Annonce
Rundt om Viborg

Landsbyer får besøg af arkitekter

Hjarbæk er en af de 43 landsbyer i Viborg Kommune, der i efteråret får besøg af arkitekter fra Arkitektskolen i Aarhus. Arkivfoto: Preben Madsen
43 landsbyer i Viborg Kommune får i efteråret besøg af arkitekter fra Arkitektskolen i Aarhus i forbindelse med forskningsprojekt om kulturmiljøer.
Annonce

Viborgegnen: 43 landsbyer i Viborg Kommune får i løbet af efteråret besøg af arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus. De skal beskrive landsbyernes kulturmiljø i forbindelse med et forskningsprojekt.

Beskrivelsen af de 43 landsbyer fra hele kommunen bliver udført efter en ny metode kaldet SAK - Screening af kulturmiljøer.

Metoden beskriver de eksisterende værdier og bærende fortællinger, som er tydelige at se og aflæse i de enkelte landsbyer i forhold til emnerne kulturhistorie, arkitektur og helhed. Samtidig peger screeningen fremad og beskriver landsbyernes egenskaber, der kan virke som en ressource eller fremme en positiv udvikling inden for turisme, bosætning, erhverv og kultur, fortæller Viborg Kommune i en pressemeddelelse.

Resultaterne af screeningen samles i en rapport, hvor landsbyerne præsenteres enkeltvis og i sammenhæng. I Viborg Kommune er de 43 landsbyer valgt ud fra en tilgang om at få screenet nogle af de landsbyer, som ikke er så velbeskrevet i dag. Kommunen får med forskningsprojektet et godt værktøj i det videre arbejde med kommuneplanlægning, lokale udviklingsplaner, strategisk planlægning med videre for kommunens mindre byer og landsbyer.

Annonce

Træk fra samfundsudvikling

Et kulturmiljø defineres af Arkitektskolen Aarhus som et geografisk afgrænset område, der i sin fremtræden afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling. Det er kommunerne, som udpeger kulturmiljøer, og området er indskrevet i Planloven og Museumsloven. Et kulturmiljø omfatter ikke kun enkeltstående bygninger og kulturarvselementer som gravhøje, vandmøller eller en herregårds hovedbygning, men er bebyggede helheder såsom landsbyer, fiskerlejer, boligområder, fabrikker og lignende, hvor der er en historisk sammenhæng mellem bebyggelse og stedets fortælling.

Følgende byer får besøg i forbindelse med forskningsprojektet: Frederiks, Grønhøj, Havredal, Dollerup, Finderup, Almind, Rødkærsbro, Sønder Rind, Vinkel, Vindum, Højbjerg og Bjerring, Mønsted, Daugbjerg, Sjørup, Kjeldberg, Vroue, Fly, Tastum, Gammelstrup, Knudby, Hjarbæk, Kølsen og Kvols, Gullev, Hjermind, Hjorthede, Lee, Løvskal, Tindbæk, Kvorning, Mollerup, Foulum, Rødding, Vorning, Lindum og Hvam Stationsby, Sundstrup, Ulbjerg, Skringstrup, Skals, Nørre Rind og Låstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
ugeavisen.dk

- Der er ikke noget, jeg ikke tør

Annonce