Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Sådan kan boligejerne selv sikre sig mod skybrud

2. juni 2011 blev København udsat for af et voldsomt skybrud, der lagde flere steder af Hovedstaden under vand. Forsikringsbranchen vurderer, at halvdelen af de samlede udgifter til københavnerhændelsen i 2011 på ni milliarder kroner inklusiv selvrisiko og ikke-forsikrede ejendele kunnet have været sparet, hvis boligerne havde haft højvandslukke og husene kunne have modstået 10 centimeter mere regn, end de var konstrueret til. PR-foto
Lige nu er der højsæson for skybrud og dermed oversvømmelser. Men husejere kan selv være med til at minimere følgerne af de stadig hyppigere og kraftigere vandmasser fra oven.
Annonce

Bolig: Mange fliser omkring huset kan gøre det svært for regnvand at komme væk fra overfladen. Og da skybrud bliver stadig hyppigere kan det være med til at give problemer for husejerne, der kan skærme sig mod oversvømmelser ved at aflede regnvandet og tage andre enkle forholdsregler.

Vandsektorens brancheorganisation, DANVA, er klar med inspiration til, hvordan man selv kan være med til at minimere risikoen for vandskader:

- Oversvømmelser kan have store økonomiske omkostninger for den enkelte boligejer. Det er derfor vigtigt at finde ud af, om man selv kan sikre sin bolig mod konsekvenserne, når skybruddet rammer ens matrikel, siger kommunikationschef i DANVA, Karsten Bjørno i en pressemeddelelse.

Syv skybrudsråd

1. Luk vinduer og døre. Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen.
2. Luk ventilationshuller i ydervæggene. Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, bør du lukke dem - for eksempel med en krydsfinerplade.
3. Tjek afløb og tagrender. Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.
4. Sikker opbevaring i kælderen. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå på stålreoler, som kan desinficeres.
5. Tjek terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset kan du grave mindre kanaler i terrænet og lede vandet væk fra huset og længere ud i terrænet.
6. Brug sandsække. Du kan stoppe en del vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække eller plastiksække med jord på de utætte steder.
7. Begræns opstigende kloakvand. Du kan få monteret højvandslukke og/eller sløjfe gulvafløb i kælderen.
Annonce

Højvandslukke, dræn og pumpebrønd

En af de ting, der effektivt beskytter boligen mod oversvømmelser er en højvandslukke.

- Normalt passerer spildevandet forbi højvandslukket ud i kloakken, men ved skybrud lukker det automatisk, så der ikke kan strømme vand den anden vej ind i boligen. Man kan også anlægge dræn og installere pumpebrønd, siger Karsten Bjørno.

En overordnet fællesløsning mod oversvømmelse er separatkloakering, hvor vandselskaberne anlægger rørsystemer, som husejere kobles på, så man skiller regnvand fra spildevand. Det betyder, at i tilfælde af skybrud, så kan vandet fra oven ikke påvirke kapaciteten i kloakrørene, hvilket minimerer risikoen for, at kloakvand presses op på gadeniveau og ind i boliger.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce