Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Se billederne: Klejtrup har fået sit nye friluftsbad

Snoren skulle selvfølgelig rutjes over - og ikke klippes over - da Klejtrup lørdag eftermiddag indviede sit nye friluftsbad. Her er det tovholder Jon Pugholm i midten.
Lørdag formiddag blev Klejtrup et friluftsbad rigere. Foran op mod 200 fremmødte rustjede - og ikke klippede - tovholder Jon Pugholm båndet over, og dernæst kunne alle byens vandhunde lystigt boltre sig.
Annonce

Klejtrup: "Klejtrup Friluftsbad længe leve. HURRA, HURRA, HURRA. Og så det lange - HURRAAAAA!"

At dømme efter hvor mange, der var mødt frem til indvielsen af det nye friluftsbad i Klejtrup lørdag eftermiddag, så skal det splinternye bad nok få en lang, våd og glad levetid.

"Har du husket at få badetøjet med?" spørger en ældre kvinde spøgefuldt sin veninde. Ingen af dem har badetøjet med, men det har til gengæld en masse andre - især børnene, som utålmodigt venter på, at den officielle del af indvielsen skal blive overstået, så de kan komme en tur i baljen.

Det er den lokale ildsjæl Jon Pugholm, der har været tovholder på friluftsbad-projektet, og han er særdeles tilfreds med det færdige resultat.

- Vi synes selv, at det er blevet rigtig flot, og det er også det, folk fortæller os, når de ser det, siger han.

- I Klejtrup er vi så heldige at have to idrætshaller, en musikefterskole, to friplejehjem og en stor by- og legepark, og friluftsbadet bliver endnu en af tingene, som gør, at det er godt at bo her i byen, siger Jon Pugholm, som efterfølgende sender en delikat stikpille til Viborg Kommune.

- Vi får jo ikke bare sådan en ny svømmehal foræret af kommunen, som de gør i Viborg, siger han med henvisning til den nye, 60 millioner kroner dyre svømmehal, som skal bygges ved Idrætshøjskolen.

I Klejtrup er vi så heldige at have to idrætshaller, en musikefterskole, to friplejehjem og en stor by- og legepark, og friluftsbadet bliver endnu en af tingene, som gør, at det er godt at bo her i byen

Jon Pugholm

Annonce

Finansieret af beboerne

Efter Jon Pugholms indvielsestale er der en kort pause, hvor han kan nå at få badebuskerne på.

Dernæst kommer han ud igen, og sammen med to badedragtklædte bestyrelsesmedlemmer rutsjer han ned og river på vejen det rød-hvide plastikbånd over - i stedet for at klippe en rød snor.

Da seancen er slut, kan de mange børn endelig smide klunset og springe i det lune vand - og lidt efter følger de mere tilbageholdne voksne også efter.

Historien om det nyindviede Klejtrup Friluftsbad tog sin begyndelse, da det lokale varmeværk gik over til at bruge biogas. Den nye biogas giver en hel del overskudsvarme i sommerperioden, og det gav idéen til, at et friluftsbad kunne bruge varmen.

Så sent som ved et borgermøde i den tørre sommer sidste år fik idéen form. Den fik byens fulde opbakning, og siden er den bare kørt på skinner.

Friluftsbadet har alt i alt kostet 5,5 millioner. Viborg Kommune har givet en halv million, og resten af beløbet har Klejtrups borgere mere eller mindre egenhændigt skrabet sammen - byens friplejehjem har eksempelvis doneret en million til projektet.

Annonce

Håber på samarbejde

Jon Pugholm lægger ikke skjul på, at det ikke kun har været nemt at stå i spidsen for etableringen af et friluftsbad - et arbejde han af gode grunde aldrig har prøvet før.

- Når man bare kommer og ser det her, kan man tænke, "nå, der lå der lige to firkantede bassiner". Men når man tænker på alt det, der ligger under jorden, så er det voldsomt, kan jeg fortælle jer, siger han, og tilføjer, at der uden for det indhegnede badeområde står en maskine til 500.000 kroner, som alene foretager den første rensning af vandet.

Klejtrup har i forvejen turistattraktionen Verdenskortet, hvor der hvert år kommer 40.000 besøgende. Jon Pugholm håber, at det nye friluftsbad kan tiltrække folk, som måske kunne trænge til en dukkert efter en varm dag på kortet ved søen.

Mandag og tirsdag i uge 42 til badet være åbent - tilmed med gratis adgang. Dernæst vil vandet køle af, og fra og med 19. oktober vil der hver lørdag være vinterbadning. Når fuglende synger til maj, vil det nye friluftsbad åbne til sin første hele sommersæson.

Friluftsbadets to bassiner vil have en konstant temperatur på lige omkring 30 grader, så mon ikke det lige nu er rarere at være i vandet end over det.
I sin indvielsestale takkede Jon Pugholm de mange borgere, foreninger, organisationer og fonde, som har hjulpet til med, at Klejtrup Friluftsbad nu er en realitet.
Det store bassin er 90 centimeter dybt i den ene ende og 1,30 meter i den anden ende. Fordi det ikke er dybere, kommer der ikke til at være en livredder på stedet.
De to bassiner er opvarmet af grøn overskudsvarme fra det lokale varmeværk. Og de vækker tydeligvis allerede glæde.
Karis Joensen fra Klejtrup var taget til indvielsen med sin mand og datter. Hun var imponeret over det store arbejde, der var blevet gjort med badet, og hun tror, at det særligt vil glæde byens unge.
Bygningen, som huser Klejtrup Friluftsbads omklædningsrum, kiosk og indgangsparti, er bygget udelukkende på frivilligt arbejde.
Der, hvor friluftsbadet ligger nu, var der indtil for syv måneder siden del af en boldbane.
I den miderste sektion af indgangsbygningen kan der lukkes op til en kiosk, som til sommer skal sælge pølser, is og sodavand.
Når det bliver sommer, vil der komme solsenge, borde og stole ved siden af de to pools.
Der kommer til at være en fastansat bademester ved Klejtrup Friluftsbad.
Som til enhver god invielsesfest blev der også lørdag eftermiddag serveret lidt godt til ganen for de mange fremmødte.
Tovholder Jon Pugholm var en glad og særdeles tilfreds mand til indvielsen af det nye Klejtrup Friluftsbad.
Foto: Johnny Pedersen
Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce