Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Pottemageri: Lærling og mester sammen om ny butik

Mads Ottow og Lone Bekker er begge begejstret for samarbejdet, som blandt andet har udmøntet sig i en ny, fælles butik, "Pottemagerens lærling", i Hjarbæk. Foto: Jens Peder Østergaard
Efter en tid i "fritidslære" som pottemager er Lone Bekker gået sammen med sin mester, Mads Ottow, om butikken "Pottemagerens lærling" i Hjarbæk.
Annonce

Hjarbæk: - Når du kun er i fritidslære, tager det jo mange år, før du er udlært, joker Mads Ottow til Lone Stoffer Bekker, mens de viser rundt i og fortæller om deres nye, fælles keramikbutik, "Pottemagerens lærling", på Strandvej i Hjarbæk.

"Lærlingen" det er altså 53-årige Lone Bekker, og mesteren Mads Ottow, der er en halv snes år ældre.

Og ja, Lone har efter et halvt års oplæring selvfølgelig en del at lære og erfare om faget, og et officielt svendebrev får hun nok aldrig, for pottemageruddannelsen findes ikke længere.

Men alvorligt talt, så erkender Mads Ottow gerne, at Lone Bekker både er talentfuld og lærenem, og som professionel og meget erfaren - han blev udlært for 40 år siden. Og det er sammen med den gode kemi også en årsag til, at han gerne deler udstilling og butik med "amatøren", for hvem pottemageriet og butikken fortsat vil være en fritidsbeskæftigelse i mange år frem.

- Men en fritidsbeskæftigelse, som jeg tager meget alvorligt, tilføjer hun.

Det har været rigtigt positivt for mig. Pottemagerarbejdet er jo ellers ofte lidt ensomt

Mads Ottow, pottemager

Annonce

Andet end arbejde

I det daglige er hun leder af daginstitutionen "Bulderby" i Viborg, og det bliver hun ved med at være.

- Jeg har altid gået meget op i mit arbejde, og det gør jeg fortsat. Men det behøver jo ikke at fylde det hele, siger Lone Bekker, der egentlig - sammen med sin mand, Morten Bekker, kom til den erkendelse, da de sidste sommer gik 800 kilometer på den spanske camino.

Der gik dog lidt tid, før den beslutning udmøntede sig. Men den tog form, da Lone i vinter var på weekendkursus i pottemageri hos Mads Ottow i hans værksted "Det blå hus" i Boyesgade i Viborg.

- Der opdagede jeg, at det lige var mig, fortæller hun.

Efterfølgende overtalte hun Mads til at tage hende ind som "fritidslærling" nogle timer om ugen. Og selv om det var og er langt hen ad vejen et mester-lærlinge-forhold fandt de to også ud af, at de supplerede hinanden godt, og at Lone også kom med nye ideer og inspiration til Mads.

- Det har været rigtigt positivt for mig. Pottemagerarbejdet er jo ellers ofte lidt ensomt, siger Mads Ottow.

Annonce

Beliggenheden

I et halvt års tid har de to så jævnligt klasket ler, formet kopper, tallerkener, vaser og andet i "Det blå hus".

Hen ad vejen blev det også til, at de besluttede at åbne en fælles butik i Hjarbæk, hvor Lone og Morten Bekker har boet et et halvt andet års tid.

Det var så heldigt, at huset på Strandvejen 10 - ud over en fantastisk beliggenhed med udsigt over havnen og det meste af Hjarbæk Fjord - også har en høj kælder med indgang i jordniveau. Og her er der plads til både et lille udsalg af Mads' og Lones ting - også nogle fælles produkter - samt en drejeskive og en ovn, som Lone har investeret i. En drejeskive, som endnu ikke er sat op, og en ovn, der heller ikke er sluttet til endnu.

- Men det bliver så godt, lyder det begejstret fra Lone Bekker.

Hun og Mads Ottow åbnede officielt "Pottemagerens lærling" i fredags, men uofficielt har butiksdøren været åben i nogle uger. Det meste af tiden med selvbetjening, mens ægteparret Bekker var var på ferie.

Også frem over vil der ind i mellem være selvbetjening, men ellers regner Lone og/eller hendes mand med som regel selv at være der fredag eftermiddag og i weekenden. Og Mads Ottow vil naturligvis også være at træffe der i ny og næ.

- Det var lige mig, opdagede Lone Bekker, da hun for godt et halvt års tid siden begyndte med pottemageriet hos mesteren Mads Ottow i Viborg. Nu haer de sammen åbnet en keramikbutik i Hjarbæk. Foto: Jens Peder >Østergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce