Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Nordjysk nedlukning rammer lokale efterskoler

Aalestrup Naturefterskole er en af efterskolerne i de syv nedlukkede nordjyske kommuner, og her bliver alle eleverne på skolen i fire uger. Her et billede fra efterskolernes dag sidste efterår. Arkivfoto: Morten Dueholm
Nedlukningen af de syv nordjyske kommuner kan mærkes på efterskolerne i blandt andet Skals og Aalestrup, hvor alle eleverne bliver i en måned.

Skals/Aalestrup: Den aktuelle nedlukning af de syv nordjyske kommuner i forbindelse med den muterede covid-19-version, der har smittet fra mink til mennesker, får effekt på efterskolerne, hvor der naturligvis også er elever fra de ramte kommuner.

Oplægget fra myndighederne er, at eleverne fra de berørte kommuner bliver på skolen og ikke vender tilbage, hvis de tager hjem på weekend, før kommunerne er åbnet op igen.

På Skals Efterskole er der 10 elever fra de berørte syv nordjyske kommuner, fortæller forstander Nicolai Vangkilde Terp.

- Udgangspunktet er, at eleverne bliver på efterskolen de kommende fire uger. Men der er fortsat mange spørgsmål. Blandt andet i forhold til hvad vi gør, hvis en bliver smittet, og vi ved selvfølgelig heller ikke, om det er en nedlukning, der bliver forlænget. Men udgangspunktet er altså, at de 10 elever fra de berørte kommuner bliver, siger Nicolai Vangkilde Terp.

Skals Efterskole har i alt 160 elever, og de skulle i forvejen være på skolen i denne weekend, da man havde arrangeret en fælles international tema weekend, fortæller forstanderen.

- Det gør, at vi har fået lidt mere tid at løbe på i forhold til andre efterskoler, siger han.

10 af de 160 elever på Skals Efterskole er fra de syv nordjyske kommuner, fortæller forstander Nikolaj Vangkilde Terp. Arkivfoto: Uffe Salomonsen.

Han understreger også, at man selvfølgelig skal være opmærksom på de 10 elever, der altså ikke kan komme hjem i foreløbigt fire uger.

- Det kan jo godt være lidt hårdt og intenst for nogle, at man skal være her i fire uger uden pauser eller et pusterum, så det er vi opmærksomme på, siger han.

Skals Efterskole har ikke været berørt direkte af covid-19. En elev har været testet positiv, men det skete i efterårsferien og ramte ikke direkte livet på efterskolen.

Annonce

Blive i Aalestrup

Aalestrup Naturefterskole ligger i Vesthimmerlands Kommune, der er en af de syv nedlukkede kommuner.

Her fortæller forstander Svend Lindholm Hansen, at man følger retningslinjerne, og at eleverne dermed bliver på skolen fra søndag midnat og fire uger frem.

- Der er en ekstra stor gruppe elever, der så tog hjem her i weekenden, fordi det var sidste chance for at komme hjem en tur de kommende fire uger, men de var tilbage inden midnat søndag. Heldigvis er vi i den situation, at eleverne elsker at være her, og det, de har sagt til mig, er, at de ser frem til de fire uger, siger Svend Lindholm Hansen.

Svend Lindholm Hansen er forstander på Aalestrup Naturefterskole. Arkivfoto: Dorte Søgård Schou

Eleverne fik besked om situationen fredag middag, og der var mange spørgsmål.

- Selvfølgelig var der også nogle, der var lidt urolige, og der blev stillet mange spørgsmål. For eksempel hvad man skal gøre, hvis man nu bare skal hjem efter 14 dage. Men det kan man jo også godt. Så skal man bare bliver hjemme den sidste tid og modtage fjernundervisning, siger forstanderen.

Også situationen for lærere og personale, der pendler til og fra efterskolen fra hjem uden for kommunen er der styr på. Det kan man godt.

- Vi har ansvaret for de 78 elever i døgndrift, så det er jo en livsnødvendig opgave. Der vil være noget kontorarbejde, der kan gøres hjemmefra, men der skal jo mad på bordet, og tingene skal fungere, så langt de fleste ansatte kommer også på arbejdem som de plejer, siger Svend Lindholm Hansen.

Restriktioner i de nordjyske kommuner træder i kraft mandag den 9. november.


Det kan jo godt være lidt hårdt og intenst for nogle, at man skal være her i fire uger uden pauser eller et pusterum, så det er vi opmærksomme på.

Nicolai Vangkilde Terp, forstander på Skals Efterskole.
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce