Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Leg, læring og socialisering på samme tid: Friskole omdannet til Friby for en uge

Blandt de mange virksomheder og forretninger i Friby er skønhedsklinikken, hvor man blandt meget andet kan få lakeret negle, og det har mange benyttet sig af ugen i gennem. Foto: Morten Pedersen
På Bjerregrav Friskole er alle elever i denne uge borgere i minisamfundet Friby, hvor praktisk læring om samfundet og godt kammeratskab går hånd i hånd.

Bjerregrav: Friskolen i Bjerregrav er i denne uge omdannet til minisamfundet Friby. Et levende samfund med omkring et dusin virksomheder, forretninger og institutioner, der fletter ind i hinanden og til sammen danner et samfund, der minder om "store" danske.

Friby er et samfund, hvor det både går ud på at lære, at socialisere og at udvikle det gode kammeratskab mellem både jævnaldrende og mellem store og små.

Syv-årige Nova Hauerberg har ugen i gennem været ansat i skønhedsklinikken, og det fik Tina Madsen fra personalegruppen forleden glæde af. Foto: Morten Pedersen

Det er ikke et utopia, hvor alle er lige. Virksomhederne har hver sin direktør, der både bestemmer mest og får mere i løn. Men i modsætning til det gængse i "det virkelige liv" er de demokratisk valgte. De er også forpligtede til at inddrage medarbejderne og "sørge for, at vi har det godt," som syv-årige Nova Hauerberg fra 1. klasse udtrykte det, da folkebladet forleden besøgte hende i skønhedssalonen, hvor hun var ved at give én af de voksne en makeover.

Annonce

Intet er gratis

Bjerregrav Friskole har 192 elever og godt en snes ansatte, der ugen i gennem alle er en del af Friby. Med eleverne som de styrende og toneangivende i virksomhederne, der spænder fra en bank og en cafe til et cykelværksted, en avis og altså en skønhedssalon.

Emil Pedersen, behørigt iklædt pæn skjorte og butterfly, har jobbet som direktøren for Friby Bank. Som med de andre direktørposter er han demokratisk valgt. Foto: Morten Pedersen

Alle steder kan man købe varer og/eller tjenesteydelser, men som i det virkelige samfund findes der jo ikke noget som en gratis frokost, og Friby har sin egen bank, der både agerer Nationalbank - det vil sige står for pengefremstillingen - og står for lønudbetalingen i møntenheden fribs.

Cykelbiksen, hvor man både kan få repareret og "pimpet" sin cykel er blandt de populære tilbud i Friby. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Direktørens ansvar

Lige som de øvrige direktører får Emil Pedersen, 9. klasse, som leder af banken dobbelt løn, og det finder han selv meget rimeligt:

- Som direktør har man mere at lave, og så har man også et større ansvar, anfører han.

Det kan den daglige "direktør" på Bjerregrav Friskole, skoleleder Berit Fomsgaard Lynderup, sikkert skrive under på.

Men i forhold til Friby og temaugen generelt er hun mest optaget af, at eleverne over en bred kan engagerer sig i deres arbejde og i Friby som samfund. At de derigennem lærer en masse konkret om, hvordan det danske samfund - og i nogen grad verdenssamfundet - fungerer, og  at man sammen har både opgaver og ansvar for, at det fungerer.

Skoleleder Berit Fomsgaard Lynderup (tv.) glæder sig over det store engagement, alle elever på Bjerregrav Friskole viser i forhold til temaugen og livet i Friby. Foto: Morten Pedersen

Som direktør har man mere at lave

Emil Pedersen, direktør for Friby Bank

- Vi forsøger jo at være bevidste om flere af FN's verdensmål - og ikke mindst den demokratiske dimension, siger Berit Fomsgaard Lynderup om Friby, der kulminerer med et Open by Night torsdag for forældre og andre interesserede.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce