Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Efter nedstyrtningsfare: Forsamlingshuset er snart klar til brug igen

De bærende konstruktioner er nu repareret, så de holder denne gang. Privatfoto
Tostrup Forsamlingshus har været lukket i et års tid, fordi der var fare for, at huset kunne falde sammen - men nu er man ved fælles hjælp klar til at åbne til december.

Tostrup: Efter at have været lukket i mere end et år er der godt nyt på vej for Tostrup Forsamlingshus. Byens borgere er  i samarbejde med lokale håndværkere så langt med renoveringen af huset, at det kan genåbne fra den 1. december i år.

Undervejs har det ellers set skidt ud for forsamlingshusets fremtid. Huset gennemgik en større renovering i 2010 og 2011, men her gik noget galt. Den ene ydervæg begyndte efter nogle år at give sig, og huset måtte lukke i september  2019, fordi der reelt var fare for, at det ville styre sammen.

Det var svært at få klarlagt, hvor i renoveringsprocessen det var gået galt, og hvem der havde ansvaret, og forsikringsselskabet ville ikke dække, fordi man mente, at der ikke var tale om en pludseligt opstået skade. I sommer lykkedes det så at få sat en renoveringsplan sammen. Viborg Kommunes landdistriktsudvalg gav et ekstra tilskud på 300.000 kroner, og med hjælp fra de samme håndværkere, som stod bag den oprindelige renovering, og en stor frivillig arbejdsindsats fra byens borgere,  er det nu lykkedes at få huset på ret køl igen.

Annonce
Håndværkerne har fået hjælp fra en stor flok frivillige. Her er der pause i arbejdet. Privatfoto

- Det er gået over al forventning og hurtigere, end vi havde regnet med, så man kan leje huset igen fra 1. december. Desværre passer det så med, at vi ikke kan samles for tiden, men det kan jo være, at nogen har brug for at leje huset op til jul, siger tømrermester Peter "Byg" Christiansen.

- Folk har været helt vilde med at hjælpe. Der er lagt cirka 1000 frivillige timer i arbejdet, og faktisk må man sige,  at hele den her sag har styrket sammenholdet. Det har været helt fantastisk, siger han.

Løste sagen i fællesskab

Både mur og spær havde givet sig i forsamlingshuset, og som nævnt kunne man ikke finde frem til i hvilken rækkefølge, det var sket, og hvem der dermed havde ansvaret. I stedet for at de involverede parter skulle være på kant med hinanden, fandt man i stedet frem til det, som Peter "Byg" Christiansen kalder en "mandfolkeløsning", hvor man samarbejdede om at løse problemerne.

Cirka 25 frivillige har været med til arbejdet.  Privatfoto

- Vi kan alle være i den løsning. Det er nemt at være sur, men nu kan alle være tilfredse med, at det er lykkedes. Vi er alle lokale håndværkere, og det duer ikke, hvis vi gik rundt og talte dårligt om hinanden. Vi har haft et godt samarbejde, og pengene fra kommunen har været altafgørende for, at det er lykkedes. Hvis forsamlingshuset skulle ud og låne 300.000 kroner i disse tider, så kunne vi lige så godt give op. Nu har vi oplevet en utrolig opbakning fra lokale borgere og virksomheder, der har hjulpet til økonomisk, så jeg tror, vi får hele projektet til at gå i nul, siger Peter "Byg" Christiansen.

- Den største konflikt, vi har haft, har næsten været, hvem af damerne, der skulle levere kage om eftermiddagen. De har nærmest stået i kø, tilføjer han.

Annonce

Terrasse og legeplads

Fra den første arbejdsdag har cirka 25 personer hjulpet til med renoveringen. Ud over at sætte huset i stand og udbedre skaderne i de bærende konstruktioner anlægger man også en større terrasse til huset og en legeplads, som kan benyttes af byens børn, når huset ikke er udlejet. Ved legepladsen skal der også plantes et frugttræ.

Tostrup Forsamlingshus kan nu genåbne fra den 1. december. Privatfoto


Den største konflikt, vi har haft, har næsten været, hvem af damerne, der skulle levere kage om eftermiddagen. De har nærmest stået i kø.

Peter "Byg" Christiansen, tømrermester.
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce