Annonce
Rundt om Viborg

Jule-børnefilm: Filmoptagelser i fredet område uden tilladelse

Sådan så den fredede dal ud, da filmselskabet havde gennemført de to første optagedage i begyndelsen af december. Foto: Joan Alrøe
Filmselskabet Deluca Film optog julefilmen "Julemandens Datter 2" i den fredede Skamrisdalen ved Hærup Sø, og de store køretøjer hærger området, mener en nabo.
Annonce

Hærup: Skamrisdalen og Hærup Sø ved Klejtrup er en af Viborg Kommunes fredede naturperler. Det kunne være lidt svært at se tirsdag før jul, for filmselskabet Deluca Film optog mandag og tirsdag dele af sin julefilm "Julemandens Datter 2" i det fredede område, og selskabets store køretøjer har kørt veje og hjulspor op.

Det fortæller en af områdets beboere, Joan Alrøe, som har forsøgt at gøre opmærksom på ødelæggelserne, siden filmselskabet havde de første optagedage i området i begyndelsen af december. Tirsdag kunne Viborg Kommune konstatere, at filmselskabet ikke har søgt om tilladelse til at køre rundt i området, og derfor naturligvis heller ikke har fået nogen tilladelse eller dispensation.

- Vi har kontaktet firmaet, og lige nu er vi ved at undersøge, hvad vi kan gøre. Så vidt vi kan se, skulle der både gives tilladelse i forhold til, at det er det, vi kalder et paragraf tre-overdrev. Det vil sige en beskyttet naturtype, og der skulle også gives tilladelse i forhold til fredningen. Man skal søge tilladelse, men det afhænger selvfølgelig af, hvad man skal foretage sig i området, og det skal vi have kigget nærmere på, siger skov- og landskabsingeniør Carina Pilgaard.

Her ses nedkørslen til det fredede område efter de første dages filmoptagelser. Foto: Joan Alrøe
Annonce

Motorvej med tilkørsler

- Der er to små hjulspor i græsset gennem dalen, men nu er det en stor motorvej med tilkørsler til. Der er masser af dyr og specielle planter i dalen, men det har man ikke gjort noget for at beskytte ved at lægge køreplader ud eller lignende. Man har ikke taget hensyn til noget som helst, siger hun.

- Jeg kan forstå, at de optager julefilm til vores børn, og at kommunen støtter projektet, men vi har jo fredet området for vores børns og fremtidens skyld. Det skal selvfølgelig være muligt at komme ned i området, og det kan man jo også, hvis man holder på parkeringspladsen og går derned, men det nytter jo ikke noget, at der ikke er noget at komme efter. Man har jo også et etisk ansvar, når man har rådighed over et fredet område, og selv om det bliver reetableret, så bliver det jo aldrig helt som før, tilføjer hun.

Annonce

Det er ejerens ansvar

Hos Deluca Film fortæller man, at man har en aftale med områdets lodsejer om filmoptagelserne, og at det som udgangspunkt er lodsejerens ansvar og pligt at skaffe de nødvendige tilladelser.

- Det er ejerens ansvar. Jeg hører så, at der også er en nabostrid derude, som vi er kommet lidt i klemme i. Det er vi selvfølgelig megakede af, for vores ønske er jo bare at optage en dejlig julefilm, siger Kristina Begtrup Pedersen fra Deluca Film.

- Når vi er færdige i dag (tirsdag, red.), så reetablerer vi efter aftale med lodsejeren. Der er noget, han rydder op efter, og noget vi selv foretager os. Der er mudret derude, og jeg ved, at han kørte grus på i morges på de steder, hvor der var meget blødt. Det regner og er mudret, så meget af reetableringen kommer af sig selv, og når der bliver lagt grus på, skal det nok blive, som det skal være, siger hun.

- Vi laver jo julefilmen i samarbejde med Viborg Kommune for at vise nogle af de smukkeste områder i kommunen. Vi er ikke ude på at ødelægge noget som helst. Det er tredje gang, vi gør det, og vi vil også gerne komme tilbage og lave en fjerde julefilm, siger hun.

Hærup Sø og Skamrisdalen tager sig sædvanligvis sådan ud - her fotograferet i sommerhalvåret. Arkivfoto: Niels Chr. Jönsson
Annonce

Vi har ikke ødelagt noget

Lodsejeren, som har lejet området ud til Deluca Film er Henrik Jensen, som driver Hærup Heste. Han fortæller tirsdag eftermiddag, at han er i fuld gang med at køre grus på og reetablere området, og at det bliver nøjagtig lige som før.

- Jeg har jo ikke nogen interesse i at få det ødelagt. I morgen går der heste dernede igen. Vi har ikke ødelagt noget. Alle er jo interesseret i, at området er så pænt som muligt. Jeg synes, at dem, der kritiserer det, går i for små sko, siger han. Henrik Jensen er uforstående over for, at han skulle have søgt om tilladelse.

- Det kan jeg ikke forstå, at jeg skulle. Jeg betaler jo ejendomsskat af området. Det var noget andet, hvis jeg lavede råstofindvinding eller lignende, men vi har jo ikke ødelagt noget. Hvis jeg selv havde kørt nogle gange frem og tilbage fra gården og ned i engen, så havde det også kørt vejen op, og det må jeg jo gerne uden tilladelse, så det forstår jeg slet ikke, siger han.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce