Annonce
Rundt om Viborg

Efterskoleelever tilbage efter otte ugers adskillelse

Der er godt med plads udenfor ved efterskolen. Her ses elev-boligerne. Foto: Uffe Salomonsen
150 elever vendte mandag tilbage til Skals Efterskole efter otte ugers adskillelse. Nu skal der fokus på at få en god afslutning på skoleåret.
Annonce

Skals: Ja-hatten var skruet godt på før de 150 elever på Skals Efterskole vendte tilbage på skolen mandag efter otte ugers hjemmeundervisning og adskillelse, efter at de i marts måtte pakke deres ting i hast og tage hjem fra den ene dag til den anden.

Coronakrisen har betydet, at de sidste måneder af efterskoleåret er blevet meget langt fra det normale, men nu bliver der mulighed for at få god afslutningen på efterskoleåret - sammen først og fremmest.

- Vi skal hjælpe eleverne med at tænke, at vi har fået seks uger fremfor at tænke for meget på, at vi har mistet otte uger på efterskolen. Det ville jo ikke være til at bære, hvis den dag i marts, hvor alle pludselig skulle rejse hjem, også var sidste gang man så hinanden. Og så vi jo huske, at eleverne inden coronaen havde været på efterskolen i syv måneder, så vi har allerede fået meget ud af året, siger efterskolens forstander, Nikolai Vangkilde Terp.

Han har sammen med den omkring 25 mand store stab i ugen op til har gjort klar - både til næste skoleår og naturligvis også til elevernes tilbagevenden og afslutningen af det igangværende skoleår.

- Det bliver anderledes - det er helt sikkert. Og det prøver vi også at holde lidt fast i. Eksempelvis plejer vi at have en gallafest med lanciers-dans som en del af afslutningen, og det kan ikke blive, som det plejer at være. Men vi kan lave en corona-version, hvor vi spiser i hold og danser lanciers uden at holde i hånd. Det bliver jo også noget, vi alle sammen vil huske året for. Vi ville helst have den normale fest, men det her blive lige så sjovt, siger han.

Vi skal ikke se så meget på, hvad vi mister, men på hvad vi får med. Hovedfokus er på at få en god og værdig afslutning på året på Skals Efterskole og at huske på den gode tid, vi har haft sammen.

Nikolai Vangkilde Terp, forstander på Skals Efterskole

Annonce

Familiegrupper og håndsprit

Der har været meget, der skulle falde på plads, inden eleverne kunne indtage skole, værelser og fællesområder igen. Torsdag eftermiddag i sidste kom de nærmere retningslinjer for livet på de genåbnede efterskoler, og her fremgår det, at eleverne indgår i familiegrupper - altså grupper som man må være tættere sammen med end de øvrige, og det er som minimum dem, man deler værelse med. Grupperne må være på maksimalt otte elever, og det passer fint i Skals.

- Vi har fire fire-mands værelser på hver etage i elev-boligerne, så der er to familiegrupper, der har hver deres toilet og bad. Så det passer fint. Undervisningen kan heldigvis foregå i samme klasser, som man plejer, og ellers bliver der opdeling af hallen og fællesområder, og så følger vi jo reglerne for den øvrige folkeskoleundervisning og reglerne i samfundet generelt. Med fokus på hygiejne og afspritning og mere rengøring og altså afstand i forhold til dem, man ikke er i gruppe med. Heldigvis må eleverne godt samles flere end 10 i fritiden på skolen, og det gør det unægteligt nemmere for os, siger Nikolai Vangkilde Terp.

Man kan ikke være sammen på værelserne med andre, end dem der bor der - ellers må eleverne mødes udenfor eller i fællesområderne.

- Det handler jo også at have trygt sted, for elever der eventuelt er nervøse for at vende tilbage i forhold til smitten. Vi må jo forvente, at eleverne som i det øvrige samfund bliver lidt løse i forhold til med at holde afstand, og så må vi hjælpe dem med at huske på det. Heldigvis glemmer man coronaen en gang imellem. Men de er jo vant til at holde afstanden. De erfaringer fra livet derhjemme har de jo med, siger han.

Også restriktioner på gåture i butikkerne i Skals er en del af planen for elevernes tilbagekomst - også af hensyn til byens borgere generelt. Og så skal de 150 elever og lærere spise i hold, og der skal tape på gulvet i spisesalen, så der er afstand mellem eleverne i køen.

Lærerne og de øvrige ansatte ser frem til at eleverne vender tilbage.

- Vi glæder os. Og ser frem til det med en vis spænding. Vi har jo ikke drevet efterskole på de vilkår før, og det bliver anderledes og nyt. Men vi skal ikke se så meget på, hvad vi mister, men på hvad vi får med. Hovedfokus er på at få en god og værdig afslutning på året på Skals Efterskole og at huske på den gode tid, vi har haft sammen, siger Nikolai Vangkilde Terp.

Alle eleverne på efterskolen bor på fire-mands værelser. Foto: Uffe Salomonsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce