Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Gift i drikkevandet: Små vandværker skal nedlægges

Springbrættet på Bavsøvej 25 ved Møldrup kan ikke fortsætte med at have sin nuværende vandforsyning, fordi der er fundet rester af sprøjtegifte i vandet. Sandsynligvis skal dagskolen i stedet have sit vand fra Møldrup Vandværk. Arkivfoto: Morten Dueholm
Kommunen har besluttet, at en dagskole ved Møldrup samt nogle ejendomme ved Bjerringbro ikke kan fortsætte med de nuværende vandforsyninger.

Viborgegnen: To små, lokale vandforsyninger i Viborg Kommune skal inden for et år lukkes, fordi der ved flere prøvetagninger er påvist forskellige giftrester i drikkevandet.

Det er byrådets klima- og miljøudvalg, der har truffet beslutningen på baggrund af faglige vurderinger og diverse overskridelser af gift-grænseværdier.

I det ene tilfælde drejer det sig om Springbrættet, en dagskole med uddannelses- og aktiveringsstilbud for unge på adressen Bavsøvej 25 ved Møldrup. Skolen har egen vandforsyning. Det andet er Hjermind Skov Vandværk ved Bjerringbro. Vandværket her forsyner syv ejendomme med drikkevand.

Annonce

Ingen akut risiko

Begge steder er der fundet flere såkaldte nedbrydningsprodukter. Springbrættets vand indeholder blandt andet rester af et pesticid-produkt, som landbruget bruger til at bekæmpe svampesygdomme i korn og andre afgrøder.

For Hjermind Skov-vandværket er det blandt andet et ukrudtsmiddel, som tidligere har været anvendt til at bekæmpe ukrudt på marker med roer, rødbeder og løg.

Da disse to små vandforsyninger altså må lukke, vil det i begge tilfælde være oplagt, at de omfattede ejendomme i stedet får vand fra de nærmeste, offentlige vandværker. Springbrættet vil således kunne få drikkevand fra Møldrup Vandværk, mens Hjermind Skov-beboerne kan få deres vand fra Bjerringbro Fælles Vandværk.


Begge steder er der fundet flere såkaldte nedbrydningsprodukter


Når hverken dagskolens vandforsyning eller Hjermind Skov Vandværk skal lukke for hanerne øjeblikkeligt, skyldes det, at kommunen ikke vurderer, at der på kort sigt ikke sker noget ved at drikke eller bruge vandet på anden vis.

 
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce