Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Fra offer for diktatur til fastansættelse i Aalestrup

For seks år siden flygtede 27-årige Daniel Hailemariam Tesfemariam fra Eritrea til Danmark. Nu har han afsluttet et toårigt IGU-forløb hos metalvirksomheden Treco i Aalestrup og er blevet fastansat. Foto: Morten Dueholm.
Der er på rigtig mange måder langt fra Eritrea til Danmark, men for Daniel Hailemariam Tesfemariam har rejsen til Danmark betydet et fast arbejde.
Annonce

Aalestrup: For seks år siden flygtede 27-årige Daniel Hailemariam Tesfemariam fra Eritrea til Danmark. Nu har han afsluttet et toårigt IGU-forløb hos metalvirksomheden Treco i Aalestrup og blevet fastansat.

Daniel er født og opvokset i Eritrea i det nordøstlige Afrika. Landet har i mange år været et diktatur, hvor borgerne bliver tvunget til at udføre blandt andet minearbejde og ofte er udsat for vold og tortur. I 2010 flygtede den dengang 17-årige Daniel til Etiopien. Der skete intet i flygtningelejren, men i 2014 kom han til Danmark. Daniel fandt vej til Aalestrup i 2015 gennem en flygtning, han mødte i den etiopiske flygtningelejr. Her begyndte han på sprogskole og lærte at tale dansk.

Integrationsuddannelsen

Integrationsgrunduddannelsen (igu) var et af initiativerne i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter fra foråret 2016.

Den er etableret som en mulighed for nytilkomne, hvis kompetencer ikke kan oppebære et arbejde på ordinære danske løn- og ansættelsesvilkår. i første omgang løb aftalen i tre år, og i 2019 indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale om at forlænge ordningen. Nu skal den køre til i hvert fald 2022.

Et igu-forløb varer i to år og består af lønnet praktik og 20 ugers skoleundervisning. Målgruppen er flygtninge og familiesammenførte til flygtninge mellem 18 og 40 år, der har været i Danmark i mindre end 5 år.

Lidt mere end hver tredje igu-ansatte fuldfører ikke forløbet. Omkring 4 ud af 10 af de igu-ansatte, der ikke fuldfører, kommer dog i beskæftigelse eller uddannelse kort tid efter.

Der har været lidt mindre end 2500 registrerede IGU-forløb fra aftalens indgåelse i 2016 til januar 2020.

Kilder: Udlændige- og integrationsministeriet, Det Nationale Integrationsbarometer og Uddannelsesguiden.dk

Annonce

Et rigtigt job

I 2018 startede Daniel i et IGU-forløb hos Treco. IGU er en 2-årig integrationsgrunduddannelse for nydanskere, som kombinerer uddannelse og arbejde.

Under IGU-forløbet har Daniel haft mulighed for at arbejde i forskellige afdelinger i produktionen hos Treco, mens han tog fagrelevante kurser. Daniel Hailemariam Tesfemariam fik i slutningen af januar sit uddannelsesbevis og blev fejret med gaver af Treco samt virksomhedens personaleforening. Samtidig blev han fastansat som smed i virksomheden:

- Jeg er meget glad. Det er mit første rigtige job, og nu kan jeg tjene mine egne penge, siger Daniel Hailemariam Tesfemariam.

Annonce

Godt på plads

Metalvirksomheden Treco ansætter primært folk fra lokalområdet. I virksomheden finder man blandt andet indvandrere fra Afghanistan, Bosnien og Rumænien, som indgår på lige fod med de omkring 120 andre ansatte. Der er mange nye ting, udlændinge skal forholde sig til, når de starter på en dansk arbejdsplads. Derfor fik Daniel en vejleder, som tog hånd om ham.

- Vi gav Daniel en vejleder, så han blev sat ordentligt ind i tingene og samtidig kunne få noget sidemandsoplæring, fortæller Dirk Huusfelt, produktionschef hos Treco.

Men vejlederen hjalp ham også med det sociale i pauserne, så de andre ansatte lærte ham at kende.

- Det er vigtigt for os, at vores medarbejdere trives både fagligt og socialt. Selvom der er nogle kulturforskelle, så kan Daniel sagtens lave sjov med de andre. Han er meget udadvendt, og vi er glade for at have ham som ansat, siger produktionschefen og tilføjer

- Alle ansatte har enorm respekt for Daniel. Både på grund af alt det, han har været igennem, men også fordi han er utroligt pligtopfyldende. Han møder altid til tiden og er aldrig syg, selvom han er vant til varmere himmelstrøg, siger Dirk Huusfelt.

I Daniel har Treco fået en både pligtopfyldende og social medarbejder, fortæller Dirk Huusfelt, produktionschef hos Treco.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce