast.


Annonce

Ro i sjælen

Trangen til at beskæftige sig med haven på den ene eller anden måde, kommer blandt andet til udtryk på diverse plantemarkeder, som Edel Nygaard Rüsz er en flittig bruger af.

- Plantesalg, dét er altså sjovt. Det er så sjovt at se, hvad man kan finde, og til plantesalg er der altid en masse specielle ting, man ikke kan finde i almindelig handel, fortæller hun.

En verden af farver og former med digitalis.

Selv når efterårets gyldne farver viser sig, og krukker og sarte planter rykkes indenfor til den forestående vinter, er der noget at gå op i:

- Så kommer frøkataloget jo sidst på efteråret, og så ryger alle de gode intentioner om at begrænse sig lidt, siger hun.

Der er dog noget helt særligt ved det at færdes ude i selve haven - uanset om man skal lave noget der eller ej:

-  Det giver sådan en ro i sjælen. Det giver i hvert fald også noget til den mentale sundhed, for det kan give dig den der ro, du trænger til, når man er blevet bombarderet med indtryk, forklarer Edel Nygaard Rüsz, der i sit arbejdsliv brugte haven som en slags ventil:

I et lille skyggefyldt hjørne er der et mangfoldigt udvalg af kaktus.

- Hvis der var en svær problemstilling, jeg skulle løse på arbejdet, så brugte jeg det at grave huller. Jo større huller, jo bedre, siger hun.

Faktisk er en stor del af hendes liv flettet ind i den store, mangfoldige have:

- Jeg har det sådan, at jeg kan huske, hvad jeg gik og tumlede med oppe i hovedet, da jeg lavede en bestemt ting i haven. Min livssituation på forskellige tidspunkter er vævet ind i et anlæg som det her. Sådan er det for mig.

Gode råd til dig, der vil i gang med haven

Går man med drømmen om at gøre lidt mere ud af haven derhjemme, har Edel Nygaard Rüsz nogle gode råd til hvordan man kommer i gang.

1. Et godt sted at begynde er at tage ud og se nogle haver, for at lade sig inspirere og få afdækket sine behov. Man kan finde "åbne haver", man kan besøge på haveselskabets hjemmeside.

2. Hvor meget tid har man - og hvor megen tid vil man bruge?, er spørgsmål man bør stille sig selv.

3. Hvad skal haven bruges til - skal den kunne spises eller skal det være en prydhave eller noget helt tredje?, er også vigtigt at få afdækket.

4. Hav en plan inden du tager i plantecenteret. Ellers kan man risikere at komme hjem med meget forskelligt, så det bliver uoverskueligt. I øvrigt er det med planerne noget, som Edel Nygaard Rüzs efter eget udsagn ikke er særlig god til selv.

5. Kom og spørg til råds i haveselskabet. Medlemmerne her vil hellere end gerne hjælpe med gode råd og tips.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce