Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

En gang soldat - altid soldat

Kim Rasmussen fyldte i weekenden 60 år. Foto: Jens Ingolf Nørgaard.
Kim Rasmussen er vokset op i Skanderborg, men bor i dag i Skals. I weekenden kunne han fejre sin 60-års dag.
Annonce

Skals: Kim Rasmussen, Møllevej 10, Skals, kunne søndag den 8. december, fejre sin 60-års fødselsdag.

Mærkedagen glæder ham af flere grunde. For det første skal han mødes med mange af sine gode soldaterkammerater fra tjeneste i ind- og udland. For det næste er han meget åben omkring, at han lider af en meget svær sygdom.

Dagen før sin fødselsdag for et år siden fik Kim Rasmussen at vide, at han led af en kræftsygdom. Nogle måneder senere, da han var til kontrol, blev han erklæret rask. Men ved den næste kontrol var beskeden, at han er uhelbredeligt syg. Derfor lever han med bevidstheden om, at på et ukendt tidspunkt vil det stærke smertestillende medicin ikke længere kunne bevare hans ellers gode humør og hans stolthed over et helt liv i Forsvarets tjeneste.

Annonce

Et liv som konstabel

Kim Rasmussen voksede op i Skanderborg. I 1976 søgte han som helt ung ind som konstabel i Haderslev.

Han søgte derefter om at komme til Prinsens Livregiment i Viborg, hvor han gjorde tjeneste i 31 år og blev tilkendt pension i tjenesten. Han steg gennem årene i konstabelgraderne og var gruppefører i kanonsektionen. De sidste ti år var han våbenmekaniker hos Hjemmeværnet Region 2, der havde sit hovedkvarter, hvor Viborg Rådhus ligger i dag. Her havde han ansvar for vedligeholdelse af både hjemmeværnets og politiets våben.

To gange var Kim Rasmussen udsendt på FN-mission i Bosnien på Balkan. I 1993 var han stationeret i Doboi, hvorfra han sammen med en kollega skulle transportere mad ud til fredsstyrkerne i bjergene.

- Vi kørte to mand i en lille PMV i stedet for større transportere, fordi der blev skudt imod os, når vi skulle frem med forsyninger. Jeg oplevede også, at kolleger blev ramt af skud og lammet for livet. Da jeg igen i 1999 var på Balkan, var jeg våbenmekaniker i logistikkompagniet, fortæller fødselaren i udestuen i villaen i Skals, og han fortsætter:

- Jeg havde den store oplevelse for nogle år siden at være med på en veterantur tilbage til Kroatien sammen med mange af mine soldatervenner. Det var ren nostalgi at besøge flere af de steder, hvor vi gjorde tjeneste under farefulde forhold. Jeg synes også, det er højtideligt, når der hvert år på flagdagen den 5. september er mindesammenkomst i Viborg Domkirke for de faldne og sårede i fredens tjeneste.

Annonce

Spejder i Bosnien

Kim Rasmussen var håndboldtræner, da damerne i Skals rykkede op i Jyllandsserien. Han har i mange år været tropsfører og spejderleder i Skals. For nogle år siden blev han spurgt, om han kunne tænke sig at lave en form for dansk spejderlejr nede i de tidligere krigsområder i Bosnien.

- Det blev en kæmpe oplevelse, hvor vi samlede soveposer og spejdermateriel og tog med derned. Børnene fik en tryghedsoplevelse, som de ikke tidligere havde kendt, og jeg tror, de lærte noget, de aldrig glemmer, som han med overbevisning i stemmen beretter om det at være udsendt spejderleder.

Kim Rasmussen havde den sorg tidligere på året at miste sin hustru Helle. Hun havde besøgt ham på sygehuset og ville køre hjem for at hente nogle ting og vende tilbage til sygesengen. Hun kom desværre ikke tilbage. Da hun kom til huset i Skals, faldt hun om med et brist i kranspulsåren.

Kim har to børn. Sten er elektriker hos Viborg Kraftvarme, og Sanne arbejder i storcenter Herning. Der er to børnebørn i familien. Sanne har taget orlov for at være hos sin far nu, hvor han har brug for hende.

- Jeg vil gerne lægge vægt på, at jeg altid har været stolt over at være soldat. En ting er at modtage nogle fortjenstmedaljer, men det vigtigste er alle de kolleger og prægtige mennesker, som jeg har kendt, og som alle har haft den ledetråd i livet, at det vigtigste er at tjene Danmark og freden i verden. Jeg vil gerne sige det sådan, at en gang soldat betyder altid soldat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce