Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

I Bjerregrav bæres fællesskabet med stolthed

Borgerforeningens formand, Dennis Rysz, flager gerne for fællesskabet i Bjerregrav, også selvom han har en fornemmelse af, at det næsten er blevet et fy-ord for landsby-ildsjæle som ham selv. Foto: Morten Pedersen
Dennis Rysz er ny formand i Bjerregrav Borgerforening, men han er så langt fra ny på posten som én af byens ildsjæle – og begge kasketter bærer han med stolthed.
Annonce

Bjerregrav: 'Fællesskab' er blevet en floskel, man helst skal undgå, hvis man bor i en landsby. Det er i hvert fald den opfattelse, Dennis Rysz har fået.

36-årige Dennis Rysz bor selv i en landsby - i Bjerregrav. Han er født og opvokset i Klejtrup, han har boet ét enkelt år i Møldrup, og så flyttede han til Bjerregrav som 20-årig.

- Her er jeg kommet for at blive. Man kan selvfølgelig aldrig vide, hvad livet bringer, men hvis jeg selv kan bestemme, så bor jeg her, til jeg skal bæres herfra, siger Dennis Rysz.

Han er kommet til at elske sin by blandt andet for at rumme fy-ordet 'fællesskab'.

- Alle siger jo, at deres landsby har et stærkt fællesskab – og det er min opfattelse, at det næsten er blevet et fy-ord for en landsby. Men jeg tror faktisk, at rigtig mange mener det, fordi fællesskabet ofte er mere til stede i landsbyer, hvor vi er vant til at skulle klare meget selv. Det er sjældent, man læner sig tilbage og regner med, at 'det klarer kommunen', siger han og læner sig demonstrerende tilbage i stolen i en afventende position med armene over brystet.

- Men der er forskel på, hvor stærke fællesskaberne er fra landsby til landsby, og selvom folk efterhånden er trætte af at høre om stærke fællesskaber i landsbyerne, så er det så gennemgående en ting i Bjerregrav, at jeg bliver nødt til at holde fast i det ord. Desuden er det noget, vi skal være stolte af – det ville da være skørt at skjule eller skamme sig over, at Bjerregrav er bundet sammen af fællesskab, siger Dennis Rysz, da han indledende er blevet bedt om at beskrive Bjerregrav med tre ord.

Når Dennis Rysz skal beskrive sin by med tre ord, vælger han fællesskab, tryghed og ildsjæle. Foto: Morten Pedersen

Ud over fællesskab mener Dennis Rysz, at tryghed og ildsjæle skal være de to andre ord, han vil bruge om sin by.

- Der kunne være rigtig mange andre ord, men fællesskab, tryghed og ildsjæle mangler vi ikke i Bjerregrav, og det er jeg faktisk utrolig stolt af, siger Dennis Rysz.

Annonce

Borgernes formand

Dennis Rysz er gift med Heidi Høgh, og sammen har de døtrene Clara på 13 år og Mathilde på 10 år, mens Malthe på 19 år er Dennis Rysz' bonussøn.

Familien har altid travlt, for både Dennis og Heidi tager af natur gerne en frivillig rolle i det liv, de lever.

- Det er som frivillige i de klubber, hvor børnene dyrker sport, det var i børnenes institutioner, sidenhen på skolen, og så er det som frivillige i den by, hvor vi lever vores liv, remser Dennis Rysz op, da han bliver bedt om at komme med et par eksempler på familiens involvering og frivillige aktiviteter.

Efter flere år med frivillige gerninger i forældreråd og skolebestyrelsen blev Dennis Rysz for to et halvt år siden spurgt, om han kunne tænke sig at rette blikket mod Bjerregrav Borgerforening. Det var det klassiske generationsskifte, der fik den daværende formand til at banke på netop Dennis’ dør.

Lidt atypisk driver Bjerregrav Borgerforening byens forsamlingshus, så her har formanden og borgerforeningen hjemme. Foto: Morten Pedersen

- Jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at være med i borgerforeningen, og på det tidspunkt havde jeg en del på min tallerken allerede. Jeg kan ikke involvere mig kun på papiret, så når jeg bestemmer mig for at deltage i noget nyt, så går jeg 100 procent ind i det, og derfor var jeg klar over, at jeg måtte sige nogle af mine forpligtelser fra for at have tid til borgerforenings-arbejdet, siger Dennis Rysz.

Det viste sig at være klogt, for efter godt to år som næstformand, blev han i marts 2020 valgt som formand for Bjerregrav Borgerforening.

- Det passer mig godt, for jeg kan alligevel ikke lade være med at engagere mig, tilføjer han og griner.

Annonce

Tag min hånd

Hvis man mangler en hjælpende hånd, så har Dennis Rysz som regel en at tilbyde. Sådan er han både i foreningsregi og som privatperson.

- Jeg har altid gerne givet en hånd med, og sådan er mine forældre også. De var også engageret i foreningslivet i Klejtrup, da jeg var ung, og de ville altid gerne hjælpe, hvis nogen havde brug for det. Det var det, jeg oplevede som barn, så det har jeg uden tvivl med fra min barndom. Jeg bliver ind imellem skudt i skoene, at jeg næsten kan glemme mig selv i min iver for at hjælpe andre. Jeg ved ikke, om der er rigtigt, men det ligger i hvert fald meget dybt i mig, at man naturligvis hjælper hinanden, siger Dennis Rysz.

Han kan ganske enkelt ikke lade være, og det er der i øvrigt rigtig mange mennesker i Bjerregrav, der ikke kan.

- Der er mange ildsjæle i Bjerregrav. Rigtig mange. Når vi lige nu bygger et nyt klubhus til boldklubben, så er det udelukkende baseret på frivillig hjælp. Vi mangler heller ikke folk til at lave arrangementer eller tage initiativer. Det er ret unikt, siger Dennis Rysz og fortsætter.

- Det er vel sådan, det er med ildsjæle. Der skal være nogen, der går forrest med nye ideer og initiativer, og derefter er det alles ansvar at bakke op; Om købmanden, om foreningslivet, om skolen, om initiativer og invitationer, så vi bliver ved med at have en attraktiv by med mange tilbud.

For Dennis Rysz handler det ’at være byens mand’ ikke om ham selv. Det er en hånd til fællesskabet, han ikke kan lade være med at række.

- Når jeg gør lidt ekstra, så er det fordi, jeg kan se, at det er med til at bringe glæde for andre, og at det giver mere værdi til vores by. Det giver mig energi og glæde, og så går det vel i ring, så jeg ikke har lyst til at sige nej næste gang jeg bliver spurgt, siger han.

- De gange jeg har oplevet, at jeg har taget for meget på mig, så er der altid nogen, der gerne vil tage en opgave eller to, så man ikke drukner – og så er vi tilbage ved snakken om fællesskabet, som slår til, hvis der er brug for det, konkluderer han.

Annonce

Manglende byggegrunde

Hvis der er noget, der kan gøre ondt på en vaskeægte ildsjæl, så er det, hvis tilflytningen udebliver, fordi ingen andre har opdaget, hvor fantastisk byen er. Men det gør faktisk lige så ondt, at rigtig mange har opdaget Bjerregravs kvaliteter, for lige nu er der ganske enkelt ingen huse eller byggegrunde at tilbyde tilflytterne.

- Der er rigtig mange børnefamilier, der gerne vil bo i Bjerregrav. Det er fantastisk, og jeg forstår dem så udmærket godt - men vi har bare ikke noget sted, de kan bo. Vi har stort set ingen byggegrunde, siger Dennis Rysz og gentager ingen med tryk på stavelserne.

- Det er en kæmpe frustration, og det er så ærgerligt, at vores udvikling strander dér. At vi ikke kan smede mens jernet er varmt, så vi sender tilflytterne videre til andre byer, fordi vi ikke kan tilbyde dem det hjem, de gerne vil have i Bjerregrav. Det er en rigtig træls situation.

Et udvalg af borgere arbejder sammen med Viborg Kommune på at finde løsninger på problemet.

- Men ting tager jo tid. Lang tid. Så lige nu må vi sande, at vi går glip af tilflyttere, siger Dennis Rysz.

Annonce

En stor fremtid

Bjerregrav Borgerforening driver Hersom Forsamlingshus, ligesom borgerforeningen tilbyder fejringer af årets traditionelle fester som fastelavn, sankt hans, høstfest og julefrokost.

Den helt store fest er årets 'vin og gourmet-aften', hvor 160 billetter sælges så hurtigt, som de kan langes over disken hos byens købmand.

- Det er et meget populært arrangement, men generelt oplever vi stor opbakning, næsten uanset hvad vi finder på. Så når jeg tænker over, hvordan vi skal drive borgerforeningen i fremtiden, så ser jeg for mig, at vi afprøver flere arrangementer i den størrelse. Det tør jeg gå ind i, fordi vi oplever, i hvor stort et omfang vores arrangementer bakkes op af borgerne. Det er en fornøjelse, når man selv har lagt rigtig mange kræfter i at få det til at spille, siger Dennis Rysz.

Han tænker på større musikarrangemente, og arrangementer, hvor man samles på tværs af byens mange foreninger for at lave noget i fællesskab.

- Der går nok lidt, før vi får en festival i Bjerregrav, men mindre kan også gøre det, siger Dennis Rysz.

- Jeg tror sagtens, vi med fælles hjælp og på tværs af vores foreninger kan have et større musiknavn til at spille i Bjerregrav og på den måde tilføre noget nyt til de tilbud, vi har i løbet af året.

Han holder en pause og smiler lidt spøgefuldt.

- Selvom vi jo næsten ikke må sige det, så handler alting jo om at lykkes i fællesskab, for der står man altså bare stærkest. Som person, som forening og som landsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce