Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Gammel kirkeklokke har nu fået hjælp af yngre kræfter

Tidlig morgen blev den meget tunge kirkeklokke løftet ind i klokketårnet på Hvilsom Kirke. Privatfoto
Når klokkerne fremover ringer fra Hvilsom Kirke, er det ikke mere den gamle malmklokke, der bruges, men en afløser lavet i bronze.

Hvilsom: Endelig skete det. Efter flere års venten fik Hvilsom Kirke sin nye kirkeklokke.

Den nye klokke skal hænge side om side med den gamle i tårnet. Klokken er skænket af den A.P. Møllerske Støttefond. Den er støbt på et klokkestøberi i Norge, lavet i bronze og vejer 480 kilo.

- Klokken skal afløse den gamle klokke, der er bevaringsværdig, og derfor var det et krav fra Nationalmuseet, at menighedsrådet fik anskaffet en ny aflastningsklokke, fortæller Susanne Gerberg Madsen, der er kasserer i menighedsrådet.

Annonce

Den gamle malmklokke, som hænger i tårnet, hører blandt landets ældste. Den er som én af de få i landet den oprindelige klokke, siden kirken blev opført for ca. 850 år siden. Der er kun få tilbage på landsplan, da man i krigstider omsmeltede kirkeklokkerne til krigsmateriel.

- Sagnet vil vide, at klokken i Hvilsom blev gemt af lokalbefolkningen og dermed overlevede en ellers krank skæbne som omstøbt til en kanon, fortæller Susanne Gerberg Madsen.

Det nye klokke-projekt har været længe undervejs på grund af et stort forarbejde, som der altid er, når der laves forandringer på en kirke.

Den nye klokke skal hænge side om side med den gamle i tårnet. Privatfoto

Og det krævede en sikker hånd at få kranet, eller liftet, klokken ind gennem et vindueshul i tårnet.

Nu venter monteringen i den nye bom, der er lavet af tykt egetømmer. Når klokken er færdigmonteret og klar til brug, så inviterer menighedsrådet i Hvilsom til en officiel klokkeindvielse.

Sagnet vil vide, at klokken i Hvilsom blev gemt af lokalbefolkningen og dermed overlevede en ellers krank skæbne som omstøbt til en kanon

Susanne Gerberg Madsen, Hvilsom Menighedsråd


- Fremadrettet er det den nye klokke, som skal kime fra tårnet, men den gamle må bruges ved særlige lejligheder, fortæller Susanne Gerberg Madsen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce