Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Pas på, naturen kan blive en ren krudttønde: Landbruget forbereder sig på en hed høst

Landmænd er gerne fri for denne situation, og så er forebyggelse en god ting, når den store bid af årets høst skal i hus fra næste uge.
Naturen bliver med et par ugers varme en ren krudttønde. Pas på ved høstarbejde og ved færden i naturen, lyder advarslen.
Annonce

viborg: Sammenlignet med sidste år, hvor der på nuværende tidspunkt allerede havde været afbrændingsforbud i flere uger, så er vi bedre stillet i år. Det kan dog ændre sig drastisk i løbet af kort tid.

Ud fra tørkeindekset, som er indikatoren for brandfare i naturen, så ligger vi i Midtjylland på et normal stade efter lidt regnvejr i weekenden. Denne uges varme kan ændre billedet meget hurtigt.

- Tørkeindekset ser allerede fra torsdag ud til at ændre sig til moderat eller høj, og da varmen fortsætter i en uge, skal man begynde at tænke sig om ude i naturen, siger brandinspektør Vagn Erik Jensen, Midtjysk Brand & Redning.

Heldigvis har brandmændene været forskånet for ret mange udrykninger til naturbrande i forår og forsommer.

- Men ingen tvivl om, at det er tørt igen, uden at vi på nuværende tidspunkt taler om afbrændingsforbud, siger Vagn Erik Jensen.

Landmændene tager fra næste uge fat på den store bid af høsten, og i tørre somre forårsager arbejdet med maskiner altid høstbrande, som i værste fald kan brede sig til naturen.

I forhold til sidste år er Vagn Erik Jensen lidt fortrøstningfuld, da der stadig er grønne kanter omkring landmændenes marker.

Han henviser i øvrigt til en ny hjemmeside, brandfare.dk, hvor man kan følge tørkeindekset fra dag til dag. Her kan man også tjekke, om varmen medfører afbrændingsforbud i den kommune, hvor man opholder sig.

Annonce

Landmænd forebygger

Når man arbejder med maskiner i tørre omgivelser, kan det medføre en brand. Det sker under høst typisk ved, at der opstår en gnist ved, at metal rammer en sten. Det kan også være ved omvikling, når noget roterer, og der sker en opvarmning, men også ved brud på el-kabler, som giver kontakt med metal og skaber gnister.

Det er svært at gardere sig imod, men mange landmænd lærte sidste år, at der kan begrænses mange skader med forebyggende tiltag, og det kan begynde med at holde godt øje med høst-materiellets tilstand.

- Der bliver brug for forebyggelse. Efter et solidt regnvejr lyder det ofte fra folk uden for landbruget, at nu må de bønder da snart have fået nok. Det er dog langt fra tilfældet, for efter tørken sidste år er depoterne slet ikke fyldt op. Der er nok et nedbørsunderskud på omkring 300 millimeter, og lige nu sker der en daglig fordampning på 5-6 millimeter. Har man i år prøvet at grave et træ eller busk op, er der tydeligvis tørt hele vejen ned til rødderne, siger Hans Thostrup, teknisk rådgiver ved rådgivningsselskabet LMO.

Landbrugsorganisationerne har samarbejdet med Beredskabsstyrelsen og de lokale beredskaber, altså brandvæsnet, om at styrke sikkerheden i landbruget i høsten.

Når en mejetærsker koster på den pæne side af en million kroner, kan det godt betale sig at følge de gode råd, frem for at en dyr maskine går op i flammer.

Et af rådene er rengøring af mejetærskeren for støv og halmrester. En landmand fandt ud af, at en kraftig løvblæser er langt bedre til det arbejde end en kompressor.

Hvis uheldet er ude, og der opstår en brand, kan man forebygge langt ud over pulverslukkere ved at stille en tank- eller gyllevogn med vand klar ved marken. En harve eller plov kan også stå klar til at lave brandbælter med.

- Når der høstes på meget store marker, kan det være svært at angive, hvor man nøjagtigt befinder sig ved en alarm om brand. Det er et rigtigt godt råd at få installeret en 112-app på sin smartphone. Så kan alarmcentralen se de nøjagtige koordinater på, hvor der ringes fra, lyder rådet fra Hans Thostrup, med tanke på Svinkløv Badehotel som skrækeksemplet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
ugeavisen.dk

- Der er ikke noget, jeg ikke tør

Annonce