Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Ulbjerg har det hele: Højt til himlen og masser af fællesskab

Der er trygt og godt i Ulbjerg, fastslår Ulbjerg Lokalråds formand, Jesper Steenfeldt, og næstformand Christina Ambrosius. Foto: Morten Pedersen
Det blev ikke Ulbjerg, der løb med titlen som årets lokalområde i Viborg Kommune.  Landsbyen har nu alligevel en masse positivt at byde på. Et stort antal foreninger vidner om både fællesskab og masser af frivillige - og så er der højt til himlen og skøn natur, lyder det.
Annonce

Ulbjerg: Masser af af fællesskab, godt med frivillige og en evne til at gå sammen og få tingene gjort selv. Og så er der smuk natur og højt til himlen.

Sådan lyder nogle af superlativerne for landsbyen Ulbjerg i forbindelse med kåringen af årets lokalområde.

Ulbjerg Lokalråds Jesper Steenfeldt Laursen, og næstformanden Christina Ambrosius slår hæfter sig særligt ved de bløde værdier:

- Vi er en by med masser af fællesskaber for både unge og gamle og høj og lav, siger Jesper Steenfeldt Laursen.

- Vi har omkring 20 foreninger i en by med 500 indbyggere - 400 af dem er aktive i de fællesskaber, og 100 er engageret i de forskellige foreninger på den ene eller den anden måde, tilføjer Christina Ambrosius.

Annonce

Favner bredt

Flere af foreningerne favner særligt bredt i forhold til alder, interesser og nationaliteter og er med til at skabe nye fællesskaber, fremhæver de to Ulbjerg-borgere.

Et nyere initiativ er Gå-fællesskabet Gang i Ulbjerg, hvor skiftende værter inviterer til gåture i området med nye oplevelser og nye relationer som ekstra plusser. Et andet eksempel er Motion på Tværs, som byens største forening, Ulbjerg Gymnastikforening, står bag.

Her mødes både unge og ældre til forskellige aktiviteter i hallen - spinning, floorball, en svømmetur eller fitness - der sluttes med kaffe  og en snak. Også fællespisning for enlige mænd er en ny succes i byen, lige som volleysporten har fået nyt liv med en stor gruppe østeuropæere, der bor og arbejder på egnen.

Fælles for eksemplerne er, at det ene fører det andet med med sig, så flere deltager i flere og flere aktiviteter.

- Men ser jo typisk, at en aktivitet bliver mere end bare det. At der kommer en social vinkel, og at man også spiller kort eller bytter planter eller opskrifter og den slags, påpeger Jesper Steenfeldt Laursen.

Også de faste arrangementer, der samler mange af byens borgere hvert år, bliver fremhævet: Byfesten, halloween-optog, lokaldyst og modeshow i efteråret er faste indslag i Ulbjerg-kalenderen - med undtagelse af den corona-ramte sommer i år naturligvis.

Annonce

Frivillige timer

De mange foreninger involverer som nævnt mange frivillige - omkring 100 er engagerede i en eller flere foreninger som frivillige. Og det giver sig også udslag i konkrete projekter, der er drevet frem og gennemført med mange frivillige timer.

Ulbjerg Idrætsforening har med hjælp fra frivillige fået bygget nyt klubhus. Foto: Morten Pedersen

Over de seneste par år har Ulbjerg Idrætsforening bygget nyt klubhus, ligesom friluftsbadet har fået en gennemgribende renovering. I alt er der lagt i omegnen af 5000 frivillige arbejdstimer i de to projekter.

Desuden har skytteforeningen renoveret lokaler og faciliteter med hjælp fra frivillige, så der bliver taget ved og skabt nyt i fællesskab.

Måske er der særlig mentalitet i de mindre landsbysamfund fordi, at man ikke kan regne med, at der kommer nogen og gør tingene. Man må gøre det selv, påpeger Jesper Steenfeldt Laursen og Christina Ambrosius.

Annonce

Et trygt sted

Selv er Christina Ambrosius oprindeligt fra Ulbjerg, mens hendes mand stammer fra Gedsted, og efter 10 år i Aalborg vendte de i 2010 tilbage til området - nærmere betegnet Ulbjerg.

- Vi undersøgte flere steder i området, men det var her vi bedst kunne se os selv. Fællesskabet, naturen og fjorden og så selvfølgelig skolen, som også har stor betydning for byen og som i øvrigt har et rigtig godt samarbejde med skolen i Skals. Og det er unikt, siger hun.

Også den store renovering af friluftsbadet blev gennemført med masser af frivillige arbejdstimer. Foto: Morten Pedersen

Jesper Steenfeldt Laursen stammer oprindeligt fra Skals, og endte - lidt tilfældigt som han siger - i Ulbjerg for seks år siden.

- Det har jeg været rigtigt glad for. Det er et sundt og aktivt lokalsamfund, hvor det er nemt at blive en del af lokalsamfundet, og der er trygt og godt. Jeg synes, vi er gode til at passe på hinanden og til at tage imod nye tilflyttere. Man bliver ikke ladt alene her, siger Jesper Steenfeldt Laursen.

Også samarbejdet med de øvrige bysamfund i Fjordklyngeområdet fremhæves. Og så påpeger de to, at Ulbjerg-borgerne i en trivselsundersøgelse placerede landsbyen helt i top på landsplan - med luft til nummer to.

Ulbjerg ligger, som det ses, her tæt på fjorden. Foto: Ulbjerg Lokalråd

Årets Lokalområde

Årets Lokalområde er en konkurrence for alle lokalområder i Viborg Kommune med en pengepræmie på 50.000 kroner til vinderområdet og 25.000 kroner til både 2. og 3. pladsen.

Konkurrencen skal kaste lys på de mange aktive, engagerede lokalområder i kommunen.

I år var temaet: Oplevelser og fællesskab, frivillighed og sundhed. De nominerede kandidater var i år: Frederiks, Ulbjerg og Rindsholm/Sdr. Rind.

Følgende landsbyer har modtaget prisen, siden den for første gang blev uddelt i 2008:

2020: Sdr. Rind/ Rindsholm

2019: Rødkærsbro

2018: Sparkær

2017: Vammen

2016: Løvel

2015: Vejrumbro

2014: Låstrup

2013: Mønsted

2012: Hvam

2011: Rødding

2010: Tange

2009: Havredal

2008: Sundstrup


Det er et sundt og aktivt lokalsamfund, hvor det er nemt at blive en del af lokalsamfundet, og der er trygt og godt. Jeg synes, vi er gode til at passe på hinanden og til at tage imod nye tilflyttere. Man bliver ikke ladt alene her,

Jesper Steenfeldt Laursen, formand for Ulbjerg Lokalråd.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce