Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Fortid, nutid, fremtid: Tang og Tango rummer det hele

Pladsen er god i de store industrihaller. Det gør det let at efterkomme diverse corona-krav.
Tang er en vigtig del af Skals' fortid, og i disse dage også en spændende del af nutiden. Men måske rummer tangen også noget af fremtiden i sig?

Skals:  - Det er ikke kun fortid og nutid, der mødes. Måske viser det her os også nye veje ind i fremtiden, sagde kulturchef i Viborg Kommune, Steen Lindgaard.

Anledningen var åbningen af udstillingen Tang og Tango torsdag eftermiddag i sidste uge. Ikke en helt normal udstilling, og heller ikke i helt normale rammer.

Heine Glerup Sørensen var som formand for Borgerforeningen også til stede og benyttede lejligheden til at sige lidt om fremtidsplanerne for Skama-grunden.

Et væld af kunstnere i Kunstforum Viborg, diverse gæsteudstillere, den lokale højskole og borgerforening ditto, samt en hel masse gode, kunstinteresserede kræfter, har fået idéen om en udstilling i Skalmas gamle fabriksbygninger på Vesterled til at gå i opfyldelse.

Annonce

Fortid, nutid...

Idéen var oprindelig Grethe Wesths. Hun bærer titlen af keramiker og derudover også en som Skalsborger. For et års tid siden nærede hun ønske om at se de tomme Skalma-bygninger indefra. De store endeløse rækker af plettede træbjælker på gulvene, lysstofrørene i lofterne og uendelige rummelighed var perfekt. Perfekt til en udstilling, der har tang som hovedtema - tang, som på fabrikken førhen blev brugt til fyld i madrasser. Det syntes arrangørerne i Kunstforum Viborg heldigvis også, og udstillingen var en realitet.

Tang og Tango - udstilling i Skalma-fabriksbygning i Skals. Fernisering den 8. oktober 2020.

Så vidt fortiden og nutiden; Grethe Westh håber, at fremtiden også kan blive afspejlet i udstillingen. For hvem ved, som hun siger, tang har mange anvendelsesmuligheder, og kan endda spises, og det er netop den bæredygtighed, man søger efter i øjeblikket og som måske bliver fremtidens virkelighed.

Annonce

Den sjæl dér

Fremtiden var også på hjerte hos en anden af mange, mange samarbejdspartnere om udstillingen. Heine Glerup Sørensen var i kraft af sit formandsskab i Skals Borgerforening mødt op som repræsentant, og han var både stolt, spændt og smilende:

- Det er en af de største kulturbegivenheder, som borgerforeningen har været involveret i, sagde Heine Glerup Sørensen.


Jeg var ved at falde bagover, da jeg kom ind. Det er første gang, jeg besøger sådan en type udstillingen, men altså den sjæl, der er her.

Heine Glerup Sørensen, formand i Skals Borgerforening


Sideløbende med udstillingen var han klar til at fortælle om udviklingsplanerne for Skals, hvor Skalma-grunden er en af de meget vigtige brikker:

Tang og Tango - udstilling i Skalma-fabriksbygning i Skals. Fernisering den 8. oktober 2020.

- Denne industrigrund og bygningerne skal ende med at være noget, som Skals kan være stolte af. Planen er, at det skal blive ved med at hedde noget med Skalma, men om alle bygningerne bevares, ved vi ikke. Men sjælen skal bevares, sagde han.

Og sjæl - det er der.

- Jeg var ved at falde bagover, da jeg kom ind. Det er første gang, jeg besøger sådan en type udstilling, men altså den sjæl, der er her.

Grethe Westh anbefaler...

Blandt de mange skønne kunstværker, forskellige workshops og andre spændende ting, er der alligevel to foredrag, som idékvinden bag udstillingen, Grethe Westh, vil tillade sig at slå lidt ekstra på tromme for. De rækker nemlig begge ind i fremtiden, og så er der tale om to deciderede scoops, mener hun.

Torsdag den 15. oktober fra klokken 16 til 17 besøger gastrofysiker Ole G. Mouritsen udstillingen, og fortæller om brugen af tang i maden. Han er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Førevarevidenskab ved Københavns Universitet. Han har udgivet en række bøger om mad og smag - blandt andet om tang, umami, blæksprutter og grøntsager, og så er han hædret i Japan to gange for sin forskning og formidling.

- Jeg synes, det er helt vildt, at det er lykkedes os at lokke ham til Skals, så jeg håber virkelig, at folk har lyst til at overvære foredraget, siger Grethe Westh.

Udstillingen - eller kultureventet, om man vil - rummer værker fra 30 kunstnere fordelt rundt om i fabriksbygningerne, og der er god plads, som jo er et plus i disse tider. Selve udstillingen og et væld af forskellige workshops og foredrag følger frem til og med den 17. oktober.

Det hele kan man læse mere om på Kunstforum Viborgs facebookside og også på Skals Borgerforenings hjemmeside.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce