Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

I Svends Have dyrkes jorden og fællesskabet

Svends Have er et fællesskab i Skals, der er startet blandt en gruppe mennesker med interesse for bæredygtighed, jorddyrkning og glæden ved at være sammen om et godt formål.
Annonce

Skals: Næsten helt nede for enden af en lang grusvej ligger et mørkt træhus. Det er bygget i 1970, af manden der byder velkommen i døråbningen i ly for regnen.

Da Svend Madsen og hans hustru købte ejendommen og de tilhørende 50 tønder land i 1970, var stuehuset brændt, og Svend, der er uddannet tømrer, så en oplagt mulighed for at bygge sit eget.

Det er syv år siden, Svend mistede sin hustru, men ægteparret drev fra 1966 frem til starten af 1990'erne et frilandsgartneri med primært gulerødder, løg og kartofler. Gennem årene kom der også andre afgrøder i jorden - kinakålen hittede eksempelvis i 80'erne - og en årrække havde de også kreaturer og får på ejendommen.

- Vi høstede fem ton kartofler hver dag i sæsonen, og i starten vaskede vi dem alle sammen ved håndkraft, fortæller Svend Madsen om de afgrøder, der i årevis har været på markerne omkring hans ejendom.

Det var et tilfælde, at han kom til at dyrke jorden frem for tømrerfaget, men det har han ikke fortrudt.

- Jeg har naturen med mig fra min barndom. Det er en stor værdi at have naturen i livet, siger han.


- Jeg har naturen med mig fra min barndom. Det er en stor værdi at have naturen i livet, siger han.

Svend Madsen, Skals.


Annonce

Fællesskab

Svend Madsen viser vej til verandaen, der ligger i forlængelse af stuen.

Her tager hans ven gennem mange år, Ole Utoft, også plads, ligesom Kirsten Hindbo og Mette Engholm finder en stol på den overdækkede veranda i læ for dagens vedvarende støvregn.

Den lille gruppe mennesker er samlet for at fortælle om et projekt, der giver dem mod, håb og fællesskab. Et projekt de gerne vil fortælle om, så flere kan komme og være med, og så det måske kan blive til inspiration for andre.

"Svends Have" kalder de projektet, for det er det, det er. I Svends Have har 10 mennesker dyrket cirka 300 kvadratmeter jord med afgrøder, som de siden juni måned har kunne høste og leve af.

Gruppen Svends Have er en undergruppe i foreningen Bæredygtigt Viborg, men gruppen lever sit eget liv og har selv organiseret sig i en form, som passer medlemmerne. Fælles for de cirka 10 medlemmer er lysten til fællesskab og en passion for bæredygtighed.

Folkene bag Svends Have kan hive afgrøder op af jorden fra starten af juni og hele sommeren og sensommeren. I efteråret og vinteren er der kål og løg, som kan høstes. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Et sted for flere

Ole Utoft og Svend Madsen kender hinanden gennem en fælles interesse for sejlads og bådebyggeri. Det har Svends hænder nemlig også været beskæftiget med i mange år.

For Svend Madsen er der heller ikke tvivl i sindet om, hvad der betyder noget for ham.

- Det gør fællesskabet, siger han kort og godt.

I Skals er der opstået et helt særligt fællesskab i "Svends Have", hvor en lille gruppe af mennesker fra alle samfundslag mødes så ofte som muligt for, i fællesskab, at dyrke jorden og fællesskabet. Foto: Morten Pedersen

Lidt længere lyder det:

- Jeg har altid haft lyst til at dele det her sted og den her natur med andre. Det er et fantastisk sted, jeg bor, og her er plads til, at mange kan få nogle glæder, siger han.

De 10 personer om Svends Have bor spredt rundt omkring i Viborg Kommune.

De vil gerne sprede budskabet om glæden ved at dyrke jorden selv, også i håb om at de kan få "kollega-haver" i kommunen, som de kan dele erfaringer med.

I forbindelse med Grøn Dag den 4. oktober er der åben havelåge i Svends Have.

- Vi kunne godt bruge nogle flere gode folk i vores eget fællesskab - nogen der har lyst til at bruge hænderne og høste ikke kun afgrøder, men også en masse energi og overskud ved at bruge naturen, siger Mette Engholm og fortsætter:

- Og så er den grundlæggende viden om, hvordan man dyrker jorden, ved at gå tabt, så jeg vil også håbe, at folk kunne finde noget inspiration i vores projekt til selv at starte noget lignende. Måske tættere på byen, hvor det er lettere for flere at mødes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce