Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Efter 40 års ventetid: Nu blomstrer Vibeke og Antons agave for første og sidste gang

Anton Christensen og hustruen Vibeke har haft agaver i 40 år. Det er dog første gang, at en af dem blomstrer. Foto: Dorte Søgård Schou.
Selvom parret har haft agave-planter som hobby i 40 år, så er det aldrig før sket, at en af dem er gået i blomst. Ikke før nu.
Annonce

Ulbjerg: Spændingen og forbløffelsen var stor tilbage i maj måned, da Vibeke Møller og Anton Chistensen pludselig så noget, der ganske småt spirrede frem i toppen af en af deres agave-planter.

- Det lignede en lille asparges til at begynde med, og nu er den ellers skudt i vejret, fortæller Vibeke Møller.

Det har hun fuldstændig ret i. Anton Christensen målte planten for en uge siden, og han kunne konstatere, at agave-skuddet er rendt 5 meter og 10 centimeter i vejret. På deres bopæl i naturskønne omgivelser lige uden for Ulbjerg svajer det lange, bønnestage-lignende skud lidt i septembervinden fra fjorden. Øverst kan man se de fineste gule blomster der skinner i skarp kontrast til den blå himmel.

Smukke ser de ud på en blå septemberhimmel - agavens blomster.
Annonce

Sjovt og hyggeligt

En blomstrende agave er ikke hverdagskost. For Vibeke Møller og Anton Christensen er det aldrig før sket i de 40 år, parret har haft agaver som hobby. Sjældenheden understreges af, at når planten en gang har blomstret, så dør den.

- Vi har haft andre agaver, der er døde uden at springe ud, og denne her, er den første, hvor det er lykkedes, fortæller Anton Christensen, der skyder på, at den bemeldte agave nok er cirka 35 år gammel.

Hvad det lige er, der har fået den til at gå i blomst netop i år, har parret ingen forklaring på. Planten er ganske udbredt i egne som Caribien, Mexico og det sydvestlige USA, hvor klimaet er noget anderledes end det, man kan opleve hos parret på Sundstrupvej.

- Jeg ved simpelthen ikke hvad der gjorde det. Hvis det er noget med varmen, var det jo mere oplagt at den havde blomstret sidste år i den gode sommer, siger Vibeke Møller, der sammen med Anton Christensen fik det første lille agave-skud fra en nabo, da de boede i Gedsted for godt 40 år siden. Siden blev det til flere, for planterne er lette at formere, og de har været til stor glæde for parret siden.

- Vi har set til den hver morgen og skulle lige ud og se hvor høj den var blevet, og har taget billeder næsten hver dag hele sommeren. Det er da lidt sjovt og hyggeligt, siger hun.

Annonce

Har gjort hvad den skulle

Vibeke Møller og Anton Christensen har agave-planter i alle mulige størrelser mange steder rundt på gården. Da planten ikke kan tåle frost, er det altid lidt af et mas at få dem i lyse og kølige omgivelser inden nætterne bliver for kolde. Selvom planten gror langsomt, så vejer eksempelvis den 35-årige agave godt til - flere hundrede kilo - og det må klares med maskinkraft:

- Det tager altid en halv dags tid at få det klaret, fortæller Anton Christensen, der ellers bemærker at planten er nem at passe - bortset fra at piggene yderst på bladene kan stikke noget så eftertrykkeligt.

Planten har sommeren igennem brugt al sin kraft på at sende det lange skud i vejret, og det kan ses på de store, vandholdige blade. De bliver mere og mere hærgede, og til sidst dør planten efter endt blomstring:

- Men nu har den også gjort, hvad den skulle, bemærker Vibeke Møller.

Er man blomsterinteresseret og i øvrigt interesseret i at se den blomstrende agave inden det er for sent, er man mere end velkommen på Sundstrupvej, fortæller parret.

Gårdidyl, udsigt til den bakkede natur ved fjorden og en blomstrende agave. Vibeke Møller og Anton Christensen har nydt synet i den seneste tid.
Den store agave har brugt al sin energi på det lange skud, der er stukket i vejret. Derfor begynder den at se ganske træt ud når man sammenligner den med de andre, yngre agaver.
Det ligner nærmest en forvokset asparges der midt i agaven. Fotoet er fra juni måned. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce