Annonce
Rundt om Viborg

Nye borgere i landdistrikterne: - Man skal godt nok være vedholdende

Formanden for landdistriktsudvalget, Mette Nielsen, og til højre for hende formanden for Vibland, Lone Kastberg, lytter opmærksomt. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Årets landdistriktskonference havde som overordnet tema mulighederne for at tiltrække nye tilflyttere til de mindre samfund. Det kræver et stort arbejde.
Annonce

Viborgegnen: Hvordan får vi flere til at bosætte sig i landdistrikterne?

Det var det store overordnede spørgsmål, da landdistrikstudvalget og Viborg Landsbysammenslutning - Vibland kaldet - holdt fælles landdistriktskonference på Energimuseet tirsdag eftermiddag og aften.

Til at give input til den diskussion var der oplæg af blandt andre formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

Begge kom med passionerede oplæg og flere overordnede ideer til, hvad der grundlæggende skal være i orden, hvis man skal tiltrække flere og nye beboere, men som flere af tilhørerne gav udtryk for i spisepausen, så kom der nok ikke så voldsomt meget nyt på bordet fra de to.

- Vi ved jo ofte godt, hvad vi skal gøre, men vi mangler ofte de gode råd til, hvordan vi kommer derhen, sagde Alice Schrum fra Vammen.

Hun synes, at der stadig er meget langt fra visioner til reel handling fra blandt andet kommunal side.

- Man skal godt nok være meget vedholdende, hvis man vil arbejde for at sikre de mindre samfund udviklingsmuligheder, sagde Alice Schrum.

Byrådsmedlem Kurt Johansen fra Ulbjerg (i ternet skjorte) var selvfølgelig også til konference.
Annonce

Godt i gang

Det var byrådsmedlem Elo Nielsen (SF), der selv er oplands-beboer og medlem af landdistriktsudvalget, ikke utilbøjelig til at give hende i hvert fald delvis ret i, men han mente nu også, at der er kommet mere fokus på udviklingen af landdistrikterne - og mere handling.

- Men ja, vi skal også selv drive det meget i de mindre samfund, hvis vi skal få ting til at ske, sagde Elo Nielsen.

Det ved formanden for Vibland, Lone Kastberg fra Møldrup, om nogen godt, og hun ser da også mange udfordringer forude.

- Men vi er jo også godt i gang. Se bare på fremmødet her i aften. Det vidner da om, at vi er mange, der gerne vil de små samfund, og jeg er rigtig glad for, at vi sætter fokus på, hvordan vi får flere beboere i oplandet, sagde Lone Kastberg.

Også landdistriktsudvalgets formand, Mette Nielsen, så arrangementet som en succés, og emnet meget vigtigt.

- Det er en fornøjelse, at der er lige så stor opbakning til konferencen som sidste år, og jeg er sikker på, at vi alle går hjem herfra i aften med ny inspiration, sagde Mette Nielsen.

På aftenen skulle også en nystiftet ildsjæle-pris uddeles, og her var blandt andet Møldrup Borgerforening blandt de nominerede for deres arbejde med at holde byen i stand. Prisen gik dog til Jeppe Hartz fra Vejrumbro.

Der var godt fyldt op i salen på Energimuseet.
Der var også folk med rygmærker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce