Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Ralph kæmper for bedre forhold i psykiatrien

Ralph Jørgensen voksede op i København og boede i telt med sine forældre fra maj til oktober. Han købte Klejtrup Kro sammen med sin ekskone og havnede i Midtjylland, hvor han siden blev ildsjæl og fortsat kæmper for bedre forhold i psykiatrien. Foto: Jane Gisselmann
Ralph Jørgensen er en af de frivillige pårørende, der har været frontkæmper på psykiatriområdet i en årrække. Han glæder sig over finansloven, men påpeger, at der de seneste år er blevet nedlagt cirka 15.000 psykiatriske sengepladser. Som far til en skizofren søn ved han alt om, hvilke nedture både psykisk syge og deres pårørende går igennem.
Annonce

KLejtrup: I en periode tog Ralph Jørgensen og hans daværende kone meget ofte på camping i Tyskland.

Minimum hver anden weekend og af og til hyppigere pakkede de bilen og kørte over grænsen. Og mens de sad i bilen og betragtede, hvordan landskabet panorerede forbi ruderne, talte de som regel om det emne, de ironisk nok prøvede at flygte fra – deres søns sygdom.

- Når han var indlagt og var mest psykotisk, ringede han til os 50-70 gange om dagen. Det var dybt frustrerende, for vi kunne jo ikke hjælpe ham. Vi spurgte lægerne, om de ikke kunne tage telefonen fra ham bare i nogle timer, for det hjalp jo hverken ham eller os, at han ringede så meget. Men det kunne ikke lade sig gøre. Derfor fandt vi på at tage til Tyskland. Så ringede han ikke. Det var for dyrt, siger Ralph Jørgensen.

Annonce

Tusindvis af timer

Det gør ondt at se et menneske, man elsker, lide uden at kunne hjælpe, og den magtesløshed, man ind imellem føler som pårørende til en psykisk syg, kan være nærmest invaliderende.

Det ved Ralph Jørgensen alt om. Ikke alene har han som far til en skizofren søn gjort sig adskillige personlige erfaringer. Han har også tusindvis af timers samtaler med andre pårørende lagret i sit system.

Ralph Jørgensens søn blev indlagt første gang på en psykiatrisk afdeling, da sønnen var ganske ung. Allerede før Ralph Jørgensen gik på efterløn som 60-årig, helligede han sig kampen for bedre forhold i psykiatrien. Han meldte sig ind i foreningen Bedre Psykiatri og kom hurtigt i bestyrelsen både på landsplan og lokalt.

I adskillige år var han formand for den lokale afdeling og var så optaget af arbejdet både i Bedre Psykiatri og i diverse råd og udviklingsprojekter, at han skyder på, at han i gennemsnit havde cirka 37 timers frivilligt arbejde om ugen.

- Jeg var jo den eneste, der ret hurtigt ikke længere var på arbejdsmarkedet i bestyrelsen, så det var oplagt, at det var mig, der tog mig af eksempelvis telefonrådgivningen, forklarer han.

Annonce

En hjertesag

Vi sidder i Ralph Jørgensens rækkehus i Klejtrup, hvor han har boet, siden han blev skilt fra sin ægtefælle.

Selvom engagementet i sidste ende nok var årsagen til, at han og konen gled fra hinanden, har Ralph Jørgensen ikke fortrudt, at han har kæmpet pårørende til sindslidendes sag.

For nogle år siden trak han sig ud af den lokale bestyrelse, men han er fortsat medlem af Bedre Psykiatri og er i dag, 73 år gammel, medlem af både det lokale udsatteråd i Viborg Kommune og er næstformand i Region Midtjyllands Patientinddragelsesudvalg.

At kæmpe for bedre forhold i psykiatrien vil være Ralph Jørgensens hjertesag, til den dag han holder op med at trække vejret, vurderer han. Af samme grund har han naturligvis fulgt interesseret med på sidelinjen i den finanslov, der nu giver en økonomisk oprustning af psykiatrien.

I Klejtrup er Ralph Jørgensen godt tilfreds med den nye landspolitiske linje, men den er absolut også tiltrængt, vurderer han.

- Psykiatrien er blevet beskåret uhyggeligt meget de senere år. Der er nedlagt cirka 15.000 sengepladser på landsplan over de seneste 20 år. Så det siger sig selv, at der er nødt til at ske noget nyt. De har jo ikke fjernet problemet. Det er bare blevet flyttet, så andre i systemet har betalt, siger han og fortsætter:

- Jeg danser ikke rundt, men det er da et plaster på såret.

Annonce

Klejtrup Kro

Moren, der var dygtig til at lave mad, og selv under de primitive forhold på campingpladsen om sommeren tryllede det ene velsmagende måltid frem efter det andet, inspirerede sin søn til at gå kokkevejen.

Unge Ralph mødte en pige fra Fyn og flyttede til Sydfyn, hvor han endte med at blive hængende. Selvom forholdet gik i stykker, forelskede han sig i endnu en fynbo. Han blev gift, fik job på Hotel Nyborg Strand og blev far til en søn og en datter.

Da han blev fyret på grund af en uenighed mellem ham og direktøren på Hotel Nyborg Strand, havde han kortvarigt endnu et kokkejob, men smed efterfølgende viskestykket i ringhjørnet. Han havde fået nok af skæve arbejdstider og stressende arbejdsforhold.

I flere år arbejdede Ralph Jørgensen som postbud og nød at være hjemme om eftermiddagen med sin familie, men en drøm ulmede alligevel i ham, og da han og hans kone, der arbejdede i hjemmeplejen, blev tilbudt at købe Klejtrup Kro - et for dem ukendt sted midt i Jylland - slog de til.

De første år knoklede både Ralph og hans kone på kroen, som det hurtigt lykkedes dem at få gjort til en velfungerende forretning, men da en vej blev omlagt, så turistbusserne ikke længere kørte forbi kroen på vej til Verdenskortet i Klejtrup, blev det økonomiske fundament under kroen ødelagt.

- Vi mistede mellem 5000-7000 kroners indtjening om dagen i den periode. Det kunne slet ikke hænge sammen længere, fortæller han.

Ralph Jørgensen er en rolig mand af natur. I de 35 år, han levede sammen med sin ekskone, havde de stort set ikke et eneste skænderi.

Nedturen med kroen gik ham på, men ikke mere end at han trak på skuldrene og tog et job som chauffør for en blomstergrosserer, og hans kone fandt tilbage i hjemmeplejen.

Drømmen var afprøvet. Det gik ikke. Sådan var det.

Annonce

Kastebold i systemet

De største menneskelige udfordringer begyndte først at melde sig, da Ralph Jørgensens søn, nogle år efter var blevet en ung mand, som forældrene havde svært ved at nå ind til.

Meget jævnligt var sønnen psykotisk og selvmedicinerede sig med hash. Med hjælp fra deres nabo, der var socialpædagog og havde erfaring med psykisk sygdom, blev sønnen til sidst indlagt, og en lang rejse med indlæggelser, medicin, diagnoser, ny medicin, nye sagsbehandlere, nye læger og forskellige botilbud var begyndt.

Ralph Jørgensen kan stadig huske flere af de samtaler, han har haft med behandlingssystemet i tidens løb. Han husker følelsen af at blive talt ned til og være magtesløs tilskuer til, at sønnen eksempelvis fik ny medicin, der fik ham til at tage 50 kilo på i løbet af tre måneder og blev flyttet ind i et bosted omgivet af garvede misbrugere.

Han kender alt til fornemmelsen af at være kastebold i systemet.

Efter 17 år på et bosted i Hinge er hans søn for nylig blevet flyttet i egen lejlighed i Kjellerup, fordi bostedet i Hinge er blevet nedlagt.

- Stefan (sønnen red.) har haft det fantastisk godt i Hinge. Han har været stoffri og socialt så velfungerende, som han på intet tidspunkt var før. Nu har de flyttet ham. Så må vi se, hvad der sker, siger han og trækker på skuldrene.

Annonce

Bevar håbet

Der skal meget til at ryste et menneske, der står fast efter så mange års kamp.

Hverken skilsmissen eller en nylig overstået kræftsygdom har kunnet vælte den tidligere formand for Bedre Psykiatri i Viborg.

Han fik opereret alle sine tænder ud, da han skulle have kemoterapi og stråler i halsen – men lyser som en sol, når han peger ud på sin nye varevogn eller taler om sin kæreste eller om sit eneste barnebarn, der bor på Fyn hos hans datter.

Og han griner og plirrer glad med øjnene, når han fortæller, at han er holdt op med at bruge briller, efter han blev opereret for grå stær.

Når hans tanker har været mest formørkede, har han samlet lyst til livet ved at dreje træ. Den lille stue er fyldt med hjemmedrejede lysestager og små skulpturer.

Livet er, som man tager det, og det lyse skal have mest plads, mener manden, som fortsat har et overordnet budskab til alle, der lever med psykisk sygdom:

- Det er vigtigt at bevare håbet. Vi må håbe på det bedste og forsøge at leve med resten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce