Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Sådan gør du: Det er let at hjælpe pindsvinet i haven

Anne Marie Duus har bygget et fodersted til sine pindsvin. Det består bare af en træpalle med en tagplade oven på. Foto: Morten Dueholm
Et af havens hyggelige nyttedyr har det skidt blandt andet på grund af klima-forandringerne, men har du en have, skal der ikke meget til for at hjælpe den lokale bestand af pindsvin.
Annonce

Vammen: Mange synes, at pindsvinet er et hyggeligt bekendtskab i haven. Man møder det som regel kun i tusmørket, når det nataktive dyr vågner i sit skjul og begynder at rode gennem bede og buskadser på jagt efter sin føde af kryb og kravl. Ofte kan man høre pindsvinets puslen og snøften, inden man får øje på det.

Men selv om pindsvinet er både populært og nyttigt set med haveejerens øjne, så har bestanden det skidt i disse år. Det skyldes blandt andet klima-forandringerne. Lange perioder med tørke gør det svært for pindsvinet at finde føde, og våde somre ud over det normale er heller ikke godt for dyrets trivsel.

Hvis man er haveejer, skal der faktisk ikke meget til for at hjælpe den lokale bestand af pindsvin, og en del af indsatsen kræver for så vidt bare det, at man evner at læne sig tilbage i stolen på terrassen, for et område med uplejet buskads og krat er en oase for pindsvinet. Den traditionelle villahave med udelukkende hæk og græsplæne er til gengæld den rene ørken.

Annemarie Duus, der bor på en landejendom lidt uden for Vammen nord for Viborg, går forrest, da vi bevæger os ind i et lille krat med træer og buske tæt ved et af ejendommens udhuse. Her har hun en ganske almindelig træpalle liggende. Over den ligger en tagplade, og her fodrer hun "sine" pindsvin med katte-tørfoder.

Det er midt på formiddagen, så der er ikke et pindsvin at se, men om aftenen og natten kommer fem til 10 pindsvin frem for at spise. Fidusen med træpallen er, at den giver god beskyttelse til pindsvinene. Når tagpladen ligger på, kan kattene ikke komme til foderet - katte kan nemlig ikke kravle - og så slipper hun altså for at tiltrække eventuelle vilde katte. Hvis man placerer sin brændestak oven på en palle, har man også skabt en rigtig god og fredelig pindsvinebolig.

Rundt omkring i haven har Annemarie Duue stillet hønsevandere op.
Annonce

Vand er vigtigt

Efter besøget på foderstedet viser hun rundt i resten af haven. Flere steder har hun vand stående til pindsvinene. Hun har stillet nogle ganske almindelige hønsevandere op. De ligner nærmest omvendte spande, og fra dem kan pindsvinene altid få vand. Adgangen til vand, som mangler i rigtig mange villahaver, er endnu vigtigere end foder. Det er en skrøne, at pindsvin har godt af mælk. De bliver syge og kan dø af at drikke mælk.

- Man behøver ikke fodre for at få pindsvin i haven, men det hjælper dem jo til at få mad nok for eksempel i en tør sommer, hvor der ikke er så mange biller og insekter. Men hvis man fodrer, kan man jo gøre det et par gange om ugen, for det er kun tænkt som støtte-fodring. Jeg lægger ikke mere foder ud, end at det er væk næste dag, og selv om vi bor på en landejendom har vi aldrig haft problemer med, at det tiltrækker rotter, siger hun.

- Der er nogle biologer, der synes, at man skal lade naturen klare sig selv, men det er jo ikke naturen, der har skabt den verden, som vi har i vores haver, og insekter og andre kriblekrable-dyr er altså også i tilbagegang, tilføjer hun.

På rundturen i haven viser hun, at familien også har både terrasse og tætklippet græsplæne. Det er ikke i denne del af haven, at pindsvinene trives, men man kan altså sagtens både have en pæn del af haven til menneskene og en vildere del til pindsvin og anden natur. Åbne kompostbunker med grene, blade og kvas og væltede træstammer er også guf for pindsvin, for her kan de finde masser af biller og insekter.

Annonce

Klarer gåsebillerne

- Pindsvin er gode til at holde de gåsebillelarver væk, som plager mange haveejere. Man kan finde små huller i græsplænen, hvor de har stukket snuden ned for at spise gåsebillelarver. De holder også snegle væk. Snegleæg er ren kaviar for pindsvinene, men man må aldrig bruge sneglegift eller anden gift i den pindsvinevenlige have, for pindsvinene kan ikke tåle giften. Jeg har set pindsvin, der var helt sorte i snuden, fordi de havde spist sneglegift, fortæller Annemarie Duus.

Det hører også med til den pindsvinevenlige have, at man skærmer pindsvinet mod nogle af de farer, der findes i menneskenes haver. Robot-plæneklippere skal ikke køre om natten, for de kan slå pindsvinene ihjel eller lemlæste dem. Børnenes fodboldmål kan også være en trussel, for pindsvinene kan sidde fast i nettet, men det kan man klare ved at klippe de nederste 10 centimeter af nettet væk. Nedgravede trampoliner, havebassiner, lys-skakte og lignende "huller", hvorfra pindsvinene ikke selv kan komme op, hvis de falder ned, er også en trussel.

Pindsvinet er et nyttedyr, som trives godt i vores haver, fordi det er i relativ sikkerhed for sine fjender som for eksempel ræve og grævlinger.
Annonce

Plejer syge pindsvin

Når man møder Annemarie Duus er det tydeligt, at hun er lidt af en pindsvineekspert, men det er faktisk kun få år siden, at hun kastede sin interesse på det sjove dyr. Hun er med i foreningen Dansk Pindsvinepleje og Beskyttelse og har i et par år fungeret som pindsvineplejer. Når man kontakter foreningen, fordi man har mødt et sygt eller tilskadekomment pindsvin, så har Annemarie Duus været en af de plejere, som foreningen henviste til.

Hun har behandlet og plejet utallige pindsvin. De kan få mange af de sygdomme, som mennesker også kender til, som lungebetændelse og blærebetændelse, men de kan også få skab, hvis de kommer for tæt på en ræv, eller de kan blive angrebet af spyfluemaddiker, hvis de er svækkede. Nogle af hendes "patienter" har bare været unger, der er født for sent eller ikke har fået mad nok. En pindsvineunge skal om efteråret veje omkring 600 gram for at klare sig gennem vinteren, hvor den ligger i hi. Har den ikke tilstrækkeligt med fedt på kroppen, vågner den bare i januar og dør af sult.

- Pindsvin er nogle fantastiske dyr. De lærer at kende mennesker på deres lugt, og de finder hurtigt ud af, at man er der for at at hjælpe. Jeg har behandlet et pindsvin med skab, som kun vejede 249 gram. Al dets hud skallede af, og det var seks måneder om at komme sig. Hun ville kun spise, når jeg holdt hende, men efter seks måneder kunne jeg sætte hende ud igen som en flot dame, fortæller hun.

Annonce

Mor passer ungerne

Hos pindsvinene er det udelukkende moderen, der passer ungerne. Hannen og hunnen møder kun hinanden, når de parrer sig. Det sker i juni, og der kan man høre en masse møffen og bøffen i buskadset. Efter fem-seks ugers drægtighed føder hunnen ungerne - grisene, kaldes de. Ungerne dier i cirka seks uger, og så gælder det ellers om at komme i gang med at spise, så de bliver store nok til at klare sig gennem vinteren.

Kønsrollefordelingen kan nok få nogen til at drage en sammenligning med mænd og kvinder.

- Hannerne er som regel rolige, mens hunnerne er nogle hidsige krabater. Det kan min mand også godt få nogle sammenligninger ud af, konstaterer Annemarie Duus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce