Annonce
Rundt om Viborg

Småt er godt: Elever på lille landsbyskole stortrives

På Ulbjerg Skole lægger man meget vægt på undervisning på tværs af klasserne og på, at eleverne kommer ud i "virkeligheden". Foto: Ulbjerg Skole
På grundskolerne i Viborg Kommune stortrives eleverne. Kommunens gennemsnitlige trivsel ligger på 94 procent, hvilket er højere end landsgennemsnittet. På den lille Ulbjerg Skole med undervisning på tværs af årgange er trivslen helt i top - 98 procent.
Annonce

Ulbjerg: Viborg kommune ligger over landsgennemsnittet, når det kommer til den generelle trivsel på grundskolerne. Det viser en uddannelsesstatistik fra Børne- og Undervisningsministeriet. Mens gennemsnittet i trivsel for hele landet ligger på 92 procent, ligger det i Viborg Kommune på 94 procent.

Lokalt ligger Ulbjerg Skole helt i top med en gennemsnitlig trivsel på 98,1 procent. Skoleleder Ivan Flarup Hansen mener i høj grad, at skolen er særlig, fordi den ikke er så stor.

Det er med til at give en række muligheder, som påvirker trivslen i den rigtige retning.

- Vi har ikke ren årgangsopdelt undervisning, men arbejder på tværs af klasseårgangene. Vi har plads til at lave anderledes ting som udeundervisning om onsdagen for indskolingen, og projektundervisning for mellemtrinnet, der er med til at give undervisningen et anderledes bidrag, siger han.

Ulbjerg Skole er med omkring 80 elever blandt Viborg Kommunes mindste folkeskoler, men elevtrivslen er ifølge en landsdækkende undersøgelse helt i top. Foto: Louise Raundahl
Annonce

Hold med flere årgange

På Ulbjerg Skole bliver der en del af ugen undervist på såkaldte planethold, hvor man er blandede elever fra 0.-3. klasse eller 4.-6. klasse. Resten af ugen er man på faghold, hvor undervisningen bliver niveaudelt. Skolen har stort fokus på deres antimobbestrategi, som ifølge Ivan Flarup Hansen virker, som den skal. Han påpeger, at børn i trivsel lærer bedst og derved også har større mulighed for at udnytte deres potentiale.

- Alle børn kender alle voksne og omvendt. Det giver en enorm tryghed, og vi kan se, at eleverne er gode til at hjælpe hinanden på tværs af årgange. Og så har vi enormt god kommunikation mellem skole, forældre og elever. Vi vil gerne have at alle børnene ved, at de bliver set, siger han.

Ulbjerg Skole går fra 0.-6. klasses-elever, hvorefter de fortsætter på Skals Skole. De to skoler har sat en fælles retning på området, og personalet fra begge afdelinger har et tæt samarbejde.

Annonce

Mistrivsel opdages tidligt

Næstformanden for Viborg Skolelederforening, Christian Maarslet, påpeger især én ting, som er grundlæggende for kommunens trivselsplacering:

- Alle skoler i Viborg Kommune har et fælles værktøjssystem, der hedder TOPI. Det står for tidlig opsporing og indsats. Lærerne sætter sig ned i teams og går alle elever igennem tre gange om året. Er der mistrivsel tager man fat i det med det samme. Derudover har vi trivselsdage, trivsel på tværs og vores årlige trivselsundersøgelse, som vi følger op på. Det tror jeg kan være med til, at vi som kommune ligger højt på trivslen, siger han.

I undersøgelsen er børnene blevet bedt om at vurdere deres egen trivsel indenfor forskellige temaer på en skala fra 1-5. Alt over 3 regnes for god trivsel.

Sammenlignet med både landsgennemsnittet og med de øvrige folkeskoler i Viborg Kommune trives eleverne på Ulbjerg Skole særdeles godt. Foto: Ulbjerg Skole
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce