Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Gaslager slås stadig med 500 millioner liter vand

Naturgaslageret ved Lille Thorup set fra oven. Arkivfoto: Morten Dueholm
Reduceret kapacitet må man leve med i Lille Torup, den grønne fremtid er næste udfordring.

Ulbjerg: Det danske naturgas-system bliver lige nu ikke overbelastet med forsyninger fra det danske Tyra-felt, da riggen siden 2019 har været under renovering, og først fra 2023 sker der noget igen fra den del af Nordsøen.

Det betyder dog ikke, at gaslageret ikke er aktivt, for gaskunderne skal stadig forsynes, ikke mindst her i højsæson for opvarmning, og det sker med gas fra andre leverandører.

Her spiller de danske gaslagre i henholdsvis Lille Torup ved Ulbjerg og Stenlille på Sjælland en væsentlig rolle, da de oplagrer og fordeler naturgassen.

I Lille Torup sker det stadig med reduceret kapacitet, da man fortsat slås med de 500 millioner liter vand, som endte i en af gaslagerets syv såkaldte kaverner godt en kilometer nede i jorden. Det skete allerede i 2014 i forbindelse med en vedligeholdelse af gaslageret. Problemet var bare, at vand fra Limfjorden ikke måtte sendes retur efter brug, det afgjorde Natur- og Miljøklagenævnet i december 2016.

Årsagen var, at vandet ud over at indeholde indeholdt for meget salt, som ville belaste miljøet i Lovns Bredning, også indeholdt skadelige tungmetaller.

Siden har Energinet, som ejer gaslagrene i selskabet Gas Storage Denmark, kæmpet med at finde en løsning, som både miljømæssigt og økonomisk hang sammen.

- Der er vi sådan set stadig. Vi har rystet posen mange gange, men uanset hvad vi har undersøgt, bliver det for dyrt. Måske er den eneste løsning at oplagre det i et reservoir i undergrunden, for en løsning med rensning er ikke muligt, siger Jørgen Lund, daglig leder i Lille Torup.

Annonce

Den grønne fremtid

Sidste år besluttede Folketinget, at der ikke skal være flere udbudsrunder efter olie og naturgas i Nordsøen i forbindelse med den grønne omstilling. Det skal således være slut med sorte energikilder fra 2050.

Hvor stiller det så de danske gaslagre i den proces?

- Vi får i de kommende år nok at se til, for gaskunderne skal stadig forsynes. Vi bliver fuldt aktive, men det stiller større krav, når gassen ikke kommer fra Tyra-feltet, siger Jørgen Lund.

Mens Tyra ikke leverer, kommer gassen stadig fra Nordsøen eller fra Tyskland. Inden for kort tid bliver Baltic Pipe med norsk gas ført igennem Danmark og sluttet til modtageren i Polen. Det lyder ikke særlig grønt, hvis man ser på udledningen af CO2, men det er det i Polen, når gas afløser kul i energiforsyningen.

Noget af den norske gas kan således i fremtiden ende i Danmark i pressede situationer. Vi får i dag i perioder også gas fra Tyskland. Når/hvis Nordstream 2 fra Rusland sluttes til Tyskland, vil Jørgen Lund ikke afvise, at det danske gassystem også forsynes fra Rusland.

- Den mindste del for os bliver nok at finde plads i den grønne omstilling, og jeg fornemmer der kommer til at gå nogen tid, før det bliver aktuelt, siger Jørgen Lund.

De 14 ansatte i Lille Torup og i Stenlille kommer formentlig til at arbejde endnu mere med biogas, hvor der allerede er nogle leverandører, men også brint. Der har også været tale om lagring af CO2 i undergrunden, men det er ikke aktuelt i Lille Torup. Det kan lade sig gøre i Stenlille, uden at sige, at det bliver sådan.

Når man kan pumpe noget én vej, kan man som regel også pumpe den anden vej, altså lagre CO2 i undergrunden i Nordsøen, hvor man i dag henter olie og naturgas.

- Det holder ikke helt, og undersøgelser har indtil videre vist, at CO2 under så stort tryk ikke er den rigtige løsning, oplyser Jørgen Lund.

Så indtil videre presser den grønne fremtid sig ikke umiddelbart hårdt på i Lille Torup, og der er fortsat en hel masse overvejelser, inden man ved hvordan Lille Torup kommer i spil, med biogas, brint eller noget helt andet til den tid, for forskere og virksomheder gør stadig nye opdagelser og fremskridt med fremtidige energiformer.


Vi får i de kommende år nok at se til, for gaskunderne skal stadig forsynes. Vi bliver fuldt aktive, men det stiller større krav, når gassen ikke kommer fra Tyra-feltet.

Jørgen Lund, daglig af naturgaslageret i Lille Thorup.
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce