Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Foredrag om indre missionsk opvækst trak folk til årsmøde

Årsmødet i den lokalhistoriske forening samlede mange deltagere. Privatfoto

Anandi Løbner Kristensen fortalte om, hvordan det var at vokse op i en indre missionsk familie i Roum.

Møldrup: Generalforsamlingen i Lokalhistorisk forening for Møldrup og Omegn var i år et tilløbs­stykke uden lige, idet dagligstuen på plejehjemmet Toftegården var fyldt godt op. Omkring 60 personer havde fundet tid og lyst til at høre om arkivets arbejde gennem det forløbne år, men det var nok især aftenens foredragsholder Anandi Løbner Kristensen, man var mødt frem for at høre.

Hun fortalte om og viste billeder fra en streng indre missionsk opvækst i Roum.

Formand Svend Jensen fortalte i sin formandsberetning om, at arkivet nu råder over fem arbejdspladser med computere, så der endelig er blevet plads til at kunne benytte disse for interesserede. Også i 2018 var man ude og cykle, denne gang til Tulsbjerge og Kallestrup med cirka 30 deltagere, hvor der blev fortalt spændende historier både på Tulsbjerge og Kallestrup. Sommerudflugten gik til Sea War Museet i Thyborøn, der er blevet kendt for at vise effekter og fortælle om Jyllandsslaget fra 1. Verdenskrig. Der er mange spændende effekter, som er blevet hentet op fra havbunden ud for kysten.

Anandi Løbner Kristensen fortalte om sin opvækst i Roum. Privatfoto
Annonce

Møldrup-jubilæum

Arkivet havde sammen med borgerlauget og borgerforeningen i Møldrup arrangeret fællespisning i september, hvor cirka 100 mødte op for at spise og høre om Møl­drups opståen for 125 år siden, desuden opførte de lokale aktører nogle små mor­somme sketches. Også årsskriftet er blevet lidt mere omfangsrigt på grund af jubilæet. Her er der blevet plads til en god historie om Anandi Løbner Kristensens bedstefar og desuden en god og fyldig beretning om den tidligere møbelfabrik SOS i Møldrup.

Efter beretningens godkendelse fremlagde kassereren Steen Sømod regnskabet, der blev godkendt. Der var genvalg til samtlige, både bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og revisorer. Bestyrelsen består af Svend Jensen, Gert Nielsen, Steen Sømod, Lauritz Laustsen, Jens Stengaard og Mona Sloth, der er arkivleder.

Annonce

Altid nederdel eller kjole

I det efterfølgende foredrag fortalte Anandi Løbner Kristensen om sin opvækst på Lundgaard i Lund ved Roum. En indremissionsk opvækst, hvor man som pige ikke gik i bukser, det var enten nederdel eller kjole, lige meget hvor koldt det end var, også når man skulle i skole, så nogle gange har det været rigtig koldt med bare ben under kjolen.

Hun havde ikke megen frihed til at deltage i fællesskabet ud over skolegangen. Det med at være sammen til fødselsdage, til skolefest, på udflugter m.m. var ikke noget, hun fik lov til. Så når der blev snakket i skolen om de oplevelser, andre havde, følte hun sig udenfor. Men både kammeraterne og lærerne var gode til at få hende opdateret. Hun rejste hjemmefra allerede som 14-årig, til København, hvor hun kom i huset, men under opsyn af et familiemedlem, som boede i nærheden. Efter nogle år med børnepasning og renholdelse af lejligheden kom hun på lærerseminariet i Ranum og blev uddannet til lærer. Hun blev ansat som lærer i Holstebro og fik mand og børn, og efter en del år fandt hun sammen med sin mor, og de kunne nyde de sidste år af moderens liv i fordragelighed.

Det var, fortæller Svend Jensen, en god og spændende fortælling, som gav anledning til mange uddybende spørgsmål fra de mange fremmødte. Inden kaffen skulle der også lige tages billeder, da nogle af de tidligere skolekammerater og bekendte fra Roum, som var mødt op, gerne ville foreviges sammen med Anandi.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce